Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρεμιέρα η πανεπιστημιακή αστυνομία σήμερα στην πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ

Τι ισχύει μέχρι στιγμής για το ΑΠΘ

Ξεκινά από σήμερα η πανεπιστημιακή αστυνομία στο ΕΚΠΑ με ΟΠΠΙ, (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) να ξεκινούν από σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη.

Να σημειωθεί ότι ήδη πάντως για σήμερα το απόγευμα φοιτητές έχουν δώσει ραντεβού στην οδό Ούλοφ Πάλμε και Κοκκινοπούλου.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, τα πανεπιστήμια έχουν σχέδια ασφαλείας τα οποία έχουν φτιαχτεί από τις πρυτανικές αρχής ή εντεταλμένους  ανθρώπους  της ασφάλειας εντός του ΕΚΠΑ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο ΕΚΠΑ η πρυτανική αρχή και άνθρωποι που έχουν αναλάβει την ασφάλεια ρίχνουν βάρος στις υποδομές τους campus της πανεπιστημιούπολης, με πρωταρχική προτεραιότητα, να είναι πλήρως περιφραγμένος ο χώρος.

Ο επικεφαλής της ομάδας ΟΠΠΙ και αντιπροσωπεία έχουν επισκεφθεί τον χώρο και θα ξεκινήσουν σήμερα να περιπολούν. Σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, τα μέλη των ΟΠΠΙ είναι όλοι πτυχιούχοι πανεπιστημίου και αρκετοί από αυτούς θα βρεθούν στους χώρους που ήταν φοιτητές.

Επισημαίνεται ότι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι οι ΟΠΠΙ βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη διάθεση των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ) και ήδη, οι επικεφαλής των ομάδων έχουν επισκεφθεί τους χώρους των πανεπιστημίων και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που θα αναλάβουν υπηρεσία, με βάση τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων.

Οσον αφορά στο τι ακριβώς θα κάνουν οι ΟΠΠΙ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πχ εάν κάπου τοποθετηθούν τουρνικέ σε κλειστό χώρο η αστυνομία θα πρέπει να αναλάβει τη φύλαξη του χώρου.

Στο ΑΠΘ, σημειώνεται ότι, έχουν τοποθετηθεί ήδη σε δύο σημεία ειδικές πύλες (τουρνικέ), οι οποίες φρουρούνται από την αστυνομία ενώ βρίσκονται σε μόνιμη βάση δύο διμοιρίες ΜΑΤ μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο όπου θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει αυτό τον θεσμό όχι για να δημιουργήσει προβλήματα αλλά για την επίλυση προβλημάτων.

Ηδη, επικεφαλής των ΟΠΠΙ έχουν επισκεφθεί χώρους των τεσσάρων πανεπιστημίων και έχει διαπιστωθεί κλίμα θετικής συνεργασίας.

Σε ότι αφορά στο ΕΚΠΑ στόχος είναι ο έλεγχος στον εξωτερικό χώρο όπου καταγράφονται περιστατικά εγκληματικότητας και παραβατικότητας.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ