Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ενεργειακή κρίση: Φόβοι για προβλήματα με τη θέρμανση στα σχολεία

sxoleia-mathites-maskes

«Θα χρειαστούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ» λένε οι δήμαρχοι

Λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και εν μέσω ανησυχιών της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι πολλά σχολεία μπορεί να μην μπορούν να θερμανθούν όπως πρέπει λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το θέμα στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι “τα κονδύλια για τη θέρμανση των σχολείων βαρύνουν τους δήμους με χρήματα του κράτους. Η ευθύνη λειτουργίας της Παιδείας είναι ευθύνη του κεντρικού κράτους. Οι δήμοι είναι απλοί διαχειριστές, παίρνουν τα χρήματα και τα δίνουν. Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν γιατί φέτος οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες λόγω του ενεργειακού κόστους – πάρα πολλά σχολεία στην ενδοχώρα έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αερίου – και επίσης έχουμε και την παράταση λειτουργίας κάποιων σχολείων”.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρόσθεσε ότι “αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανακατανείμουν τα χρήματα, να βρεθούν επιπλέον κονδύλια. Τη συζήτηση αυτή κάναμε και με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και νομίζω πως στη συνάντηση της Τετάρτης που έχουμε με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα τη φετινή σχολική χρονιά”.

“Με τα τωρινά δεδομένα, δεν βγαίνει η εξίσωση των Δήμων. Η εξίσωση η φετινή λόγω του πολύ υψηλού ενεργειακού κόστους, του κόστους κίνησης των οχημάτων και φυσικά και στα σχολεία θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, δυσεπίλυτη αν όχι άλυτη. Αν κρίνω ότι για το α’ εξάμηνο υπήρξαν βοήθειες, οι Δήμοι πήραν 214 εκατ. ευρώ και κομμάτι των χρημάτων αυτών αφορούσε και στις σχολικές επιτροπές, τα βολέψαμε. Προσβλέπαμε σε μια αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, αλλά δεν έγινε αυτό και πρέπει να τα βάλουμε κάτω να δούμε τι εξοικονόμηση πρέπει να γίνει” συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “θα πρέπει να διατεθεί ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ επιπλέον για να μπορέσει να κυλήσει η χρονιά χωρίς προβλήματα. Αυτά που διατίθενται είναι 96 εκατ. ευρώ.  Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε να έχουμε παγωμένες αίθουσες στα σχολεία, όπως δεν είχαμε και πέρυσι που ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα με τα ανοιχτά παράθυρα”.

Πηγή: enikos

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ