Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι με αλλαγές - Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Τι αλλάζει σε σχέση με πέρυσι στα σχολεία

Αύριο, Δευτέρα, ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά για τους 1.341.985 μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Ελλάδας.

 Το πρωί θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν. Από την Τρίτη ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα.

Σημειώνεται, ότι στην αρχή του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο για νήπια/προνήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.

 Φέτος θα ισχύσουν κάποιες αλλαγές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Επίσης, όσο αφορά την Covid-19, καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, όμως, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Αλλαγές σε σχέση με πέρσι

 Θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επέκταση του ωραρίου του Ολοήμερου Σχολείου από τις 16:00 στις 17:30 στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σε όλη τη χώρα, για όσους γονείς το επιθυμούν, εφόσον συμπληρωθούν τα τμήματα.

 Για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια, όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων.

Εισάγονται οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι, οι Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι-Μέντορες, οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές και τα ενισχυμένα ψηφιακά εργαλεία (διαδραστικοί πίνακες, ρομποτική κά).

Εγκαινιάζεται το πρόγραμμα «Φιλία», το οποίο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και σχολικού εκφοβισμού.

 Θα συνεχιστούν τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η «ελληνική Pisa», η Ενισχυτική Διδασκαλία, η Τράπεζα Θεμάτων, η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, ενώ ξεκινά και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η λήξη των μαθημάτων θα είναι στις 15 Ιουνίου 2023, στα Γυμνάσια στις 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις του Γυμνασίου θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου. Στα Λύκεια τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 19 Μαΐου. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις στη Γ' Λυκείου θα πραγματοποιηθούν 22 έως 30 Μαΐου και οι εξετάσεις στην Α' και Β' Λυκείου 22 Μαΐου με 15 Ιουνίου.

Η κλήρωση για τα Πειραματικά είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2023 και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα για τις 29 Απριλίου.

Τέλος, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά Πρότυπα ΕΠΑΛ, 24 σε όλη τη χώρα.

Μέτρα κατά της Covid-19

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. 

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με rapid-test ή PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

Τα τεστ διενεργούνται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και σαράντα οκτώ ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

 Τι γίνεται αν οι μαθητές/τριες εμφανίσουν συμπτώματα Covid 19

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα κορονοϊού εκτός του σχολείου παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

      Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου Covid- 19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

   -Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας. 

   -Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας. 

   -Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν. 

   -Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου). 

   -Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας. 

   -Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.

Επιστροφή νοσούντων στο σχολείο

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Ως ημέρα «0» (μηδέν) θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

Μήνυμα Κεραμέως

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε μηνύματά της για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρει:

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μας μαθητές,

Αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί,

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη αισιοδοξία, με δημιουργική διάθεση και με στόχο ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, σύγχρονο, καινοτόμο σχολείο. 

Το σχολείο και φέτος θα έχει σημαντικές καινοτομίες, όλες σχεδιασμένες για να εξασφαλίσουν περισσότερα και καλύτερα εφόδια για τα παιδιά μας, ένα πιο σταθερό και με δυνατότητες εξέλιξης εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας, ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα για όλους.

Οι μαθητές μας θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε καινοτόμα προγράμματα, όπως το νέο ολοήμερο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί όμιλοι με αντικείμενα και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης, καθώς και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία όπως διαδραστικούς πίνακες και σετ ρομποτικής, που θα εγκατασταθούν σταδιακά στα σχολεία όλης της χώρας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Το σχολικό περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο συνεργατικό, με τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο-Μέντορα, που θα υποστηρίζει και θα ενθαρρύνει κάθε νέο εκπαιδευτικό, και τον Ενδοσχολικό Συντονιστή, που θα συντονίζει το εκπαιδευτικό έργο της σχολικής μονάδας και θα συνεπικουρεί το έργο του διευθυντή, με την καλύτερη δυνατή στελέχωση, με τους νέους μόνιμους διορισμούς, οι οποίοι αγγίζουν συνολικά τους 25.000 τα τελευταία δύο χρόνια. 

Το σχολικό περιβάλλον γίνεται και πιο ασφαλές και υποστηρικτικό, με το πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ για πρόληψη, εκπαιδευτική προσέγγιση, αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού. 

Η φετινή χρονιά είναι οργανωμένη νωρίτερα από ποτέ, αφού ήδη είναι γνωστές οι ημερομηνίες-ορόσημα, όπως η λήξη των τριμήνων/τετραμήνων και του διδακτικού έτους και το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, για τον καλύτερο προγραμματισμό όλων.

Αγαπητά μας παιδιά, 

Απευθύνομαι ιδιαίτερα σε εσάς, με την ευχή να αξιοποιήσετε όλα τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας, αλλά κυρίως τη φαντασία σας, τις ικανότητές σας, τα ταλέντα και τις κλίσεις σας, ώστε να εμπνευστείτε, να δημιουργήσετε, να χαρείτε τη σχολική χρονιά, να διδαχθείτε αλλά και να διδάξετε, αφού κι εμείς οι μεγαλύτεροι μαθαίνουμε διαρκώς από εσάς και μας κάνετε υπερήφανους.

Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους, με υγεία, πρόοδο και κάθε επιτυχία στους υψηλούς στόχους σας!

Νίκη Κεραμέως

Μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 

Αγαπητά παιδιά, 

Η μεγάλη ημέρα έφτασε! Η πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς είναι η αρχή μιας υπέροχης εμπειρίας μάθησης, γνώσης, εξερεύνησης!

Το φιλόξενο σχολικό περιβάλλον σας υποδέχεται και αυτή τη χρονιά στις διαδρομές του, να τις περπατήσετε, να τις ζήσετε, να τις αξιοποιήσετε, να τις ανακαλύψετε, να τις διευρύνετε!

Με εφόδια στο ταξίδι σας αυτό τα νέα εμπλουτισμένα προγράμματα, τις εκπαιδευτικές καινοτομίες και τα ψηφιακά εργαλεία, η πορεία σας προδιαγράφεται δημιουργική και ενδιαφέρουσα, με κίνητρα και ερεθίσματα για να προχωρήσετε και να προοδεύσετε, με προκλήσεις και στόχους για να κατακτήσετε, με επιλογές και προοπτικές για να δημιουργήσετε, με δυνατότητες και ευκαιρίες για να αδράξετε!

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Το πρώτο κουδούνι, ένας ήχος οικείος και άρρηκτα δεμένος με τη σχολική ζωή, θα σημάνει την εκκίνηση και εσείς θα είστε εκεί, πανέτοιμοι, χαμογελαστοί, ανυπόμονοι να συναντήσετε συμμαθητές, δασκάλους, καθηγητές στην τάξη, στο προαύλιο, στο φυσικό σας χώρο, στο σχολείο σας!

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με έναν, συνολικό, αριθμό 25.000 διορισμών και την κάλυψη σε ποσοστό 90% των αναγκών σε εκπαιδευτικούς, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.  

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με την αισιοδοξία και το όραμα που φέρνουμε στην εκπαίδευση με καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις, όπως το διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα, το νέο αναβαθμισμένο  περιεχόμενο, τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τους παιδαγωγικούς συμβούλους – μέντορες, τους ενδοσχολικούς συντονιστές, τα ψηφιακά εργαλεία.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και τις βάσεις που θέσαμε από πέρυσι, με καινοτομίες, όπως το νηπιαγωγείο από τα 4 έτη, τα Αγγλικά από το νηπιαγωγείο, τα 166 νέα προγράμματα σπουδών, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τιςοριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, την ενισχυτική διδασκαλία, τη στήριξη μαθητών με αναπηρίες και τη συμπερίληψη μαθητών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο, την αυτονομία των σχολικών μονάδων, την αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, εκπαιδευτικού συστήματος και εκπαιδευτικών.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με το ελληνικό σχολείο να συναντά την καλύτερη εκδοχή του και τη δυναμική προοπτική του! 

Καλή σχολική χρονιά!

Ζέττα Μ. Μακρή

Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων

Αρμόδια για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ