Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οργάνωση εξαπατούσε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων – Λεία πάνω από 185.000 ευρώ

Εξιχνιάσθηκαν από την αστυνομία της Κατερίνης οι απάτες σε βάρος ιδιοκτητών ξενοδοχείων σε τουριστικές περιοχές όλης της Ελλάδας

Θύματα απάτης από εγκληματική οργάνωση έπεσαν ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι τηλεφωνούσαν δήθεν για κράτηση δωματίων και έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα, στα οποία υπήρχε σύνδεσμος (link) που οδηγούσε σε απατηλή ιστοσελίδα τράπεζας, με πρόσχημα την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Με την μέθοδο αυτή υπέκλεπταν τραπεζικά στοιχεία που καταχωρούσαν τα ανυποψίαστα θύματα, αποκτώντας πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ενώ αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 185.000 ευρώ.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει:

Εξιχνιάσθηκαν μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τριπόλεως, απάτες σε βάρος ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 7 ημεδαπών ανδρών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα 2 αρχηγικά μέλη συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη, με σκοπό την απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους, εξαπατώντας ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Συγκεκριμένα, τηλεφωνούσαν δήθεν για κράτηση δωματίων και έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα, στα οποία υπήρχε σύνδεσμος (link), που οδηγούσε σε απατηλή ιστοσελίδα τράπεζας, με πρόσχημα την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Με αυτή την μέθοδο, υπέκλεπταν τραπεζικά στοιχεία που καταχωρούσαν οι παθόντες στην απατηλή ιστοσελίδα και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφαιρώντας χρηματικά ποσά.

Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από 6 έως 15 Μαρτίου 2022, διέπραξαν 9 απάτες και 5 απόπειρες απάτης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Πιερία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ήπειρο, Μαγνησία και Αττική.

Σε μία περίπτωση εξαπάτησαν γιατρό σε περιοχή της Αττικής με το πρόσχημα της καταβολής ιατρικής αμοιβής.

Η συνολική τους λεία ξεπερνά τις 185.000 ευρώ. Για τον σκοπό τους χρησιμοποιούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς που τους είχαν παραχωρήσει συνεργοί τους (money mules), ώστε να μεταφέρουν τα χρηματικά ποσά που αποσπούσαν από τα θύματά τους.

Από την έρευνα των αστυνομικών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 30 ατόμων, κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ