Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Έφτασα στο σημείο να νιώθω ενοχές και ντροπή» (VIDEO)

Μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή μαζί με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη – Τι είπαν για τη σύσταση του Μητρώου Εγκαυματιών

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη σύσταση του Μητρώου Εγκαυματιών, το οποίο προβλέπει να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλες οι θεραπείες για την αποκατάσταση των εγκαυματιών μετά το νοσοκομείο.

«Ένας πολυεγκαυματίας έχει να περάσει ένα γολγοθά. Υπάρχει μία πορεία αποκατάστασης πολύ μεγάλη, πολλών ετών και πολυδάπανη. Εγώ βρίσκομαι στο δεύτερο χρόνο της αποκατάστασής μου και ξέρω τα υπόλοιπα. Εκτός από τα χειρουργεία υπάρχει μία σειρά διαδικασιών που ο εγκαυματίας πρέπει να τηρεί στο σπίτι του καθημερινά και τα πρώτα πέντε χρόνια είναι εντατικά. Στη συνέχεια μειώνονται, αλλά μας ακολουθούν εφ’ όρου ζωής», δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Όπως δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως επουλωτικές κρέμες, σιλικόνες, αλλά και οι μάσκες είναι πολυδάπανες για έναν ασθενή που έχει υποστεί εγκαύματα και μέχρι πρότινος δεν τα κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ. «Είμαι περίπου στα μισά της διαδικασίας, έχω να κάνω χειρουργεία σημαντικά. Είχα βάλει ένα στοπ, γιατί περιμέναμε να συμπληρωθούν δύο χρόνια από την επίθεση, γιατί στα δύο χρόνια το χημικό έγκαυμα ηρεμεί. Αυτή η στιγμή είναι ένα κομβικό σημείο στην πορεία της αποκατάστασής μου», συμπλήρωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε στο MEGA πως μέχρι πρότινος υπήρχε μέριμνα μόνο για τους εγκαυματίες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Όταν εντοπίστηκε αυτό το κενό, τότε δρομολογήθηκε η ψήφιση της νομοθεσίας που θα δημιουργούσε ένα συνολικό μητρώο εγκαυματιών, το οποίο θα φροντίζει για την αποκατάσταση των εγκαυματιών. «Θέλουμε την πλήρη κάλυψη μέχρι την πλήρη αποκατάσταση αυτών των ατόμων», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου περιέγραψε στο MEGA τη συνάντηση που είχε με τον Θάνο Πλεύρη σχετικά με την υλοποίηση αυτής της δράσης. «Η πρώτη μας συνάντηση με τον υπουργό ήταν ένα χρόνο πριν. Επειδή εγώ δεν θεωρώ ότι αξίζω παραπάνω από τον οποιοδήποτε εγκαυματία και θεωρώ ότι αυτό που γινόταν ήταν άδικο και λάθος. Έφτασα στο σημείο να νιώθω ενοχές και ντροπή, γιατί είτε θέλω είτε δεν θέλω η επίθεση πήρε έκταση. Επισκέπτομαι συχνά τους εγκαυματίες. Θεώρησα ότι πρέπει να κάνω κάτι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Για μένα, προσωπικά, η αγάπη του κόσμου ήταν σημαντική. Διαφορετικά μπορεί αν ήμουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κατάθλιψη και να κοιτάω το ταβάνι».

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου τόνισε πως δεν νιώθει θυμό, κάτι που αποδίδει στην αγάπη του κόσμου. Η ίδια μάλιστα θέλησε να ευχαριστήσει όσους της στάθηκαν στο πλευρό της αυτά τα δύο χρόνια.

 

«Κατάλαβα τι μου έχει συμβεί έξι μήνες μετά»

Η πλαστικής χειρουργός Μαρία Καλοφώνου αναφέρθηκε στο στάδιο της αποκατάστασης των ασθενών που έχουν υποστεί εγκαύματα. «Είναι πολύ σημαντικό όταν θα πρέπει να φύγει από τη φάση των χειρουργείων να έχει μία φροντίδα. Αυτή η φροντίδα δεν ήταν αυτονόητη. Μπορούσαμε σε κάποια περιστατικά, όπως της Ιωάννας, να ζητήσουμε βοήθεια, γιατί ήταν υλικά και καταστάσεις που δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν οικονομικά. Ήταν όλα κατ’ εξαίρεση. Αυτό το κατ’ εξαίρεση έπρεπε να γίνει μία φυσιολογική διαδικασία», τόνισε η κα Καλοφώνου.

«Κατάλαβα τι μου έχει συμβεί έξι μήνες μετά. Κάθε μέρα η γιατρός μου προσπαθούσε να μου εξηγήσει… Εγώ χρειαζόμουν να μιλήσω με έναν άλλον εγκαυματία να μου εξηγήσει και να καταλάβω. Οι εγκαυματίες έχουμε μία αλληλοκατανόηση μεταξύ μας», εξομολογήθηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Πηγή: megatv.com

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη