«Ένας άνθρωπος όταν σκοτώνει δεν είναι άνθρωπος; Κτήνος είναι. Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει εκτελεστεί αυτός ο άνθρωπος. Γιατί ζει;», είπε ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, καταθέτοντας σήμερα στη δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται και σήμερα στο Εφετείο, σε υψηλούς τόνους, με τη μητέρα του 34χρονου μουσικού, Μάγδα Φύσσα, να έχει ολοκληρώσει νωρίτερα την κατάθεσή της, αναφέροντας πως ο γιος της, τον οποίο δολοφόνησε το 2013 στο Κερατσίνι ο Γιώργος Ρουπακιάς, «ήταν αντιφασίστας και ότι ένιωθε το έγραφε και δεν έβγαινε να σκοτώσει». Στο βήμα του μάρτυρα, ανέβηκε όμως και η αδελφή του θύματος, Ειρήνη Φύσσα. «Ο αδελφός μου πήγε να δει τη μπάλα και δεν γύρισε πίσω. Γιατί; Γιατί το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια κατέβηκε στο Κερατσίνι για να τον δολοφονήσει», είπε η μάρτυρας σημειώνοντας πως επί εννέα χρόνια η οικογένειά της ανεβαίνει έναν Γολγοθά.
Ειδικότερα, αρχίζοντας την κατάθεσή του ο Παν. Φύσσας αναφέρθηκε στην εκείνη ημέρα που ο γιος του έφυγε από τη ζωή άγρια δολοφονημένος από τον Γ. Ρουπακιά, ενώ λίγο πριν βρίσκονταν με την παρέα του στην καφετέρια «Κοράλι» στο Κερατσίνι, προκειμένου να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα. «Άλλαξε η ημερομηνία του παιχνιδιού, αν αυτό το παιχνίδι γίνονταν πριν από μια εβδομάδα ο Παύλος θα ήταν ζωντανός. Πάντα βλέπαμε τα παιχνίδια μαζί…» είπε ο μάρτυρας και σημείωσε πως ούτε ο ίδιος ούτε και ο γιος του, γνώριζαν πως η καφετέρια το «Κοράλι» «είναι κέντρο χρυσαυγιτών».
Αναφερόμενος στις στιγμές που έμαθε για την δολοφονική επίθεση στο γιο του, ο κ. Φύσσας είπε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του: «Κατά τις 12: 5 μετά τα μεσάνυχτα μου τηλεφώνησαν. Ήταν η νύφη μου και μου είπε: «Μαχαίρωσαν το παιδί. Πήρα τα αμάξι και πήγα. Είδα κλεισμένο το δρόμο και σκέφτηκα ότι τον είχαν κλείσει επίτηδες ώστε να έρθει ασθενοφόρο. Πήγα με τα πόδια στο σημείο. Είδα το Παύλο κάτω με τα μάτια ανοιχτά. …Κοιτούσα να δω αίματα, πήγα κοντά στο αυτί του και του φώναζα «Παύλο, Παύλο…». Πίστευα ότι θα συνέλθει. Εκείνη τη στιγμή ένας αστυνομικός μου λέει: «Σηκωθείτε κύριε να κάνουμε τη δουλειά μας». Τότε, η Χρύσα (σ.σ. η σύντροφος του μουσικού) του είπε: «Τώρα ήρθες ρε καθίκι να κάνεις τη δουλειά σου; Όταν σε παρακάλαγα δεν ερχόσουν». Ήλθε το ασθενοφόρο τον πήραν. Το ακολούθησα και όταν είδα ότι δεν έβαλε σειρήνα, δεν έτρεχε κατάλαβα ότι ο Παύλος είχε τελειώσει. Πήγα στους τραυματιοφορείς και τους ρώταγα. Μου, έλεγαν «θα σας πει ο γιατρός». Τους είπα ότι άργησαν. Μου απάντησαν ότι έρχονταν από Ελευσίνα. …Μπαίνοντας μέσα είδα το παιδί νεκρό. Ο γιατρός με τα μάτια μου έδωσε να καταλάβω ότι ο Παύλος είχε φύγει. Του είπα ότι έφταιγε το ασθενοφόρο; Μου απάντησε: «Όχι απέξω να τον χτυπούσαν δεν θα κάναμε τίποτα. «Το χτύπημα ήταν επαγγελματικό, το έχει στρίψει το μαχαίρι».
«Οργανωμένο έγκλημα»
Συνεχίζοντας ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, χαρακτήρισε «οργανωμένο έγκλημα» τη δολοφονία του γιου του. Είπε χαρακτηριστικά: «Γιατί το λέω; Ένας δολοφόνος όταν παίρνει εντολή να δολοφονήσει θα πρέπει να φτιάξει ένα σχέδιο. Ήθελε να μετρήσει τον Παύλο, ήθελε να τον πλησιάσει φιλικά πρώτα. Και φιλικά τον πλησίασε. Ακούστηκε ότι μίλησε με τον Παύλο …».
Πρόεδρος: Ποια είναι η πηγή των γνώσεων σας, από πού γνωρίζετε όσα κατέθετε;
Παν. Φύσσας: Κάποια τα άκουσα από τους περαστικούς, κάποια τα ξέρω … Ρωτάω αν δεν είχε ο Ρουπακιάς εντολή να σκοτώσει τον Παύλο γιατί δεν πήγε σε κάποιο από τα παιδιά που ήταν εκεί και ήταν τραυματισμένα, ακινητοποιημένα; Γιατί πήγε στον Παύλο; Το σχέδιο ήταν ο Ρουπακιάς να γνωρίσει τον Παύλο και να τον πλησιάσει φιλικά. Και έτσι έγινε, τον βρήκε χαλαρό και τον μαχαίρωσε. Ο Ρουπακιάς δεν φορούσε ρούχα της Χρυσής Αυγής…
Πρόεδρος: Ο κ. Ρουπακιάς λέει ότι φοβήθηκε….
Παν. Φύσσας: Σούμο έκανε, τι φοβήθηκε; Ο Ρουπακιάς έκανε εκείνο το βράδυ επίδειξη δύναμης και φιγούρας…
Πρόεδρος: Πως συμπεραίνετε ότι το σχέδιο ήταν οργανωμένο;
Παν. Φύσσας: Από τον τρόπο που είχαν κλείσει το δρόμο, από τους αστυνομικούς που ήταν από την πλευρά των χρυσαυγιτών και όχι από την πλευρά των παιδιών. Δεν προστάτεψαν τα παιδιά. …
Πρόεδρος: Εμένα με ενδιαφέρει αν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο από τη Χρυσή Αυγή, εδώ κατηγορούμενη δεν είναι η αστυνομία…
Συνεχίζοντας ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον κατηγορούμενο Ιωάννη Άγγο, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με την κατηγορία, να ειδοποίησε για την παρουσία του Παύλου Φύσσα και της παρέας του στο «Κοράλι»: «Για μένα ο Άγγος είναι ο δεύτερος δολοφόνος, πήρε τηλέφωνο και είπε «είναι εδώ ο Φύσσας και μας βρίζουν» …. Αυτός ξεκίνησε αυτός για μένα πρέπει να πάει ισόβια, τους ειδοποίησε και τους «είπε ελάτε εδώ είναι κάποιοι που βρίζουν τη Χρυσή Αυγή» είπε ο μάρτυρας και αναφερόμενος στον Γ. Ρουπακιά, καθ’ ομολογία δολοφόνο του γιού του, ανέφερε: «Ένας άνθρωπος όταν σκοτώνει δεν είναι άνθρωπος; Κτήνος είναι. Και δε καταλαβαίνω γιατί δεν έχει εκτελεστεί αυτός ο άνθρωπος, γιατί ζει; …Εκείνο το βράδυ ο Ρουπακιάς είπε στον αστυνομικό που τον συνέλαβε; «Άσε με ρε, εγώ δικός σας είμαι»».
Στη συνέχεια άρχισαν οι ερωτήσεις από την υπεράσπιση.
Υπεράσπιση: Καταρχήν σας σέβομαι ….
Παν. Φύσσας: Αν με σεβόσουν δε θα ήσουν εδώ. Ήρθατε να υπερασπιστείτε ένα δολοφόνο.
Ακολούθησαν και άλλες ερωτήσεις συνηγόρων της υπεράσπισης αλλά ο μάρτυρας αρνήθηκε να απαντήσει.
Οι ερωτήσεις του Λαγού
Μάλιστα, ερωτήσεις υπέβαλλε στον κ. Φύσσα και ο καταδικασθείς Ιωάννης Λαγός, ο οποίος βρίσκεται στο ακροατήριο.
Ι. Λαγός: Υπήρξε μια τραγική δολοφονία. Αυτοί που έχασαν τα πάντα ήταν πρώτα εσείς, το παιδί σας και μετά οι άνθρωποι της Χρυσής Αυγής. Αυτοί θα δολοφονούσαν κάποιον μέσα σε πλήθος κόσμου; Και δεν θα το έκαναν κάπου ποιο απόμερα; Χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα;
Παν. Φύσσας: Δεν απαντώ
Ι. Λαγός: Είστε γέννημα - θρέμμα της περιοχής, γνωρίζετε κάποιες πλημμμεληματικές και κακουργηματικές πράξεις από την Χρυσή Αυγή εκεί;
Παν. Φύσσας: Δεν απαντώ.
«Πήγε να δει την μπάλα και δεν γύρισε ξανά
Στο δικαστήριο κατέθεσε στη συνέχεια και η αδελφή του Παύλου Φύσσα, Ειρήνη, η οποία αναφέρθηκε στο στα όσα βιώνει η οικογένειά της μετά τη δολοφονία. «Θα μου δώσετε λίγο χρόνο γιατί κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ είμαστε χάλια. Περνάμε μια δοκιμασία εδώ και εννέα χρόνια, δεν υπάρχει αυτό που ζούμε. Νιώθουμε εμείς υπεύθυνοι. Να μας έχουν σκοτώσει τον άνθρωπο μας και να φοβόμαστε να ζητήσουμε το δίκιο μας. Να βλέπουμε το μίσος στα πρόσωπα τους», είπε η μάρτυρας για να αναφερθεί στη συνέχεια στη δολοφονία του αδελφού της: «Είδα τον αδελφό του, τελευταία φορά στις 17 Σεπτεμβρίου και είπαμε θα τα πούμε μετά. Το μετά ήταν στο νεκροτομείο, εκεί τον είδα τελευταία φορά. Γιατί; Γιατί το τάγμα εφόδου της Νίκαιας κατέβηκε στο Κερατσίνι για να τον δολοφονήσει. Εγώ ήμουν στο σπίτι μου. Ξέρω ότι ο αδελφός μου πήγε να δει τη μπάλα και δεν γύρισε. Δεν είμαι αυτόπτης μάρτυρας. Στην καφετέρια που σύχναζε δεν είχε θέσεις. Πήγε με την παρέα του στο «Κοράλι» και πήγαν απλά εκεί επειδή είχε θέσεις να δουν τον αγώνα. … Έτρεχαν από πίσω τους, από τον αδελφό μου και την παρέα του, βρίζοντας. Ο Παύλος δεν έτρεξε έμεινε πίσω. Η Χρύσα ζήτησε βοήθεια από τους αστυνομικούς. Όμως δεν έκανε κάτι η αστυνομία εκείνο το βράδυ απέτυχε…».
Η Μάγδα Φύσσα
Νωρίς το πρωί με την έναρξη της διαδικασίας ολοκληρώθηκε η εξέταση της Μάγδας Φύσσα από τους συνηγόρους της υπεράσπισης. Ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά επιχείρησε να καταδείξει με τις ερωτήσεις του ότι δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
Υπεράσπιση Ρουπακιά: Λέτε για οργανωμένο σχέδιο ανθρωποκτονίας. Πότε οργανώθηκε;
Μ. Φύσσα: Έχω απαντήσει…
Υπεράσπιση: Που οργανώθηκε;
Μ. Φύσσα: Στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. … Εκπροσωπείτε τον δολοφόνο ….
Υπεράσπιση: Μας είπατε ότι ο γιος σας ήταν γνωστός αντιφασίστας…. Ότι έγραφε τραγούδια. Τι έχει γράψει ο γιος σας;
Μ. Φύσσα: Απολογείται ο γιος μου εδώ; Να σας πως τα τραγούδια του παιδιού μου. Αυτά που ένιωθε τα έγραφε δεν έβγαινε να σκοτώσει. Τα τραγούδια του είναι αντιφασιστικά. Είναι στο YouTube …Δεν απαντάω
Υπεράσπιση: Αρνείται να καταθέσει…
Μ. Φύσσα: Αρνούμαι να καταθέσω; Επειδή δεν απαντάω σε γελοίες ερωτήσεις; Να με συλλάβετε ….
Υπεράσπιση: Δεν έχω πάρει καμία απάντηση …
Μ. Φύσσα: Δεν πήρατε αυτή που θέλατε …
Υπεράσπιση Ματθαιόπουλου: Πείτε μας αν ο γιος σας είχε σχέση με την πολιτική, αν συμμετείχε σε κομματικούς σχηματισμούς.
Μ. Φύσσα: Πολιτική σκέψη είχε και πολιτική διαδρομή. Κομματική καμία
Υπεράσπιση Ματθαιόπουλου: Το τραγούδι «γ….. τους», τι προσφέρει στην ανθρωπότητα; Γιατί είπατε ότι ο γιος σας προσέφερε….
Πηγή: protothema.gr