Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Kακοκαιρία Eva - Γιατί δεν ήταν όσο άγρια αναμενόταν (VIDEO)

Η εξήγηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Η κακοκαιρία Eva έφτασε στην Ελλάδα το Σάββατο και προκάλεσε συναγερμό. Οι προειδοποιήσεις των αρμοδίων ήταν πολλές και αυστηρές, ενώ τα έντονα φαινόμενα «χτύπησαν» πολλές περιοχές. Ωστόσο, δεν ήταν όσο «άγρια» είχε εκτιμηθεί.

Εξήγηση σε αυτό δίνει ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος αρχικά εξηγεί πως «ήταν μία αρκετά δύσκολη προγνωστικά κακοκαιρία η Eva».

«Έδωσε μεγάλο όγκο νερού στην Ιταλία και όταν έφτασε εδώ, το είχαμε χωρίσει σε τρία στάδια. Το πρώτο πέρασε κανονικά μέσα στη νύχτα και τα ξημερώματα έφτασε η καταιγίδα και στην Αττική. Το δεύτερο στάδιο όμως εμφάνισε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη μετατόπισή του. Αυτό έδωσε μια ευκαιρία στον ψυχρότερο αέρα να καλύψει μεγαλύτερα στρώματα μέσα στην ατμόσφαιρα και έτσι η δεύτερη φάση έφτασε πιο ήπια και πιο οργανωμένη κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό», πρόσθεσε στη συνέχεια διευκρινίζοντας πως, ωστόσο, σε Κυκλάδες και Αιγαίο είχαμε έντονες καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στην Πέλλα με 84 τόνους ανά στρέμμα. Στα Γιαννιτσά έπεσαν 60 τόνοι ανά στρέμμα και στην Ελευσίνα επίσης 60. 

Στην Αττική, στο ΧαΊδάρι έπεσαν 55 τόνοι ανά στρέμμα, ενώ στον Κορυδαλλό 52.

Τέλος, ο μετεωρολόγος εξήγησε πως ο κύριος όγκος των φαινομένων βρίσκεται πια στο βορειοανατολικό Αιγαίο και θα συνεχίσει να κινείται προς τα εκεί, άρα μεγάλη προσοχή προς τα Δωδεκάνησα.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Τις επόμενες ώρες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την κακοκαιρία υπάρχει στα Δωδεκάνησα όπου προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως και νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Πιο ήπια φαινόμενα αναμένεται προς Σποράδες και λιγότερο προς το δυτικό Αιγαίο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Αύριο, Δευτέρα, οι πρωινές ώρες θα είναι δύσκολες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ πιο ήπια θα είναι τα φαινόμενα στον ανατολικό ηπειρωτικό κορμό. Στην Αττική ίσως σημειωθούν βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες το πρωί.

Παράλληλα, από το τέλος της εβδομάδες έρχεται ένα ψυχρό «κύμα» καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ethnos

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ