Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μεγάλη απεργία την Τετάρτη: Παραλύει η χώρα – Ποιοι κατεβάζουν ρολά

Διαμαρτυρία για τις αυξήσεις σε ενέργεια και βασικά είδη ανάγκης – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

«Παραλύει» την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η χώρα με την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ. Τα συνδικάτα της χώρας ζητούν να ληφθούν μέτρα καθώς οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Αυξήσεις τώρα στους μισθούς ζητά η ΑΔΕΔΥ καθώς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο «12 χρόνια ΤΩΡΑ όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016 – 17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, από 1/1/23, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 11% και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά μας».

 

Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία ΟΑΣΘ

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί τραβούν χειρόφρενο ενώ δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια. Έτσι κυκλοφοριακό μπλακάουτ αναμένεται καθώς οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ και λεωφορεία θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ δρομολόγια των λεωφορείων θα γίνονται με προσωπικό ασφαλείας.  Συνολικά στην πόλη την Τετάρτη θα κυκλοφορούν συνολικά 50 λεωφορεία.

Στην Αθήνα, τα λεωφορεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 το βράδυ έως τη λήξη της κυκλοφορίας ενώ σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, οι ηλεκτροδηγοί θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00 το πρωί και από τις 22:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας αποφάσισε το συνδικάτο αυτοκινητιστών ταξί της Αττικής, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΑΤΑ.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην κηρυχθείσα 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

 

Δημόσιος τομέας

Συμμετοχή στην απεργία έχουν ήδη δηλώσει οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, νοσοκομεία, σχολεία, πολεοδομίες νομαρχίες και δήμοι. Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε η ΟΣΥΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και η επαναφορά του Ν.1264/82 είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα» ενώ συμμετέχουν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Παρόντες στην απεργία δήλωσαν οι νοσοκομειακοι γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική – πανεργατική απεργία ενώ στους δρόμους βγαίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

 

Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, αντιδρώντας στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές πρακτικές που, όχι μόνο περιορίζουν και φαλκιδεύουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργούν και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα.

 

Συγκεντρώσεις

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν στις 9 Νοεμβρίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων για τη συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη στα Προπύλαια θα είναι στις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

- Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

- Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

- Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.

- Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις στις 10.30 

- Στην Αγία Σοφίας με Εγνατία 

- Μπροστά από το ΕΚΘ

- Στην Καμάρα 

- Στο Άγαλμα Βενιζέλου. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ