Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καίει για 16η ημέρα η φωτιά στο Παπίκιο Όρος - Μεγάλη οικολογική καταστροφή

Μέχρι στιγμής έχουν καεί τουλάχιστον 8.500 στρέμματα με οξιές και δρυς - Στην κατάσβεση μόνο επίγειες δυνάμεις

Με επίγειες δυνάμεις συνεχίζεται σήμερα η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 22 Οκτώβρη στο Παπίκιο Όρος στον Νομό Ροδόπης.

Η φωτιά καίει ένα παρθένο δάσος οξιές και δρύς για 18η μέρα σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο, σε επικλινή και δυσπρόσιτα σημεία στη συνοριογραμμή Ελλάδας Βουλγαρίας.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί τουλάχιστον 11.500 στρέμματα, από τα οποία τα 8.500 σε ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 31 υδροφόρα οχήματα, 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στην κατάσβεση συνδράμουν ο Ελληνικός Στρατός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, βρίσκεται από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στη Ροδόπη, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα λιγοστά διαθέσιμα εναέρια μέσα ανέφερε στο ράδιο «Χρόνος 87.5fm»: «Τα ελικόπτερα ήταν μισθωμένα μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου 31 Οκτωβρίου, δεν μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις».

«Από εκεί και πέρα όλα τα εναέρια μέσα έρχονται από μια καταπόνηση του εξαμήνου της αντιπυρικής περιόδου, καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες συντηρήσεις, βλάβες και δεν είναι όλα διαθέσιμα άμεσα» είπε χαρακτηριστικά. 

Τις προηγούμενες ημέρες οι φλόγες πέρασαν και στην βουλγαρική πλευρά, με μεγάλη κινητοποιήση και των πυροσβεστικών δυνάμεων της Βουλγαρίας για την οριοθέτησή της. 

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ