Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις χρηματοδοτήσεις από την Κιβωτό

Το ΥΠΟΙΚ παίρνει πίσω τις ενισχύσεις που έχει δώσει στον οργανισμό μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση

Το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις προς την «Κιβωτό του Κόσμου», μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποίησεις στη δομή ανηλίκων.

Τη δήλωση έκανε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Mega.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, με δική του απόφαση, το ΥΠΟΙΚ παίρνει πίσω τις ενισχύσεις που έχει δώσει στον οργανισμό μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Σημεώνεται ότι χθες επίσης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ακύρωσε την παραχώρηση ακινήτου του ΕΦΚΑ στην Κιβωτό του Κόσμου.

Κατά τη συζήτηση, επί της αρχής, του σχεδίου νόμου για τον «Εξορθολογισμό ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, απέσυρε το άρθρο 32 του νομοσχεδίου που αφορά τη μεταβίβαση ακινήτου του ΕΦΚΑ προς την «Κιβωτό του Κόσμου» μέχρι -όπως είπε- να διαλευκανθεί η υπόθεση των καταγγελιών που έχουν υπάρξει.

Άλλωστε στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας επιστρέφει, η δικογραφία για την υπόθεση της “Κιβωτού του Κόσμου” και τις καταγγελίες παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της για κακοποίηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα διεξάγεται πλέον από την Εισαγγγελία ανηλίκων.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πώς ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση όσο αυτοί βρίσκονταν στην υποδιευθύνση προστασίας ανήλικων στη ΓΑΔΑ.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει συνολικά πέντε δομές σε Αττική και περιφέρεια, ενώ από την εισαγγελία ανηλίκων ερευνώνται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι η μόνη λύση είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ανάδοχες οικογένειες και όχι σε δομές.

Η έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη

Η καταγγελία έφτασε στο ειδικό τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συνήγορου του Πολίτη τον περασμένο Αύγουστο και εν συνεχεία ξεκίνησε η έρευνα σε δομές της εν λόγω ΜΚΟ τόσο στην Αθήνα αλλά και εκτός.

Εκεί τα ειδικά κλιμάκια ανέπτυξαν επαφές με άτομα στους χώρους της ΜΚΟ, οι οποίοι φέρονται να τους περιέγραψαν προβληματικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Ένα άτομο κατέθεσε ότι είδε περίεργες πράξεις και άλλο ότι έχει υποστεί.

Όταν συγκέντρωσαν τα στοιχεία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, όπου στις αρχές Νοεμβρίου διέταξε προκαταρκτική έρευνα την οποία και ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Οι καταθέσεις στο τμήμα ανηλίκων

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το ertnews, οι Αστυνομικοί του τμήματος Ανηλίκων έλαβαν τέσσερις καταθέσεις, μεταξύ των οποίων από τον 19χρονο που φέρεται να δεχόταν τις ασελγείς πράξεις την τελευταία διετία, από όταν ήταν δηλαδή ανήλικος, όπως και από εργαζόμενους των δομών.

Ο 19χρονος φέρεται να ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του υψηλόβαθμου στελέχους της ΜΚΟ που αναφέρεται ότι προέβαινε σε αυτές τις πράξεις, τον οποίο φαίνεται ότι αναγκαζόταν να συνοδεύει στα ταξίδια του. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο 19χρονος δεν έχει υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση καθώς πλέον είναι ενήλικας και θα πρέπει να ζητηθεί από τον ίδιο.

Από την κατάθεση του 19χρονου πάντως προέκυψε ότι η αστυνομία ερευνά δύο υποθέσεις ενηλίκων και μίας ανήλικου παιδιού τα οποία φέρονται να έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από εργαζόμενο στην “Κιβωτό του Κόσμου”, ενώ υπάρχουν και τέσσερις περιπτώσεις παιδιών τα οποία έχουν υποστεί ξυλοδαρμό και έχει κατονομάσει στην κατάθεσή του ο 19χρονος.

“Εγώ σας λέω όλα αυτά τα πράγματα με εκπλήσσουν γιατί εμείς μένουμε στην ουσία μέσα στο έργο. Βέβαια δεν κάνω εξ ολοκλήρου όλη την δουλειά εδώ μέσα. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί… αλλά ξέρετε δεν έχει συμβεί κάτι” τόνισε ο πατήρ Αντώνιος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα δημοσιεύματα η «Κιβωτός» τονίζει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών: «Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».

“Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα και στην περίπτωση αυτή αν αληθεύουν οι καταγγελίες. Οι δομές είναι κακοποιητικές, όχι μόνο αν κάνουν κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική στα παιδιά, αλλά είναι κακοποιητικές μόνο και μόνο απ’ το κομμάτι του ότι το παιδί δεν έχει αποκλειστική σχέση με ένα γονέα, έναν ανάδοχο, ή έναν θετό γονέα” τόνισε Δόμνα Μιχαηλίδου.

“Σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι πάρα πολύ σημαντικό το παιδί να το οδηγήσουμε άμεσα αφενός σε έναν παιδοψυχίατρο και έναν παιδοψυχολόγο και αφετέρου σε ένα ιατροδικαστή, ώστε έγκαιρα να έχουμε την πιστοποίηση αυτής της καταγγελίας” δήλωσε ο Γρηγόρης Λέων, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας

Θα ελεγχθεί και η καταγγελία του αθλητή καταδύσεων Χρόνη Χλίτσιου για το Παράρτημα της «Κιβωτού» στον Βόλο που είχε γίνει τον Αύγουστο και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό τριών παιδιών. “Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατήγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού 3 παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού Του Κόσμου ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα” τόνισε.

Για την υπόθεση θα κληθούν να καταθέσουν παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού, ενώ το υπουργείο Εργασίας ακυρώνει την παραχώρηση ακινήτου στην Κιβωτό του Κόσμου μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ