Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Βόμβα» στην Κοζάνη: Κίνδυνος να μείνει η πόλη χωρίς θέρμανση μέσα στο χειμώνα

Η σύσταση της ΔΕΥΑΚ προς τους καταναλωτές και η αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες

Δύσκολος αναμένεται ο χειμώνας για τους καταναλωτές της τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης, καθώς όπως φαίνεται δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αυξημένης ζήτησης η λειτουργία μόνο μίας μονάδας, του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όταν χρειάζονται τουλάχιστον δυο για να καλυφθεί το θερμικό φορτίο που απαιτείται.

Ογδόντα μεγαβατώρες απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, ενώ η παροχή αυτήν την χρονική στιγμή είναι μόλις 40, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα να θερμανθούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια. Από την άλλη μεριά, η χρήση του πετρελαίου είναι απαγορευτική, λόγω του υψηλού κόστους, καθώς οι ποσότητες που απαιτούνται για τους λέβητες είναι μεγάλες και θα υπάρξει δυσκολία να πληρωθεί από την Δημοτική επιχείρηση.

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η ΔΕΥΑΚ ενημερώνει τους καταναλωτές για το ενδεχόμενο αστάθειας στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης, αλλά και για μη επάρκεια στην παροχή θερμικής ισχύος, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που η ζήτηση θα είναι αυξημένη. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι η επιχείρηση αδυνατεί να καλύψει το έλλειμμα θερμικού φορτίου, με την χρήση του λεβητοστασίου αιχμής, δηλαδή με πετρέλαιο.

Ζητά μάλιστα από τους καταναλωτές να μειώσουν τον θερμοστάτη σταθερά στους 19 με 21 βαθμούς σε ώρες αιχμής, ενώ σε ό,τι αφορά τα Δημόσια κτίρια, ζητά από τους υπευθύνους τις ώρες, που δεν λειτουργούν να κλείνουν τους θερμοστάτες για να γίνεται και εκεί εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Κυτίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, ζήτησε την κατανόηση των καταναλωτών και επέρριψε ευθύνες στον ΑΔΜΗΕ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ έκανε λόγο για αθέτηση της συμφωνίας και των υποχρεώσεων της ΔΕΗ ΑΕ σε ό,τι αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της τηλεθέρμανης με προαπαιτούμενο την λειτουργία των 2 μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Επεσήμανε ακόμα πως παρ΄ ότι υπήρξε εξαγγελία για αύξηση της χρήσης λιγνίτη, παραμένει μειωμένη η συμμετοχή του  στο ενεργειακό μείγμα, με ποσοστό μόλις 7% το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Κυτίδης υπογράμμισε, πως με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης θα είναι ελλιπής και πως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, αν η θερμοκρασία πέσει κι άλλο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την περσινή χρονιά στην διάρκεια του χειμώνα για την χρήση πετρελαίου δαπανήθηκαν περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, καθώς για το γέμισμα των 4 λεβήτων χρειάζονται 4 κυβικά πετρελαίου την ώρα.

Το πετρέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενισχύοντας το σύστημα της τηλεθέρμανσης, αλλά όχι μόνιμα, καταλήγει ο κ. Κυτίδης, καθώς θα επιφέρει υπερτριπλασιασμό στην τιμή μονάδας για τον καταναλωτή, που σήμερα πληρώνει 40 ευρώ.

"Να μην μείνει ούτε ώρα χωρίς θέρμανση η πόλη"

Να μη μείνει ούτε ώρα χωρίς θέρμανση αναφέρει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, μετά και την ανακοίνωση της ΔΕΥΑ της πόλης που σημειώνει ότι «λόγω της ελλιπούς τροφοδοσίας του συστήματος της τηλεθέρμανσης Κοζάνης από  μία και μόνο λιγνιτική μονάδα του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, ενδέχεται να παρουσιαστεί αστάθεια στην λειτουργία της και ανεπάρκεια στην παροχή θερμικής ισχύος, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που η ζήτηση θα είναι αυξημένη, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η κατάσταση». 

Αυτή η ανακοίνωση, σύμφωνα με την Τομεακή Επιτροπή, «ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των εργαζόμενων και του λαού για τα ζητήματα που προκύπτουν με την τηλεθέρμανση της πόλης» και προσθέτει πως «η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αφού το προηγούμενο διάστημα "στέγνωσε" τα πορτοφόλια των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, τώρα κινδυνεύει να αφήσει την πόλη χωρίς θέρμανση μέσα στο χειμώνα».

Στέκεται στις ευθύνες που έχουν γι αυτή την κατάσταση όλοι όσοι στήριξαν την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας και την λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων στην λογική «κόστους – οφέλους», (αστικά κόμματα, εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση, συνδικαλιστές) και υπογραμμίζει πως «χωρίς αναμονή σωματεία και φορείς να οργανώσουν την πάλη τους για να μην μείνει η πόλη ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση. Να διεκδικήσουν:

  • Λειτουργία χωρίς διακοπές των απαραίτητων μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, κόντρα στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης και του εμπορίου ρύπων της ΕΕ. Εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της τηλεθέρμανσης.

  • Έκτακτη επιχορήγηση στη ΔΕΥΑΚ για να μπορεί καλύψει το κόστος λειτουργίας των λεβήτων πετρελαίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

  • Καμία αύξηση στην τιμή της τηλεθέρμανσης.

  • Να μην πειραχτούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ».

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για το ζήτημα που έχει προκύψει. 

Πηγή: ertnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες
Ορίστηκαν με απόφαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες