Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια: Οι 2 λόγοι που προβληματίζουν τους επιστήμονες

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή – Άγνωστο το ρήγμα, επιφυλακτικοί οι ειδικοί για την εξέλιξη του φαινομένου

Το άγνωστο ρήγμα και το χαμηλό σεισμικό ιστορικό της περιοχής κρατούν επιφυλακτικούς τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη περιοχή που φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί έχει μήκος περίπου δέκα χιλιομέτρων, ενώ την τελευταία δεκαετία δεν έχει δώσει σεισμό άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος Δρ σεισμολογίας μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης της Unesco ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε «προαναγγελθεί» από σεισμούς μικρότερης έντασης που ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο μήνες και για το λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να λάβει υπόψιν της το ιστορικό του τελευταίου διμήνου. Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει σημαντικό σεισμικό ιστορικό αλλά αυτό δεν πρέπει να καθησυχάζει μιας και ένας ισχυρός σεισμός μπορεί να γίνει οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο.

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο με πολλούς σεισμούς με μικρότερα μεγέθη με τον μεγαλύτερο να γίνεται χθες 28 Νοεμβρίου με μέγεθος 3,3 Ρίχτερ. Άρα ο πρωινός σεισμός των 4,8 Ρίχτερ θα έλεγα ότι «προαναγγέλθηκε» από μια σειρά σεισμών οι οποίοι κράτησαν για δυο μήνες. Θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψιν μας εμείς οι επιστήμονες αυτό το ιστορικό του τελευταίου διμήνου για να δούμε εάν ο 4,8 είναι ο κύριος ή όχι. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για να έχουμε μια πιο κατασταλαγμένη άποψη». Όσον αφορά το σεισμικό ιστορικό της περιοχής ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε: «Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει ισχυρότερος. Και αυτό το λέω γιατί στην Ελλάδα αλλά και αλλού στον κόσμο έχουμε παραδείγματα ισχυρών σεισμών που έγιναν σε περιοχές που δεν γνωρίζαμε ότι δίνουν ισχυρούς σεισμούς, όπως έγινε το 1999 με τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Παπαζάχος καθηγητής σεισμολογίας και γεωφυσικής επισήμανε στο protothema.gr ότι η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει για κάποιες ημέρες και λόγω του «φτωχού» σεισμικού ιστορικού οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέχουν εάν μένουν σε παλιά σπίτια. «Η περιοχή της νότιας Εύβοιας είναι χαμηλής σεισμικότητας. Έχει κάποια ενεργά ρήγματα που είναι προς την περιοχή του νοτίου ευβοϊκού κόλπου εκεί που είναι η Ερέτρια από την μέσα μεριά που είναι παράλληλα με το ρήγμα του Ωρωπού αλλά από την εξωτερική μεριά εκεί που έγινε ο σεισμός ξέρουμε ελάχιστα πράγματα. Φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί μια περιοχή σε μήκος δέκα χιλιομέτρων αλλά ακόμη δεν ξέρουμε αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να είμαστε επιφυλακτικοί και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Γιατί είναι μια περιοχή όπου ο κάτοικος της Καρύστου δεν έχει εικόνα από ισχυρό σεισμό. Με αυτή τη λογική θα πρέπει να κινηθούμε το επόμενο διάστημα».

Ο Δρ. Αθανάσιος Γκανάς Γεωλόγος – Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξήγησε στο protothema.gr ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ημέρες για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. «Δεν είναι μια περιοχή με σεισμικό ιστορικό. Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν φαίνεται με τα δικά μου στοιχεία να είναι μεγάλο. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια σεισμική ακολουθία που θα κρατήσει για λίγες ημέρες. Την τελευταία δεκαετία η περιοχή αυτή δεν έχει δώσει σεισμό άνω των 4 Ρίχτερ» ανέφερε.

 

Πρόεδρος κοινότητας Ζάρακες: Έχουμε ρωγμές στα σπίτια

Στον ΑΝΤΙ μίλησε ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες στην Εύβοια κοντά στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης. Όπως είπε ο Χρήστος Τρανός «σε κάποια σπίτια έχουμε δει ρωγμές αλλά δεν έχουμε κάτι σοβαρό» συμπληρώνοντας ότι κυρίως αφορά «σχετικά παλαιά σπίτια». «Ο περισσότερος κόσμος έχει βγει στους δρόμους αν και βρέχει» λόγω των μετασεισμών πρόσθεσε ο κ. Τρανός.

 

Τσελέντης για σεισμό στην Εύβοια: Με μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, μετά τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια. «Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Όπως ανέφερε, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Κόρινθο, ενώ επισήμανε ότι η περιοχή από την οποία προήλθε δεν έχει παρελθόν σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας.

 

Το συγκεκριμένο ρήγμα ήταν άγνωστο

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ – που σημειώθηκε στις 6:32 – σε διάστημα 50 λεπτών καταγράφηκαν άλλοι πέντε μετασεισμοί και οι δύο τελευταίοι είχαν διαφορά λίγων δευτερολέπτων. Επίσης, οι μεγάλες σεισμικές δονήσεις που είχαν επίκεντρο τις Ζάρακες Ευβοίας, έγιναν αισθητές σε Αττική και Κόρινθο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και προς το παρόν δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος, ενώ εμφανίζονται γενικά επιφυλακτικοί καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα ήταν άγνωστο. «Η περιοχή που έγινε ο σεισμός δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, δεν έχει ιστορικό σεισμικό. Το παρακολουθούμε», σημείωσε ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο newsit.gr.

Πληροφορίες του evima.gr κάνουν λόγο για ζημιές σε σπίτια και κάτοικοι σημειώνουν ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Εύβοια. «Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Έπεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου», δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο evima.gr.

 

Κλειστά σχολεία σε Κάρυστο και Αλιβέρι

Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στον Δήμο Καρύστου και στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, μίλησε στο newsit.gr λέγοντας ότι: «Ο μεγάλος σεισμός 4,8 Ρίχτερ ήταν πάρα πολύ αισθητός αλλά είχαμε και προσεισμούς και έχουμε και μετασεισμούς. Για αυτό και έκλεισα τα σχολεία σε όλο το δήμο Καρύστου για προληπτικούς λόγους».

«Είμαστε σε επικοινωνία με τους επιστήμονες. Το αντιμετωπίζουμε χωρίς να δημιουργούμε πανικό» πρόσθεσε ο δήμαρχος Καρύστου, μιλώντας στο newsit.gr.

 

Λέκκας και Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε σίγουροι αν ήταν ο κύριος σεισμός

Σε σημείο… έκπληξη, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι σεισμολόγοι Ευθύμιος Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος, φαίνεται ότι έγινε ο σεισμός που ταρακούνησε το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) την Εύβοια, την Αττική, αλλά και την Κόρινθο.

«Η περιοχή που έγινε ο σεισμός δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, δεν έχει ιστορικό σεισμικό. Το παρακολουθούμε», τόνισε μιλώντας στο newsit.gr ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Ουσιαστικά είναι στον Αλμυροπόταμο, μία περιοχή που δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, τουλάχιστον εμφανή και που δεν έχει κάποιο ιστορικό σεισμικό» είπε ο σεισμολόγος. Όπως εξηγεί στο newsit.gr: «ακόμα είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε το επίκεντρο και το εστιακό βάθος ακριβώς πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα γιατί δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα. Έγινε αισθητή σε όλη την Εύβοια, την Αττική, την Λαμία μέχρι και στην Κόρινθο».

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr, σημείωσε ότι οι σεισμολόγοι δεν είναι βέβαιοι ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. «Μετασεισμοί έχουν γίνει ήδη και θα γίνουν κι άλλοι. Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός», επεσήμανε μιλώντας στο newsit.gr. « Έγινε μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, δηλαδή βορειοανατολικά από τα Νέα Στύρα. Είναι μετασεισμός του σεισμού που έγινε στις 6:30 το πρωί. Είναι μία πρώτη ένδειξη εκτόνωσης, ωστόσο δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός, αυτό δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα» πρόσθεσε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όσον αφορά στους μετασεισμούς, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι «θα γίνουν και άλλοι και έχουν γίνει ήδη με μέγεθος 3,2, 2,2 της κλίμακας Ρίχτερ».

 

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Εύβοια

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) η Εύβοια «χορεύει» στο ρυθμό του Εγκέλαδου. Οι κάτοικοι ξύπνησαν από τον ισχυρό σεισμό 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ στις 6:32 και έκτοτε έχει ακολουθήσει πλήθος σεισμών. Σε διάστημα 50 λεπτών καταγράφηκαν άλλοι πέντε μετασεισμοί, ενώ οι δύο τελευταίοι είχαν διαφορά λίγων δευτερολέπτων.

Ο τελευταίος σεισμός που ταρακούνησε την Εύβοια, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είναι μεγέθους 4,2 Ρίχτερ και καταγράφηκε στα 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, με εστιακό βάθος στα 11,3 χλμ.

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,9 χλμ.

Μεταξύ των δύο τελευταίων – 4,2 και 4,1 Ρίχτερ – και της αρχικής – 4,7 Ρίχτερ – έχουν καταγραφεί και άλλες δύο, μεγέθους 2,1 Ρίχτερ και 3,2 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σεισμός 3,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:42, 6 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5χλμ.

Σεισμός 2,2 Ρίχτερ σημειώθηκε και στις 7:08, 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, με εστιακό βάθος στα 13,3 χλμ.

Πηγές: protothema.gr, newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από Τουρκία
Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει