Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κραυγή αγωνίας ΑμεΑ: Ζητούμε δουλειές - Ζητούμε ποιότητα ζωής, χωρίς ΙΧ σε ράμπες

Ζητούν θέσεις εργασίας, μεγαλύτερα επιδόματα και συντάξεις, και πιο εύκολη προσβασιμότητα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχεδόν το 15% του παγκόσμιο πληθυσμού πάσχει από κάποιας μορφής αναπηρία. Στη χώρα μας ο αριθμός των ΑμεΑ υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο.

Πρόκειται για άτομα με αναπηρία, άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, άτομα με χρόνιες παθήσεις, ενώ επηρεάζεται φυσικά και η ζωή των οικογενειών των παραπάνω κατηγοριών.

Με αφορμή την Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που έχει καθιερωθεί από το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) έβγαλε διακήρυξη στην οποία αναφέρει τα αιτήματά της. «Διεκδικούμε καλύτερα επιδόματα και συντάξεις, και καλύτερη προσβασιμότητα στην καθημερινότητά μας. Αυτή την στιγμή οι θέσεις εργασίας για ΑμεΑ είναι ανύπαρκτες. Και με τις χαμηλές συντάξεις και τα επιδόματα που λαμβάνει η πλειοψηφία των Ατόμων με Αναπηρία ουσιαστικά τα εγκλωβίζει σε ένα σπιράλ φτώχειας και ένδειας», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Ο ίδιος εξήγησε πως «το 85% των ΑμεΑ λαμβάνει επιδόματα ή συντάξεις από 315 έως 360 ευρώ». «Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για πολύ μικρά ποσά» σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως ζήτησαν σε συνάντηση που είχαν στις 9/11 με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει μέριμνα ώστε να αυξηθούν συντάξεις και επιδόματα. «Μας είπαν ότι θα εξεταστεί το αίτημά μας από Γενάρη του ’23, ωστόσο εμείς ζητάμε να επιλυθεί τώρα», υπογράμμισε.

Ο ίδιος ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ότι «στα χρόνια που πέρασαν υπήρξαν σοβαρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑΠ, το Ψηφιακό Μητρώο, ο Προσωπικός Βοηθός και η Κάρτα αναπηρίας. Ωστόσο αυτό στο οποίο εστιάζουμε στην Διακήρυξη της ΕΣΑμεΑ για την 3ηΔεκέμβρη 2022, Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι ότι στη χώρα μας είχαμε τα τελευταία δέκα χρόνια την οικονομική κρίση. Έπειτα ήρθε η υγειονομική κρίση και τώρα ο πληθωρισμός που ρίχνει στη φτώχεια τα άτομα που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Στα ΑμεΑ που έχουμε συνήθως χαμηλές συντάξεις και επιδόματα η κατάσταση είναι πιο τραγική. Είδαμε τα επιδόματά μας να μένουν στάσιμα, τις συντάξεις μας να μειώνονται και τις θέσεις εργασίας μας να χάνονται . Η ανεργία στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση χτυπά κόκκινο και οι πολιτικές για την κατάρτιση και την απασχόλησή τους είναι ισχνές». «Ζητάμε ουσιαστικά αξιοπρεπή διαβίωση και ποιότητα ζωής» συμπλήρωσε.

Εξάλλου παραλλήλισε το θέμα της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ, με την όαση. «Όπως η όαση είναι σε μια έρημο, έτσι είναι και η προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Οι οάσεις είναι στην έρημο. Για εμάς η προσβασιμότητα είναι μια αλυσίδα. Αν δεν υπάρχει ένας κρίκος κόβεται η αλυσίδα. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μέριμνα για να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση πχ στο σπίτι μας, στην πολυκατοικία που είναι αυτό, στην εργασία μας, στο πάρκο, στο γήπεδο, στο θέατρο, σε ένα κατάστημα που θα πάμε για πχ για καφέ ή ακόμη πχ και στο θέατρο. Θα πρέπει το πεζοδρόμιο να μην έχει λακκούβες ή τρύπες και οι ράμπες να μην έχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια», υπογράμμισε.

Κεντρική φωτογραφία από την οδό Πτολεμαίων στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου ΙΧ έκλεινε ράμπα αναπήρων.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ