Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Gaia» - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Χαλάζι και καταιγίδες μέχρι αργά το βράδυ

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε το πρωί της Κυριακής η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

Η κακοκαιρία «Gaia» προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας έως και τη νύχτα της Κυριακής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα ισχυρά φαινόμενα που έχουν αρχίσει να σημειώνονται θα συνεχιστούν την Κυριακή (11-12-2022):

α. μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας

β. μέχρι το απόγευμα, στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά

γ. από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

δ. τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στις Κυκλάδες και την Κρήτη
 

ε. από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα, στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένεται τη νύχτα προς την Κυριακή (11-12-2022) να είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Κυριακής 11/12, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία όπου τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Αιγαίο και τις παράκτιες περιοχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά στα δυτικά και τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στη Θράκη και στα Ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Το επίπεδο επικινδυνότητας του επεισοδίου βροχόπτωσης για την Κυριακή 11/12 παραμένει ίσο με 4, σε συμφωνία με την αρχική εκτίμηση.

Σε ότι αφορά τα 2 μεγάλα αστικά κέντρα: Στην Αττική οι βροχές που ήδη εκδηλώνονται αναμένεται να συνεχιστούν έως τις απογευματινές ώρες. Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές.

Στον Χάρτη 1 απεικονίζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται την Κυριακή 11/12 και σημειώνονται οι περιοχές των ισχυρότερων φαινομένων κατά το υπόλοιπο της ημέρας.

kakokairiagaia




Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 μποφόρ και κατά τόπους τα 8 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι νοτιοδυτικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ και από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς έως ίδιας έντασης. Στον χάρτη 2 παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος την Κυριακή 11/12 αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 μποφόρ καθώς και η επικρατούσα διεύθυνσή τους.
 

gaia

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ