Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται «καιρικό σοκ» - Προ των πυλών χειμωνιάτικο κρύο, με χιόνια

Η πρόγνωση για σημαντικό κύμα κρύου, με βροχές κατά περιοχές και φαινόμενα χιονοπτώσεων

Για "καιρικό σοκ" κάνουν λόγο μετεωρολόγοι, ενημερώνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ραγδαία αλλαγή του καιρού, με βουτιά της θερμοκρασίας πιθανώς και μεταλύτερη των 10 βαθμών Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και χιονοπτώσεις ανά την χώρα, ειδικά στα ελληνικά βουνά. 

«Έχουμε υψηλές θερμοκρασίες σήμερα. Βλέπουμε 24 με 25 βαθμούς στην Κρήτη. Μιλάμε για 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή για την Κρήτη. Σε άλλες περιοχές έχουμε 6 με 7 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα» λέει στο iefimerida.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η εξέλιξη του καιρού, ωστόσο, θα είναι πολύ διαφορετική. «Από το βράδυ της Κυριακή, τη Δευτέρα, την Τρίτη έως και την Τετάρτη θα αλλάξει άρδην το σκηνικό του καιρού. Θα έχουμε μια σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων, που θα φτάσουν τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν πολύ οι θερμοκρασίες κυρίως τη Δευτέρα και την Τρίτη» σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Καιρικό σοκ με πτώση 10 βαθμών - Πότε ξεκινά

Ουσιαστικά, όπως λέει, από τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή θα περάσουμε σε… χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. «Περιμένουμε μια υποχώρηση κατά 10 βαθμούς, ίσως και περισσότερο, από τις θερμοκρασίες που θα έχουμε το Σάββατο. Θα ξεκινήσει με μια μικρή πτώση την Κυριακή και θα συνεχιστεί με μεγάλη υποχώρηση τη Δευτέρα και την Τρίτη» προσθέτει.

Σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, «θα δούμε χιόνια στα βουνά, αλλά γενικά τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα. Χρειάζεται λίγη προσοχή στους ανέμους καθώς μπορεί να προκληθούν κάποια προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Γενικά, μπορούμε να μιλάμε για ένα καιρικό – σοκ, καθώς από την πολλή ζέστη θα περάσουμε στο αρκετό κρύο».

Στους προγνωστικούς χάρτες του meteo.gr φαίνονται θερμοκρασίες μονοψήφιες... ακόμα και υπό το μηδέν στη βόρεια Ελλάδα για το πρωί της ερχόμενης Τρίτης:

χάρτης για τον καιρό

 

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός από τη μεριά του, μίλησε στο Newsbomb.gr για την ψυχρή εισβολή που αναμένεται να έρθει την επόμενη εβδομάδα και εξήγησε ότι δεν πρόκειται να δούμε τα Χριστούγεννα θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών.

«Ακόμα για τα Χριστούγεννα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Το τι ακούγεται δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο. Σε καμία περίπτωση δε θα δούμε τα 20άρια που θα έχουμε την Κυριακή. Θα είναι 13 με 14 βαθμούς οι μέγιστες.», είπε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος τονίζοντας ότι από την αρχή της νέας εβδομάδας έρχεται κρύο, όπου θα σπάσει τον ανοιξιάτικο καιρό που θα είναι στη χώρα μας μέχρι την Κυριακή. Από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη η θερμοκρασία θα πέσει.

Ο καιρός τη νέα εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό «Από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή θα διατηρηθούν υψηλές θερμοκρασίες επιπέδου Μάϊου. Από την Κυριακή από τη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και θα πέσει στους 12 βαθμούς. Από τους 20 θα πάει στους 10 βαθμούς Κελσίου», επισήμανε.

Για το αν θα δούμε χιόνια και βροχές από τη νέα εβδομάδα, ο μετεωρολόγος δήλωσε: «Από τη Δευτέρα μέχρι την Τρίτη θα έχει χιόνια στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Θα πνέουν ισχυροί βοριάδες στη βόρειο Ελλάδα με τη μέγιστη τιμή θερμοκρασίας να φτάνει τους 10 με 11 βαθμούς.».

Στη συνέχεια ο κ. Αρνιακός είπε χαρακτηριστικά: «Στις ανατολικές περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 18-19 βαθμούς

Τέλος πρόσθεσε ότι βροχές θα δούμε Δευτέρα και Τρίτη στα Ανατολικά και Ηπειρωτικά, όπως στην Αν. Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια. Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα έχει βροχές ενώ χιόνια θα πέσουν στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

«Από κει και πέρα βλέπουμε. Η πρόβλεψη για την επόμενη εβδομάδα είναι με στοιχεία της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου», κατέληξε ο μετεωρολόγος.

Για απότομη πτώση της θερμοκρασίας από την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα έκανε λόγο και ο Σάκης Αρναούτογλου με την τάση του καιρού προς τα Χριστούγεννα να δείχνει πως κάτι θα αλλάξει.

Σύμφωνα με τον προγνώστη της ΕΡΤ θερμοκρασίες από 6 έως 10 βαθμούς θα δούμε τη Δευτέρα και την Τρίτη στα ηπειρωτικά της χώρας, με την ραγδαία πτώση του υδραργύρου να γίνεται περισσότερη αισθητή ακόμη και στην Αθήνα και αυτό διότι από τα 20άρια και τα 25άρια της Παρασκευής και του Σαββάτου, ο καιρός θα επιστρέψει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Τη Δευτέρα αναμένονται βροχές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά, ενώ στα βουνά αναμένεται να πέσουν μερικά χιόνια, ακόμη και στα ορεινά της Κρήτης αλλά σε υψόμετρο πάνω από τα 1.600 μέτρα.

Για τις 23 με 24 Δεκεμβρίου φαίνεται από τα δυτικά να έρχονται κάποια βροχοσύννεφα, τα οποία σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου θα επηρεάσουν κυρίως τη δυτική Ελλάδα.

Όσο για τα δεδομένα που έχουμε για την τάση του καιρού προς τα Χριστούγεννα, ο Σάκης Αρναούτογλου σημείωσε πως κάτι φαίνεται να αλλάζει. Παραμένει ωστόσο η διχογνωμία σχετικά με τον καιρό ανήμερα και της επόμενης ημέρας των Χριστουγέννων.

Όπως εξήγησε ο Σάκης Αρναούτογλου φαίνεται ότι στη βόρεια και την βορειοανατολική Ευρώπη να συσσωρεύονται αρκετές ψυχρές μάζες, όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει αν αυτές θα κατέβουν προς την περιοχή μας ή θα παραμείνουν στα βορειότερα τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

afrikaniki-skoni-ispania
Αφρικανική σκόνη: Αποφύγετε παραμονή σε εξωτερικούς χώρους – Κλείστε παράθυρα
Οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων δίνει το υπουργείο – Τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας για την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
Αφρικανική σκόνη: Αποφύγετε παραμονή σε εξωτερικούς χώρους – Κλείστε παράθυρα