Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φωτιά στο Μάτι: Αποζημίωση 300.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος

Tο Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει 300.000 ευρώ σε πέντε συγγενείς του θύματος

Την ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου για καταβολή χρηματικής αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης σε πέντε συγγενείς θύματος της φωτιάς στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου 2018 αναγνώρισε σε απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Συνολικά το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει 300.000 ευρώ στους πέντε ενάγοντες. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία γνωστοποιήθηκε χθες Πέμπτη, πέντε συγγενείς θύματος είχαν καταθέσει αγωγή αποζημίωσης κατά του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου για το θάνατο 77χρονης συγγενούς τους στο Νέο Βουτζά. Είχε προσπαθήσει να διαφύγει από την οικία της για να την παραλάβει ο σύζυγός της με το αυτοκίνητο, αλλά δεν πρόλαβε να διασωθεί.

Παράλληλα με αυτή την αγωγή εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και άλλες ομαδικές και μεμονωμένες αγωγές πυρόπληκτων και συγγενών θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι. Το 29ο τριμελές τμήμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών έκρινε στη συγκεκριμένη αγωγή για τον θάνατο της 77χρονης ότι τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος δεν προέβησαν σε σωστή εκτίμηση της κατάστασης και ήταν παράνομη η παράλειψη εισήγησης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του Νέου Βουτζά.

Αναφέρεται ακόμη ότι η προσπάθεια του θύματος να αποχωρήσει από την οικία της ήταν αναμενόμενη «ιδίως εφόσον δεν είχε επαρκή πληροφόρηση για τον βαθμό κινδύνου στον οποίο εκτίθεται». Παράλληλα το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί «ανωτέρας βίας» στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, καθώς όπως έκρινε η συγκεκριμένη παρανομία (η μη εκκένωση) δεν αφορά στην αποτροπή της κατάσβεσης, ενώ από τα στοιχεία προέκυψε ότι δεν είχαν ληφθεί «μέτρα άκρας σύνεσης και επιμέλειας για την προστασία των κατοίκων».

Ακόμη έκρινε ότι η εισήγηση της Πυροσβεστικής θα καθόριζε τις κρίσιμες τοπικές και χρονικές παραμέτρους υπό τις οποίες θα γινόταν η εκκένωση από άλλους φορείς, αλλά και ότι «δεν καταλείπεται πεδίο ελέγχου για περαιτέρω ενέργειες προς απομάκρυνση των κατοίκων από τα εμπλεκόμενα όργανα των τριών εναγόμενων, ήτοι τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, την Περιφερειάρχη Αττικής και τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου». Αναμένονται και άλλες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών σε παρόμοιες ομαδικές αλλά και μεμονωμένες αγωγές πυρόπληκτων και συγγενών θυμάτων της καταστροφικής φωτιάς του 2018 στην Ανατολική Αττική.

Πηγή: kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ