Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Kρυφά κινεζικά αστυνομικά τμήματα» στην Ευρώπη - Έρευνα και στην Ελλάδα

«Αστυνομικά τμήματα» που επισήμως λειτουργούν ως γραφεία εξυπηρέτησης υπάρχουν σε άλλες 18 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία

Η Κίνα φέρεται να διατηρεί δικές της αστυνομικές υποδομές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν δημοσιεύματα πολλών ευρωπαϊκών αλλά και αμερικάνικων ΜΜΕ, τα οποία παρουσιάζουν έρευνα ισπανικής ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τέτοια «αστυνομικά τμήματα» που επισήμως λειτουργούν ως γραφεία εξυπηρέτησης υπάρχουν σε άλλες 18 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Ολλανδικά μέσα επισημαίνουν ότι δύο τέτοια γραφεία εντοπίστηκαν στο Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ και υποτίθεται ότι προσφέρουν διπλωματικές υπηρεσίες για Κινέζους που ζουν στο εξωτερικό, όπως ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης. Στην πραγματικότητα τα γραφεία αυτά χρησιμοποιούνται για να εντοπίζονται αντιφρονούντες.

Καταγγελίες για τις πρακτικές αυτές έχουν γίνει και από το δίκτυο RTL και την ερευνητική πλατφόρμα "Follow the Money", επικαλούμενοι τον Κινέζο αντιφρονούντα Γουάνγκ Σινγκιού, ο οποίος αναφέρει ότι Κινέζοι αστυνομικοί τον κυνηγούν στην Ολλανδία. Καταγγέλλει, ακόμη, ότι του ζητήθηκε να εμφανιστεί σε ένα από αυτά τα γραφεία εξυπηρέτησης, όμως εκεί τον πίεσαν να επιστρέψει στην Κίνα, ενώ φέρεται να δέχθηκε και απειλές για τη ζωή του.

Η κινεζική πρεσβεία, απαντώντας στο RTL, υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει για την ύπαρξη παράνομων αστυνομικών τμημάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν αναφορές σε ΜΜΕ που δείχνουν ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας έδωσα το «παρών» σε τέτοια συνάντηση στο Άμστερνταμ.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι τα ύποπτα αστυνομικά τμήματα θα ελεγχθούν από τις αρχές.

Παράλληλα, η Safeguard Defenders, μια ομάδα δικαιωμάτων με επίκεντρο την Ασία αλλά με έδρα την Ισπανία, έχει δημοσιεύσει δύο εκθέσεις από τον Σεπτέμβριο που αναφέρουν ότι οι κινεζικές αρχές έχουν ιδρύσει 102 αστυνομικά τμήματα στο εξωτερικό σε 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, αλλά και της Ελλάδας.

Η Safeguard Defenders ανέφερε σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο ότι η αστυνομία από την κινεζική πόλη Φουζού είχε δημιουργήσει ένα «κέντρο εξυπηρέτησης» στο Τόκιο. Η οργάνωση ανέφερε σε έκθεση ότι η αστυνομία από την κινεζική πόλη Ναντόνγκ είχε άλλον τέτοιο σταθμό κάπου στην Ιαπωνία.

Κατά την οργάνωση, είναι η αστυνομία της Φουζού που έχει δημιουργήσει αντίστοιχη «υπηρεσία» και στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα.

Στη Νέα Ζηλανδία οι αρχές διεξάγουν ήδη εκτεταμένες έρευνες για κινεζικό αστυνομικό τμήμα στην επικράτειά της, ενώ την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σε ψήφισμά του τον διεθνή συντονισμό για τη διερεύνηση των κινεζικών αστυνομικών ενεργειών εκτός Κίνας, εκφράζοντας την ανησυχία του.

Πηγή: dikaiologitika

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οριστική λύση για την πλατεία Διοικητηρίου - Μελέτες για ανάπλαση
Για τις κρήνες στην Άνω Πόλη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι σε ένα χρόνο η παρέμβαση θα έχει ολοκληρωθεί
Θεσσαλονίκη: Οριστική λύση για την πλατεία Διοικητηρίου - Μελέτες για ανάπλαση
mymarket
«Μαζί για όσα αγαπάς! Μαζί για τα παιδιά!»: Τα MyMarket στο πλευρό των παιδιών
Φέτος το Πάσχα, τα My market στέκονται στο πλευρό των παιδιών και στηρίζουν το «Μαζί για το Παιδί», καλύπτοντας τα γεύματα 150 παιδιών για ένα μήνα
«Μαζί για όσα αγαπάς! Μαζί για τα παιδιά!»: Τα MyMarket στο πλευρό των παιδιών