Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Πολύ πιθανή μια πολική βόμβα και στην Ελλάδα» - Προειδοποίηση Λέκκα

«Είναι το έναυσμα της κλιματικής κρίσης», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας καθώς το πολικό ψύχος πλήττει για έκτη μέρα τις ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω του πάνω από 60 νεκρούς, εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και ανυπολόγιστες καταστροφές.

«Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον εκατό χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πολική βόμβα και στη χώρα μας.

«Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό το δούμε και να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα» είπε ο κ. Λέκκας.

«Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό είναι να θωρακιστούμε, να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ως ένα βαθμό και οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες όλο αυτές. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που σημαίνει προπαρασκευή και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα», τόνισε ακόμη ο καθηγητής Γεωλογίας.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «όταν σε μια περιοχή μπορεί να εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή μικρές θερμοκρασίες, έντονες χιονοπτώσεις, σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη είναι πιθανόν να εμφανίζονται εντελώς αντίθετα φαινόμενα για να διατηρείται η ισορροπία συνολικά στο σύστημα της ατμόσφαιρας, εκεί όπου εξελίσσονται τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα».


Έλληνας ομογενής: Όσοι είχαν αποκλειστεί στους δρόμους δεν πρόλαβαν να πάνε σπίτι

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τόσο ακραίο φαινόμενο» δηλώνει Έλληνας της ομογένειας, ο Χρήστος Χρηστάκης, ιερέας στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, πόλη που μετρά τα περισσότερα θύματα από τον «κυκλώνα - βόμβα» που πλήττει τις ΗΠΑ.

Ο Έλληνας ομογενής μίλησε στην ΕΡΤ για τον εφιάλτη στις ΗΠΑ που βρέθηκε στη δίνη του δριμέος ψύχους  και για τις 600 ελληνικές οικογένειες στην πολύπαθη πόλη του Μπάφαλο.

 «Ήταν μια τρομερή χιονοθύελλα που προκάλεσε τρομερό χάος σε όλη την περιοχή με πολύ χιόνι, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και όλη η περιοχή τώρα έχει θαφτεί στο χιόνι» αναφέρει ο Χρήστος Χρηστάκης.

«Δυστυχώς αυτοί που ήταν αποκλεισμένοι στους δρόμους και δεν πρόλαβαν να πάνε σπίτι ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχαμε και μερικούς θανάτους γιατί μερικοί, δυστυχώς, δεν πρόλαβαν (να φτάσουν στα σπίτια τους). Οπότε ήταν λίγο διαφορετικά τα Χριστούγεννα» προσθέτει ο πατήρ που λειτουργεί στην εκκλησία του Ευαγγελισμού.

«Τώρα είναι -2 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία είχε φτάσει μέχρι τους -20 βαθμούς Κελσίου τις προηγούμενες μέρες. Το χιόνι που έπεσε ξαφνικά μας απέκλεισε» συμπληρώνει. 

Ερωτηθείς για την ελληνική κοινότητα που υπάρχει στην περιοχή απάντησε ότι όλοι είναι καλά. «Έχουμε κάποιους ηλικιωμένους που είναι μόνοι στα σπίτια τους, αλλά τους κοιτάξαμε όλους. Όλοι είμαστε καλά» υπογραμμίζει ο κ.Χρηστάκης. 

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι είπε ότι «μερικοί έχασαν το ρεύμα λόγω των δέντρων που έπεσαν και τώρα αρχίζει σιγά σιγά η προσπάθεια να ξαναγυρίσουμε πίσω στην κανονική ζωή».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ