Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις, βροχές – Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα «λευκά»

Επιδείνωση του καιρού από αύριο το πρωί

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, πρώτα στη δυτική Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ3, οι μπόρες, βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν θα συνοδεύονται και από πολύ δυνατούς νοτιοδυτικούς ανέμους.

Χιονοπτώσεις -αρκετά έως πολύ πυκνές- θα κάνουν την εμφάνιση τους κατά τη διάρκεια των μεταμεσονύχτιων ωρών προς το ξημέρωμα της Παρασκευής σε περιοχές κυρίως της Ηπείρου με αρκετά χαμηλό υψόμετρο.

Σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία ,θα υπάρξει από τα ξημερώματα της Παρασκευής ένα πέρασμα από μπόρες, βροχές και καταιγίδες, το οποίο τις πρωινές ώρες θα βρίσκεται κυρίως στα κεντροανατολικά τμήματα της περιφέρειας. Γρήγορα όμως ο καιρός θα ανοίξει και θα έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια μέχρι και το απόγευμα, με κάποιες μπόρες στα ορεινά τμήματα των βορειότερων περιοχών.
Οι άνεμοι στα 6 με 7 μποφόρ θα παρουσιάσουν και εδώ σταδιακή εξασθένηση προς το μεσημέρι και η θερμοκρασία στους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο θα υπάρξει σχετική ύφεση των φαινομένων με χιόνια στα ορεινά άνω των 1200 μέτρων, εκτός της Ηπείρου με χιονοπτώσεις και από τα 700μ.

Νέα επιδείνωση αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής στα δυτικά, κεντρικά και στα βόρεια.

Δείτε το δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 με τον Σάκη Αρναούτογλου:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Σημειώνεται πως σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ, διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν την χώρα μας τις επόμενες μέρες. Πιο συγκεκριμένα επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ (19-01-2023) έως και την Δευτέρα (23-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα που θα συνοδεύονται κατά περιόδους από μεγάλη συχνότητα κεραυνώνχαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α) από τις βραδινές ώρες σήμερα Πέμπτη (19-01-2023) στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής (20-01-2023). Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και από το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο προβλέπεται να ενισχυθούν και πάλι από τα δυτικά.
β) από τις πρωινές μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.
γ) από τις προμεσημβρινές ώρες τις Παρασκευής και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000-1200 μέτρα).

Από το Σάββατο (21-01-2023) έως και τη Δευτέρα (23-01-2023)

1) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α) από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έως το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και εκ νέου από το βράδυ της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας.
β) από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και εκ νέου από το μεσημέρι της Δευτέρας έως το βράδυ.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα) κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η μετεωρολογική βόμβα που αλλάζει τον καιρό στην Ελλάδα

Για μετεωρολογική βόμβα στην Ιταλία που αλλάζει τον καιρό και στη χώρα μας από αύριο Παρασκευή έκανε λόγο σε ανάρτησή του και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, προβλέποντας ραγδαία επιδείνωση με πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς ανέμους αλλά και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει:

«Πολικές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και μάλιστα θα φτάσουν μέχρι και την Ιταλία όπου εκεί καθώς θα συγκρουστούν με θερμότερες και υγρότερες από την κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να σχηματίσουν αυτό που στην Μετεωρολογία ονομάζουμε "Μετεωρολογική βόμβα", δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Στον πρώτο χάρτη μας επισημαίνουμε με ένα πλαίσιο την περιοχή όπου θα λάβει χώρα αυτή η εκρηκτική κυκλονογέννεση.

Καθώς αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει κακοκαιρία στη χώρα μας το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια στα βουνά μας αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις στη δυτική Μακεδονία, καθώς και τις ισχυρές βροχές - καταιγίδες.

Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνονται οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα ενώ τέλος ακολουθεί βίντεο στα σχόλια με την πορεία - εξέλιξη των βροχοπτώσεων όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα αναμένουμε».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ