Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πάτρα: Στο 98,6% οι προκρατήσεις για Καρναβάλι σε καταλύματα τύπου Airbnb

Κοσμοσυρροή προβλέπεται φέτος στο Πατρινό Καρναβάλι

Κοσμοσυρροή προβλέπεται φέτος στο Πατρινό Καρναβάλι που επιστρέφει μετά από τρία χρόνια διακοπής λόγω της πανδημίας του κορωνοιού. Ήδη, οι προ-κρατήσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το τριήμερο της μεγάλης παρέλασης μαρτυρούν το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών και αγγίζουν το 98,6%, ποσοστό ρεκόρ για την εποχή.

Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί τόσο τη μεγαλύτερη όσο και την παλιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο όσον αφορά τη συμμετοχή των καρναβαλιστών. Φέτος, μετρά 193 χρόνια ιστορίας με τις εκδηλώσεις να αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και να διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, ενώ την Κυριακή προηγείται η φαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων και στο τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μόλο της Αγίου Νικολάου στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας.

Στα 90 εκατ. ευρώ ο «χαμένος» τζίρος την τελευταία τριετία

Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς των τοπικών φορέων και επαγγελματιών, η Πάτρα αναζητούσε ισοδύναμα να καλύψει την οικονομική ζημία σχεδόν 90 εκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν την τελευταία τριετία από την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Η οικονομική καταστροφή, πέραν του κλάδου της φιλοξενίας και της σίτισης, έπληξε και τους επαγγελματίες που έφτιαχναν στολές και ασχολούνταν με την κατασκευή αξεσουάρ (σ.σ. στις καλές εποχές ράβονταν μέχρι και 200.000 στολές το χρόνο).

 «Αναγέννηση» το 2023 για το Πατρινό Καρναβάλι

Πλέον, όμως, όλα φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν, καθώς τα μηνύματα, όπως αποκαλύπτει το iefimerida.gr ο πρόεδρος του E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, είναι άκρως αισιόδοξα. Το πρώτο ραντεβού για το φετινό Καρναβάλι της Πάτρας έχει δοθεί για τις 21 Ιανουαρίου, στις 21:00, στην πλατεία Γεωργίου Α’. Νωρίτερα, το μεσημέρι θα γίνει η καθιερωμένη παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο δημαρχείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι προ-κρατήσεις σε αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα, για το χρονικό διάστημα 20-22/1, αγγίζουν το 67,7% στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Το συνολικό κόστος διαμονής (2 διανυκτερεύσεις) για ένα ζευγάρι ή μια τετραμελή οικογένεια με δυο παιδιά έως 13ετών, κυμαίνεται από 115€ έως 171€ για κατοικία 50τμ-75τμ σε απόσταση έως 5 χλμ. Από το κέντρο της πόλης.

patra-karnavali-pinakas-1.jpg

Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο Ereal Estates ,Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδία, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία.

Στο 98,6% οι προ-κρατήσεις το τριήμερο της μεγάλης παρέλασης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του E- Real Estates, που προκύπτουν από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πολλοί θέλουν να βρεθούν στην Πάτρα, όπου οι συμμετοχές ξεπερνούν τους 60.000 καρναβαλιστές, στο τελευταίο τριήμερο του εορτασμού. «Είναι θεαματικά τα ποσοστά προ-κρατήσεων που αγγίζουν ήδη το 98,6% για αυτοτελή κατοικίες ή διαμερίσματα. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις (άφιξη Παρασκευή 24/2 – αναχώρηση Δευτέρα 27/2) κυμαίνεται από 552€ έως και 1.715€. Η κατώτατη τιμή αφορά κατοικία 64τμ σε απόσταση 3,2χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας, ενώ η ανώτατη τιμή αφορά κατοικία 95τμ στο κέντρο της πόλης», αναφέρει ο κ. Μπάκας.

patra-karnavali-pinakas-2.jpg

Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E Real Estates , Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδία, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία.

Οικονομικές επιλογές για το τριήμερο της μεγάλης παρέλασης

Όπως σπεύδει να τονίσει, η Αχαΐα διαθέτει και οικονομικές επιλογές για τους ταξιδιώτες που θα θελήσουν να επισκεφτούν τη «βασίλισσα του καρναβαλιού». Το παραθαλάσσιο μέτωπο της Αχαΐας διαθέτει επιλογές για όλα τα βαλάντια. Ακόμη και για τους επισκέπτες που θέλουν να παραστούν – να συμμετέχουν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά θα ήθελαν να επιλέξουν ένα μέρος πιο ήρεμο, πλησίον της θάλασσας.

Το κόστος μίσθωσης σε αυτοτελή κατοικίες ή διαμερίσματα κυμαίνεται από 182€ και διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος του ακινήτου και τη δυναμικότητα του. Στα Σελιανίτικα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 105τμ με 3 Υ/Δ, διαμορφώνεται στα 367€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Στο Λόγγο, studio μισθώνεται προς 182€ για τρεις διανυκτερεύσεις, ενώ στον Αλισσό, κατοικία 85τμ με 2 Υ/Δ προς 405€.

patra-karnavali-pinakas-3.jpg

Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E Real Estates , Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδία, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία.

Το Πατρινό Καρναβάλι μπορεί να αποτελέσει «αρωγό» τουριστικής ανάπτυξης

Ο κύριος όγκος των επισκεπτών, ιδιαίτερα στο καρναβάλι των μεγάλων, προέρχεται διαχρονικά από την Αττική (54,1% το 2012 - DataRC), σε αντίθεση με το καρναβάλι των μικρών που φαίνεται να προσελκύει επισκέπτες από διάφορα μέρη της επικράτειας και, κυρίως, από διάφορες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με έρευνα της DATARC, οι επισκέπτες επιλέγουν το καρναβάλι κυρίως γιατί το θεωρούν «σημείο διασκέδασης» και ευκαιρία να βιώσουν την «καρναβαλική ατμόσφαιρα», ενώ οι εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού και το θέαμα που προσφέρουν αποτελούν δευτερεύοντα κριτήρια γι’ αυτούς.

Ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών καταφθάνει στην Πάτρα κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο της κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, κατά μέσο όρο η διαμονή των επισκεπτών υπολογίζεται στις 2-2,5 ημέρες, με έναν στους πέντε επισκέπτες να επιλέγει την αυθημερόν επίσκεψη.

«Ο βαθμός συμμετοχής σε άλλες εκδηλώσεις εκτός Πατρινού καρναβαλιού, όπως επισκέψεις σε αξιοθέατα εξακολουθούν να μην αποτελούν σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της πόλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην απουσία δικτύωσης των πολιτιστικών πόρων της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, η Πάτρα δε διαθέτει καρναβαλικό μουσείο. Το πατρινό καρναβάλι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά στο σύνολο τους έτους και όχι μόνο τις ημέρες των εκδηλώσεων», καταλήγει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ