Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι πρέπει να κάνουμε για να μετακινηθούμε με ασφάλεια στα χιόνια

Αξιωματικοί της Τροχαίας και διασώστες δίνουν συμβουλές για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με… δυσάρεστες εκπλήξεις

Του Μιχαήλ Λιάπη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα επισκεφτούν κάποιο χιονοδρομικό κέντρο ή κάποιο χειμερινό ορεινό προορισμό. Το  «ΤyposThes» επικοινώνησε με τους «ειδικούς» για χρήσιμες πληροφορίες προκειμένου να ταξιδέψουμε με ασφάλεια και να γνωρίζουμε με τι πρέπει να είναι εφοδιασμένο το όχημά μας ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τροχαία Θεσσαλονίκης : «Δεν πάμε ξυπόλυτοι στα χιόνια»

Ανώτεροι αξιωματικοί της Τροχαίας Θεσσαλονίκης που μίλησαν στο «ΤyposThes» υπογράμμισαν ότι … «δεν πάμε ξυπόλυτοι στα χιόνια» αναφερόμενοι σαφώς στην έλλειψη αντιολισθητικών αλυσίδων ή χιονοκουβερτών από το όχημά μας. Παράλληλα τόνισαν ότι δεν φτάνει μόνο να είμαστε εφοδιασμένοι με αλυσίδες αλλά και να ξέρουμε να τις χρησιμοποιούμε και να ανταποκρίνονται στις διαστάσεις των ελαστικών μας. Ωστόσο, όπως εξήγησαν, αν δεν το «κατέχουμε το άθλημα» αρκεί και εναλλακτική λύση η οποία είναι τα χιονολάστιχα. Πρόκειται για ελαστικά που πάνω τους έχουν ως ειδική σήμανση μια χιονονιφάδα. Τα περνάμε τον Οκτώβριοι και τα βγάζουμε τον Απρίλιο.

Μέγιστη ταχύτητα.. 6χλμ

Αναφορικά με την ταχύτητα πρέπει να την προσαρμόζουμε στις συνθήκες που επικρατούν και να κρατάμε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Ειδικότερα, σε χιόνι και πάγο η ταχύτητα του οχήματός μας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι στην Ελλάδα

Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι, στην Ελλάδα οι οδηγοί δεν είναι εκπαιδευμένοι στο να οδηγούν σε συνθήκες χιονιού ή παγετού σε σχέση με τους οδηγούς των βόρειων χωρών. Ακόμα είπαν ότι στην χώρα μας λειτουργούν σχολές οδηγών που έχουν ειδικό εξομοιωτή οδήγησης για τέτοιες καιρικές συνθήκες ενώ προτείνουν το δίπλωμα οδήγησης να παρέχεται μέσα από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς ήδη από τα 17 έτη κάποιος μπορεί να οδηγήσει με συνοδό. Εξάλλου σχολίασαν ότι αν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες το ιδανικό είναι να μην μετακινούμαστε με ΙΧ αν δεν συντρέχει κάποιος σημαντικό λόγος.

Η κατάσταση του οχήματός μας -  πάντα γεμάτο ρεζερβουάρ

Πριν ξεκινήσουμε για να επισκεφθούμε κάποια περιοχή που έχει χιόνι, συμβουλεύουν να είμαστε βέβαιοι ότι το όχημά μας είναι σε καλή κατάσταση και ότι υπάρχουν τα κατάλληλα αναψυκτικά υγρά στο ψυγείο και στο δοχείο νερού υαλοκαθαριστήρων. Επίσης πρέπει το ρεζερβουάρ του οχήματός μας να είναι γεμάτο από καύσιμα, διότι στην περίπτωση που συμβεί κάτι, όπως το να ακινητοποιηθούμε, θα πρέπει να μπορούμε να ανάψουμε το καλοριφέρ του ΙΧ μας. Παράλληλα, αξιωματικοί υπογράμμισαν πως σε δύσκολες καταστάσεις πρέπει να ακούμε ραδιόφωνο προκειμένου να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει.

Διακοπή κυκλοφορίας προληπτικοί έλεγχοι και πρόστιμο

Όπως εξήγησαν ανά πάσα στιγμή σε συνάρτηση με επικείμενα καιρικά φαινόμενα δύναται να εκδοθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Υπογράμμισαν ότι πρέπει πάντα να έχουμε  αλυσίδες στο όχημά μας . Εξάλλου σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ το πρόστιμο για τους παραβάτες ορίζεται στα 80 Ευρώ. Δύναται να πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι για την αποφυγή τραγικών  καταστάσεων όπως πχ κάποιο τροχαίο ή  το να μπλοκάρει ο δρόμος από οδηγούς που έχουν ακινητοποιηθεί διότι δεν είχαν αλυσίδες.

«Μην πάτε μόνοι σας για βοήθεια»

pseytakis.jpg

Μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Elite Rescue Team» και διασώστης Λάμπρος Ψευτάκης, επισήμανε ότι αν έχουμε πρόθεση να κινηθούμε σε κάποια χιονοσκεπή περιοχή, πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με απλά πράγματα για την περίπτωση που «κολλήσουμε» κάπου και αποκλειστούμε. Χαρακτηριστικά ο κ. Ψευτάκης ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε ορεινές διασώσεις, είπε ότι στο όχημά μας πρέπει να έχουμε μπουκάλια με νερό, τροφή και κουβέρτα αλουμινίου ή κανονική. Ακόμα όπως υπογράμμισε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάμε να αναζητήσουμε μόνοι μας βοήθεια γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθούμε ή και να σκοτωθούμε, δυσχεραίνοντας το έργο των διασωστών που θα έρθουν να μας ψάξουν. Επίσης καλό θα ήταν να κρεμάσουμε στην κεραία του οχήματός μας κάποιο πανί με έντονο χρώμα προκειμένου να διευκολυνθεί ο εντοπισμός μας.

Κλήση στο 112

Ο πρόεδρος της «Elite Rescue Team», επισήμανε πως «ό,τι κι αν συμβεί πρέπει να καλέσουμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και το κυριότερο να μην πανικοβληθούμε. Το 112 μπορεί να μας εντοπίσει άμεσε από την στιγμή που το καλέσαμε μέσω Gps». Τέλος όπως τόνισε ο κ. Ψευτάκης, πριν θελήσουμε να πάμε σε κάποιο προορισμό καλό είναι να έχουμε ενημερώσει φίλους μας για το πού σκοπεύουμε να πάμε έτσι ώστε αν συμβεί κάτι και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας τηλέφωνο, να είναι κάποιος σε θέση για να ενημερώσει τις αρχές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ