Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εφιαλτική εκτίμηση για 30.000 νεκρούς στην Τουρκία - Πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα;

Tι αναφέρει ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης

O καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων από τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Κ. Συνολάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1» δήλωσε σχετικά με τον πιθανό αριθμό των θυμάτων: «Δεν θα εκπλαγώ αν το νούμερο των ανθρώπινων απωλειών φτάσει κάπου μεταξύ 20 και 30 χιλιάδων και δεν θα εκπλαγώ αν είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό. Αυτό μας δίνει μια εικόνα πόσο δύσκολο είναι το έργο».

«Τεράστια ανθρωπιστική κρίση»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής περιέγραψε το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές, λέγοντας:

«Είναι μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει αυτόν που είχαμε στο σεισμό της Νικομήδειας το 1999. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ δύσκολες συνθήκες. Για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής και της προσπάθειας που γίνεται, σήμερα το πρωί οι πληροφορίες είναι ότι υπήρχαν 13.000 διασώστες στην περιοχή, περίπου 600 γερανοί. Φυσικά, τα νούμερα αυτά αλλάζουν, αλλά καταλαβαίνετε ότι, όταν έχεις 5.000 κτίσματα τα οποία έχουν καταρρεύσει, ακόμα και τώρα δεν έχουν φτάσει οι διασωστικές ομάδες σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί. Όλα αυτά μας δίνουν την εικόνα μιας πάρα-πάρα πολύ δύσκολης κατάστασης».

«Θέμα εφαρμογής του αντισεισμικού κανονισμού»

Αναφερόμενος στον αντισεισμικό κανονισμό που ισχύει στη γειτονική χώρα, ο Κ. Συνολάκης τόνισε:

«Στην Τουρκία έχουν έναν πολύ σύγχρονο οικοδομικό κανονισμό και αντισεισμικό κανονισμό (...). Έχουν πάρα πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό, το θέμα είναι πώς εφαρμόζεται και τι κάνεις με τα παλαιότερα κτίρια. Και τα δύο θέματα είναι θέματα που ελπίζω να μην έχουμε στην Ελλάδα, δηλαδή και στην εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, αλλά επίσης και στις αναβαθμίσεις των παλαιοτέρων κτιρίων».

«Δεν πρέπει άμεσα να μας ανησυχεί η ενεργοποίηση ρηγμάτων στην Ελλάδα»

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανησυχία για ενεργοποίηση ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο, ο κ. Συνολάκης απάντησε:

«Αυτοί οι σεισμοί, σαν και αυτόν που έγινε, επαναλαμβάνονται κάθε 500 χρόνια. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ανησυχίας, αλλά πραγματικά μετράμε σεισμούς μόνο τα τελευταία 120 χρόνια. Οι μεγάλοι αυτοί σεισμοί στην Τουρκία ή στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται κάθε εκατοντάδες χρόνια, οπότε δεν μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση. Από την άλλη μεριά, η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι κάτι που πρέπει άμεσα να μας ανησυχεί».

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί