Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέθανε ο Μωυσής Ελισάφ - Ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα

Σε ηλικία 66 ετών, μετά από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο, έφυγε πριν λίγη ώρα από τη ζωή ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ

Ο θάνατός του αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την πόλη, την οποία υπηρέτησε ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, αλλά και ως δήμαρχος από το 2019, χωρίς ωστόσο να προλάβει να ολοκληρώσει τη θητεία του, αλλά και να διεκδικήσει μία ακόμη, όπως ήταν η επιθυμία του, για να δει το έργο του να ολοκληρώνεται.

Μεγάλη η απώλεια και για την ρωμανιώτικη εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, που χάνει ένα εξέχον μέλος της, που επί σειρά ετών ήταν πρόεδρός της, αναδεικνύοντας την ιστορική της διαδρομή στα πέρατα του κόσμου. Ο Μωυσής Ελισάφ έγινε ο πρώτος Έλληνας Εβραίος δήμαρχος, με την εκλογή του να αποτελεί αντικείμενο πολλών δημοσιευμάτων. Ήταν επίσης μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και διετέλεσε επί διετία και γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας.

Μέχρι τον θάνατό του ήταν ενεργό μέλος 27 επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε επανειλημμένα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, όπου παραμένει μέλος του Δ.Σ. Ήταν επίσης αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, διετέλεσε διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναπληρωτής διοικητής ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Σε ό,τι αφορά την αυτοδιοικητική του πορεία, είχε διατελέσει επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος , Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014) με δήμαρχο τον Φίλιππα Φίλιο.
Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)
«Τσίπρα γερά να φύγει η δεξιά» φώναξαν στον πρώην πρόεδρο όταν έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης
Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)