Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιωάννινα: Στερνό αντίο στον πρώτο Έλληνα Εβραίο δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ (ΦΩΤΟ)

Θλίψη για τον χαμό του - Παρούσα και η πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κηδεία

Τα Γιάννενα αποχαιρετούν σήμερα τον Δήμαρχο τους Μωυσή Ελισάφ ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών.

Ο εκλιπών το τελευταίο διάστημα έδωσε άνιση μάχη με την ασθένεια που αντιμετώπιζε. O καθηγητής Ιατρικής Μωυσής Ελισάφ, υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος που εξελέγη στην Ελλάδα.

Η κηδεία έγινε στην Εβραϊκή Συναγωγή Ιωαννίνων και η ταφή στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων. Παρούσα ήταν και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς επίσης και οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Αμυράς, Σταύρος Καλογιάννης και Μερόπη Τζούφη. 

Να σημειωθεί ότι η σορός του Δημάρχου με πομπή σταμάτησε έξω από το δημαρχείο, στον χώρο όπου ο Μωυσής Ελισάφ περνούσε κάθε πολλές καθημερινώς. 

kideia_elisaf2.jpg

Μωυσής Ελισάφ - Ο πρώτος Έλληνας Εβραίος δήμαρχος

Ο Μωυσής Ελισάφ έγινε ο πρώτος Έλληνας Εβραίος δήμαρχος, με την εκλογή του να αποτελεί αντικείμενο πολλών δημοσιευμάτων. Ήταν επίσης μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και διετέλεσε επί διετία και γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας.

Μέχρι τον θάνατό του ήταν ενεργό μέλος 27 επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε επανειλημμένα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, όπου παραμένει μέλος του Δ.Σ. Ήταν επίσης αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, διετέλεσε διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναπληρωτής διοικητής ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Σε ό,τι αφορά την αυτοδιοικητική του πορεία, είχε διατελέσει επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος , Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014) με δήμαρχο τον Φίλιππα Φίλιο.
Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν