Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εθνική ημέρα δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων

Για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο έκαναν λόγο εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα δύσκολα ανιχνεύσιμο στην ελληνική ύπαιθρο χαρακτήρισαν τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», με αφορμή τη σημερινή, Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι Λουκία Aργυριάδου και Γιώργος Θεοδωρίδης από την «Καλλιστώ» εξήγησαν ότι τα σκυλιά στις Μονάδες Ανίχνευσης δεν είναι πανάκεια για το πρόβλημα, αλλά απαιτείται περιβαλλοντική εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση των αγροτών και κυνηγών για το θέμα και άμεση βοήθεια, μέσω αποζημιώσεων, σε ανθρώπους που έχουν υποστεί καταστροφές από σαρκοφάγα ζώα, όπως λύκο, ασβό, αλεπού, κουνάβι ή αρκούδα.

Το σύστημα αποζημίωσης επιδέχεται βελτίωση γιατί αργεί, τα χρήματα είναι λίγα και η αρμόδια υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αργυριάδου ανέφερε ότι τα δηλητηριασμένα -κυρίως από φυτοφάρμακα- δολώματα αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτου των σκύλων φύλαξης κοπαδιών, που είναι πολύτιμοι συνεργάτες σε όσους εργάζονται στην ύπαιθρο.

Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις για την αναγνώριση του προβλήματος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της οργάνωσης, δεν έχει προχωρήσει το βασικότερο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου, που είναι η σύνταξη και εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Δράσης από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες. Αν και σχετική Εγκύκλιος έχει σταλεί στα Δασαρχεία, πριν από περίπου έναν μήνα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντούτοις, σύμφωνα με την «Καλλιστώ», δεν υπάρχει προθεσμία στη σύνταξη των Σχεδίων Δράσης, ούτε σαφής ορισμός για τη χρηματοδότησή τους.

Σημειώνεται ότι πριν από έναν χρόνο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κήρυξαν από κοινού την 22α Φεβρουαρίου ως «Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων», θέτοντας υπό την αιγίδα τους όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις.

* Φωτογραφία αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί