Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τραγωδία στα Τέμπη: Μάζεψαν πάνω από 3.500 φιάλες αίματος για τους τραυματίες

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Η διοίκηση του ΕΚΕΑ ευχαρίστησε με μήνυμά του όλους τους εθελοντές αιμοδότες «για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης, το οποίο επέδειξαν»

Πάνω από 3.500 μονάδες (φιάλες) αίματος συλλέχθηκαν χθες μέσα σε λίγες ώρες για τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ η αιμοδότηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και σήμερα.

Είναι ενδεικτικό ότι η εθελοντική αιμοδοσία είχε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της ημερήσιας συλλογής αίματος. Την Τρίτη είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της συνήθους αιμοδοσίας περίπου 1.600 μονάδες αίματος. Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόση που κάλυψε μέσα σε λίγες ώρες τις ανάγκες των τραυματιών του δυστυχήματος αλλά και αναπλήρωσε παράλληλα τα αποθέματα αίματος.

Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για εθελοντική αιμοδοσία και περίμεναν υπομονετικά στα σημεία αιμοδοσίας που είχαν ορισθεί τόσο σε δομές υγείας όσο και σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα στην Περιφέρεια Αττικής, με τη συνδρομή των υπηρεσιών αιμοδοσίας του ΕΣΥ, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως «η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας».

Η διοίκηση του ΕΚΕΑ ευχαρίστησε με μήνυμά του όλους τους εθελοντές αιμοδότες «για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης, το οποίο επέδειξαν, αποτελώντας ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη». Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε και το προσωπικό όλων των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας «που υπερέβαλαν εαυτούς για τη διευκόλυνση της προσέλευσης των αιμοδοτών, παρατείνοντας σε αρκετές περιπτώσεις το ωράριο λειτουργίας».

Ωστόσο, επισημαίνει το ΕΚΕΑ αφενός ότι η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες και αφετέρου ότι οι ανάγκες για αίμα είναι σταθερές και ενδεχομένως να αυξηθούν ενόψει του Πάσχα.

Για το λόγο αυτό καλεί τους εθελοντές αιμοδότες, παλαιούς και νέους, να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία το επόμενο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από τυχόν κάλεσμα του ΕΚΕΑ, «κάτι που θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος».

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Εξαιρετικά απαιτητική επέμβαση διενεργήθηκε με επιτυχία σε ασθενή με σύνθετη παθολογία παγκρέατος
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
«Θα θυμάμαι πάντα τη στήριξη μιας ολόκληρης χώρας, η οποία μας έφερε ξανά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου» δήλωσε ο Αργεντινός σταρ
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε
Τι είπε για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε