Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέμπη: Ο πίνακας ελέγχου που είχε μπροστά του ο σταθμάρχης - Το διπλό φονικό λάθος

Τα λάθη του σταθμάρχη πριν την τραγωδία

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία τη συνέχεια της τραγωδίας στα Τέμπη, όπου μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα πτώματα 54 ατόμων.

Ο ΣΚΑΪ βρέθηκε στο σταθμαρχείο της Λάρισας, όπου έγινε το μοιραία λάθος του σταθμάρχη και οδήγησε στο πολύνεκρο δυστύχημα.

Στο σχετικό ρεπορτάζ φαίνεται ο πίνακας ελέγχου, από τον οποίο ρυθμίζεται η κίνηση των τρένων  όπου και διακρίνονται οι δύο γραμμές, αυτή της ανόδου και αυτή της καθόδου.

Λόγω ενός ξεχασμένου κλειδιού τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Λίγο νωρίτερα από το ίδιο σημείο είχε περάσει άλλο τρένο με το κλειδί να ξεχνιέται στη θέση της αλλαγής γραμμών χωρίς να επιστρέφει στην σωστή θέση.

Ο σταθμάρχης ωστόσο στη συνέχεια θα μπορούσε να εντοπίσει το λάθος του καθώς χάρη στο σύστημα τοπικού πίνακα χειρισμού σηματοδότησης από την κονσόλα ήταν ορατό πως  οι δύο αμαξοστοιχίες κινούνταν στην ίδια γραμμή για 5,5 χιλιόμετρα. Με μία απλή κίνηση γυρνώντας το κλειδί θα μπορούσε να έχει αποτραπή η τραγωδία. 

Ο μηχανοδηγός του ενός τρένου μάλιστα απορώντας για την αλλαγή γραμμής ρώτησε σχετικά τον σταθμάρχη, ο οποίος και του επιβεβαίωσε λανθασμένα να συνεχίσει ως έχει.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο άπειρος σταθμάρχης βρισκόταν μόλις 4 ημέρες στο συγκεκριμένο σταθμό, έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας χωρίς κάποιον επιτηρητή, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε τοποθετηθεί σε σταθμό με ελάχιστη κίνηση, δύο - τριών τρένων την ημέρα.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας