Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέμπη: Οι εκτιμήσεις για το «μανιτάρι» της έκρηξης - Με 5 τόνους λάδια τα τρένα

Λόγω της μετωπικής σύγκρουσης, ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από το όριο αυτανάφλεξης, έσπασε το δοχείο, εκτοξεύτηκαν τα λάδια, πήραν φωτιά και δημιούργησαν αυτό το τεράστιο «μανιτάρι»

Όπως εκτιμούν αρχικά οι ερευνητές, η έκρηξη μετά τη σύγκρουση των δυο τρένων, πιθανότατα να προκλήθηκε από τα λάδια που είχαν στις μηχανές τους οι δυο αμαξοστοιχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε μηχανή υπήρχαν 2,5 τόνοι λαδιού, άρα πέντε τόνοι λαδιού και στις δυο αμαξοστοιχίες.

Λόγω της μετωπικής σύγκρουσης, ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από το όριο αυτανάφλεξης, έσπασε το δοχείο, εκτοξεύτηκαν τα λάδια, πήραν φωτιά και δημιούργησαν αυτό το τεράστιο μανιτάρι. Η οριστική απάντηση για το τι προκάλεσε αυτή την ισχυρή έκρηξη θα δοθεί από την έρευνα των πραγματογνωμόνων.

Η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε λαμαρίνες, φρούτα και σιτηρά και όχι κάποιο εύφλεκτο υλικό, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών και από πυροσβέστες στο σημείο της τραγωδίας.

Η Πυροσβεστική σε ανακοίνωση της ανέφερε πως από την έρευνα δεν έχει διαπιστωθεί να υπήρχε στο τρένο παράνομο ή αδήλωτο φορτίο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει εντοπιστεί σε καμία από τις δύο αμαξοστοιχίες – ούτε στην επιβατική, ούτε στην εμπορευματική – κάποιο εύφλεκτο υλικό.

Ο δικηγόρος ενός εκ των επιβατών του τρένου που τραυματίστηκε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως η εμπορευματική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με το τρένο Intercity στα Τέμπη, μετέφερε αδήλωτα υλικά.

Όπως αναφέρει η καταγγελία του κ. Μπαρτζώκη, τα δηλωμένα υλικά που κουβαλούσε το τρένο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το μέγεθος της έκρηξης. «Το μανιτάρι που φαίνεται να δημιουργείται μετά την έκρηξη «μαρτυρά» προπάνιο, κηροζίνη ή κάποιο άλλο ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό», όπως σημειώνει ο ίδιος.

Πάντως, την Παρασκευή η Πυροσβεστική διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ και έκαναν λόγο για δύο φιάλες υγραερίου που εντοπίστηκαν στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: dikaiologitika

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με νέες θεματικές ο 15ος Διαγωνισμός NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας
Aνάδειξη και επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών, ερευνητικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών σχεδίων και εταιρειών, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων...
Με νέες θεματικές ο 15ος Διαγωνισμός NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας