Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι 3 λόγοι που οι Φινλανδοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός – Η θέση της Ελλάδας

H δεκάδα με τις πιο χαρούμενες χώρες στον κόσμο

Για έκτο συναπτό έτος, η Φινλανδία κατέκτησε την κορυφαία θέση στη λίστα με τις πιο χαρούμενες χώρες στον κόσμο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες βάσει του μέσου όρου από το 2020 έως το 2022. «Εισόδημα, υγεία, να μπορείς να βασίζεσαι σε κάποιον, να έχεις μια αίσθηση ελευθερίας σε θεμελιώδεις αποφάσεις ζωής, η γενναιοδωρία και η απουσία διαφθοράς, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην έκθεση του δικτύου λύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDSN).

Με βάση αυτά τα κριτήρια, η Ελλάδα κατακτά την 58η θέση μεταξύ 109 εξεταζόμενων χωρών, ενώ σε διαφορετική μέτρηση σχετικά με την κατανομή της χαράς στον πληθυσμό, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 36η θέση. Το τελευταίο σημαίνει πως υπάρχει σχετικά μικρή απόκλιση μεταξύ της χαράς του κορυφαίου 50% των Ελλήνων σε σχέση με το υπόλοιπο 50%. 

Αναλυτικά, η κορυφαία δεκάδα με τις πιο χαρούμενες χώρες στον κόσμο – στην οποία κυριαρχούν οι σκανδιναβικές, διαμορφώθηκε ως εξής:

10. Νέα Ζηλανδία – σημαντική έλλειψη διαφθοράς και την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς

9. Λουξεμβούργο – το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών στο Λουξεμβούργο είναι σημαντικό υψηλότερο σε σχέση με άλλες εξεταζόμενες χώρες

8. Ελβετία – σταθερά υψηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, την υγεία και την ποιότητα του περιβάλλοντος, ενώ το προσδόκιμο να ζωής είναι ανάμεσα στα πέντε υψηλότερα παγκοσμίως

7. Νορβηγία – διακρίνεται για την κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών, με υψηλή αίσθηση δικαιοσύνης, δυνατότητα διαμόρφωσης και διατήρησης φιλικών σχέσεων και τη σημασία που δίνεται στην κοινότητα

6. Σουηδία – είναι αξιοσημείωτο ότι η χώρα αντιμετώπισε την πανδημία διαφορετικά σε σχέση με τις γειτονικές. Ήταν η μοναδική που δεν επέβαλε υγειονομικούς περιορισμούς, με αποτέλεσμα να έχει υψηλότερο αριθμό νεκρών. 

5. Ολλανδία – εφαρμόζονται πολιτικές για τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών, ενισχύοντας συνολικά τα επίπεδα της χαράς

4. Ισραήλ – έκανε άλμα από την ένατη θέση, καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ έχει εξαιρετικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την υγεία, τις κοινωνικές διασυνδέσεις και το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή.

3. Ισλανδία – οι πολιτικές ισότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μεταξύ άλλων ενισχύουν και το γενικό επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή

2. Δανία – παρότι συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο, τα χρήματα αυτά διανέμονται σε ανάπτυξη δημόσιων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας

1. Φινλανδία – η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο για έκτο έτος. Η γενναιοδωρία (π.χ. είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει κανείς χαμένο πορτοφόλι στον ιδιοκτήτη του), το εισόδημα, η ελευθερία επιλογών και το υψηλό προσδόκιμο ζωής, ευθύνονται για τις υψηλές επιδόσεις της χώρας στον δείκτη του SDSN.

Ο Φινλανδός ψυχολόγος και φιλόσοφος Frank Martella, που μελετά τις βασικές αρχές της ευτυχίας, έρχεται συχνά αντιμέτωπος με το εξής ερώτημα: Τι ακριβώς κάνει τους ανθρώπους στη Φινλανδία τόσο ικανοποιημένους από τη ζωή τους;

Για να διατηρήσουν οι Φινλανδοί μια υψηλή ποιότητα ζωής, αυτά είναι τα τρία πράγματα που δεν κάνουν ποτέ:

1. «Ποτέ δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους γείτονές μας»

Υπάρχει μία διάσημη φράση ενός Φινλανδού ποιητή: «Kell’ onni on, se onnen kätkeköön», δηλαδή «Μην συγκρίνετε και μην καυχιέστε για την ευτυχία σας». Οι Φινλανδοί το λαμβάνουν ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τους αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για υλικά αγαθά και εμφανείς επιδείξεις πλούτου.

«Κάποτε έπεσα πάνω σε έναν από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Φινλανδία. Είχε το παιδί του σε ένα καρότσι και πήγαινε προς το σταθμό του τραμ. Θα μπορούσε να είχε αγοράσει ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να προσλάβει οδηγό, αλλά επέλεξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι μοιάζει η επιτυχία στη Φινλανδία: όπως όλοι οι άλλοι», εξηγεί.

Συμβουλή ευτυχίας: Εστίασε σε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο και λιγότερο στο να φαίνεσαι επιτυχημένος .Το πρώτο βήμα για την πραγματική ευτυχία είναι να θέσεις τα δικά σου στάνταρ και όχι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

2. «Δεν παραβλέπουμε τα οφέλη της φύσης»

Σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 87% των Φινλανδών θεωρεί ότι η φύση είναι σημαντική για εκείνους, επειδή τους προσφέρει ψυχική ηρεμία, ενέργεια και χαλάρωση.

Στη Φινλανδία, οι εργαζόμενοι δικαιούνται τέσσερις εβδομάδες θερινών διακοπών. Πολλοί χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για να βγουν στην εξοχή και να βυθιστούν στη φύση. Όσο λιγότερες ανέσεις, ακόμη και σε σημείο που δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό στο σπίτι, τόσο το καλύτερο.

Jenny.Gr

Συμβουλή ευτυχίας: Το να περνάμε χρόνο στη φύση αυξάνει τη ζωτικότητά μας, την ευημερία μας και μας δίνει μια αίσθηση προσωπικής ανάπτυξης. Βρείτε τρόπους για να προσθέσετε λίγο πράσινο στη ζωή σας, ακόμη και αν πρόκειται απλώς για αγορά μερικών φυτών για το σπίτι σας.

3. «Δεν σπάμε τον κύκλο εμπιστοσύνης της κοινότητας»

Έρευνες έχουν δείξει πως όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε μια χώρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες της.

Το πείραμα «χαμένου πορτοφολιού», που έγινε το 2022, εξέτασε την τιμιότητα των πολιτών ρίχνοντας 192 πορτοφόλια σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στο Ελσίνκι, 11 από τα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Οι Φινλανδοί τείνουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και εκτιμούν την ειλικρίνεια. Αν ξεχάσετε το λάπτοπ σας σε μια βιβλιοθήκη ή χάσετε το τηλέφωνό σας στο τρένο, μπορείτε να είστε αρκετά σίγουροι ότι θα το πάρετε πίσω.

Τα παιδιά παίρνουν επίσης συχνά το δημόσιο λεωφορείο για να γυρίσουν από το σχολείο και παίζουν έξω χωρίς επίβλεψη.

Συμβουλή ευτυχίας: Σκεφτείτε πώς μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι στην κοινότητά σας. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερη εμπιστοσύνη; Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε πολιτικές που βασίζονται σε αυτή την εμπιστοσύνη; Μικρές πράξεις, όπως το άνοιγμα της πόρτας σε αγνώστους ή η παραχώρηση μιας θέσης στο τρένο, κάνουν επίσης τη διαφορά.

Πηγή: moneyreview.gr, jenny.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ