Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πού βρίσκεται το παλαιότερο μετρό στον κόσμο

Eξυπηρετεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά

Η πόλη που διαθέτει το παλαιότερο μετρό στον κόσμο είναι η πόλη του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μετρό του Λονδίνου, γνωστό και ως «The Tube», ξεκίνησε να λειτουργεί το 1863 και σήμερα εξυπηρετεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

Αρχικά, το μετρό του Λονδίνου είχε μόνο τη γραμμή του Metropolitan Railway, η οποία συνέδεε το κέντρο του Λονδίνου με την πόλη του Χάρροου στο δυτικό τμήμα του Λονδίνου. Η γραμμή ήταν αρχικά υπόγεια στο κέντρο της πόλης, και επάνω από το έδαφος στην ύπαιθρο.

Στη συνέχεια, το μετρό του Λονδίνου επεκτάθηκε σε πολλές άλλες περιοχές του Λονδίνου και σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μεταφορικά δίκτυα στον κόσμο και σήμερα έχει συνολικά 11 γραμμές και πάνω από 270 σταθμούς.

Το 1908 κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο όρος “Underground” στους σταθμούς και καθιερώνεται το σύμβολο του κύκλου με την οριζόντια μπάρα στη μέση (αποκαλείται «roundel»). Εγκαθίσταται, επίσης, για πρώτη φορά αυτόματο ηλεκτρικό σύστημα εισιτηρίων, ενώ το 1911 εγκαθίστανται σε μερικούς σταθμούς κυλιόμενες σκάλες.

Το μετρό του Λονδίνου δεν αποτελεί μόνο έναν τρόπο μεταφοράς στην πόλη, αλλά είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σταθμών και οι εντυπωσιακοί χάρτες του μετρό έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας του Λονδίνου.

Παρόλο που το μετρό του Λονδίνου είναι το παλαιότερο στον κόσμο, υπάρχουν και άλλα πολλά μετρό σε διάφορες πόλεις που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια. Παραδείγματα είναι το μετρό του Παρισιού (Γαλλία) που άρχισε να λειτουργεί το 1900 και το μετρό της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1904.

Συνολικά, το μετρό έχει γίνει ένας πολύ σημαντικός τρόπος μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις του κόσμου, καθώς επενδύουν μεγάλα ποσά στη βελτίωσή του, ώστε να προσφέρουν πιο αποτελεσματικές και γρήγορες μετακινήσεις στους κατοίκους τους και τους τουρίστες που τις επισκέπτονται.

Ο πιο γνωστός σταθμός του μετρό του Λονδίνου είναι ο σταθμός «Piccadilly Circus». Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συνδέει τις γραμμές Bakerloo και Piccadilly. Ο σταθμός έχει το όνομά του από την Piccadilly, μια από τις πιο γνωστές λεωφόρους του Λονδίνου που βρίσκεται κοντά στον σταθμό. Οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μετρό για να επισκεφθούν τους καταστήματα και τα εστιατόρια στην Piccadilly, καθώς και τις περιοχές του Leicester Square και του Covent Garden.

Ο σταθμός Piccadilly Circus είναι γνωστός για την αρχιτεκτονική του και τα δύο εμβληματικές φωτεινές πινακίδες που βρίσκονται στις γωνίες του σταθμού. Οι πινακίδες είναι διάσημες για τα φωτεινά διαφημιστικά μηνύματα που προβάλλονται σε αυτές. Ο σταθμός είναι επίσης γνωστός για τον υπογειοποιημένο περίπατο που συνδέει τους δύο σταθμούς του Piccadilly Circus και του Leicester Square.

Στον σταθμό Piccadilly Circus συχνά πραγματοποιούνται εκθέσεις έργων τέχνης αλλά και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, ο σταθμός Piccadilly Circus αποτελεί σημείο συνάντησης για πολλούς επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν την περιοχή.

Πέρα από τον σταθμό Piccadilly Circus, οι άλλοι γνωστοί σταθμοί του μετρό του Λονδίνου περιλαμβάνουν τον σταθμό Westminster, που βρίσκεται κοντά στο Κοινοβούλιο και το London Eye, και τον σταθμό Oxford Circus, που προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε καταστήματα, εστιατόρια και άλλα αξιοθέατα στο κέντρο του Λονδίνου.

Πηγή newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ