Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν - Επαναπατρίστηκαν οι πρώτοι 17 Έλληνες

Τι είπαν οι επαπατρισθέντες

Κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που ισχύει από σήμερα, συνήφθη στο Σουδάν μεταξύ των εμπολέμων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και έκαναν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στο Χαρτούμ, οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί ήταν πράγματι σπάνιοι σήμερα ενώ, όπως συμβαίνει με κάθε ανακοίνωση εκεχειρίας, οι παραστρατιωτικοί του στρατηγου Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις του αντίπαλου στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν ότι συνεχίζουν τις πτήσεις πάνω από το Χαρτούμ.

Η ένταση των μαχών σε συνοικίες είχε πράγματι μειωθεί μετά την έναρξη το Σάββατο των απομακρύνσεων ξένων πολιτών.

Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως αρχίζει την απομάκρυνση των υπηκόων του -τρεις ημέρες μετά την απομάκρυνση των διπλωματών του-, «κατά προτεραιότητα των οικογενειών με παιδιά και των πιο ηλικιωμένων ή αυτών που έχουν πρόβλημα υγείας».

Πάντως σε άλλες συνοικίες, οι συγκρούσεις έχουν γίνει ακόμη πιο καταστροφικές. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ και των οποίων η αυθεντικότητα δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, καταστήματα φαίνονται να έχουν πυρποληθεί, πολυκατοικίες να έχουν καταρρεύσει και άμαχοι να περιφέρονται μέσα σε συντρίμμια που ακόμη καπνίζουν και μαρτυρούν τη σφοδρότητα των αεροπορικών επιδρομών και των πυρών πυροβολικού.

Το πρωί επαναπατρίστηκαν οι πρώτοι 17 Έλληνες

soudan_ellines2.jpg

Δεκαεπτά άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια, έφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου, στις 10:30. Την αποστολή επαναπατρισμού υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.«Ήταν και θέμα τύχης» είπε ένας από τους διασωθέντες για το πώς κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν όπου μαίνεται ο εμφύλιος. Σε σπαστά ελληνικά ένας άλλος διασωθείς περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που έζησαν στο Σουδάν λέγοντας ότι τη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων έπεσε μια βόμβα δίπλα στο σπίτι του.

Οι 17 αναχώρησαν χθες από το Τζιμπουτί και μέσω Ασουάν της Αιγύπτου έφτασαν σήμερα στην Ελευσίνα.

soudan_ellines.jpg

Χθες, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φάρου.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβαστεί και ο έφηβος γιος του.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις»

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 15 Απριλίου, περισσότεροι από 420 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με το ΟΗΕ, όμως «έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις», οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF) «αποδέχθηκαν μια κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μπλίνκεν λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία χθες, Δευτέρα, τα μεσάνυχα (σήμερα στη 01:00 ώρα Ελλάδας).

Οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, του ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και οι παραστρατιωτικοί του υπαρχηγού του που έγινε αντίπαλός του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, επιβεβαίωσαν μια «εκεχειρία αφιερωμένη στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Ο Χάλεντ Όμαρ Γιούσεφ, ο εκπρόσωπος των Δυνάμεων της Ελευθερίας και της Αλλαγής (LCF), του ιστορικού συνασπισμού πολιτών που εκδιώχθηκε από την εξουσία με το πραξικόπημα, εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο την ικανοποίησή του «για την αμερικανική μεσολάβηση» με την οποία αποκαταστάθηκαν «επαφές με τις ένοπλες δυνάμεις και τις ΔΤΥ» για την επίτευξη «αυτής της ανθρωπιστικής εκεχειρίας».

«Θα προσφέρει το χώρο για ένα διάλογο για το πώς να επιτευχθεί μια οριστική κατάπαυση του πυρός», διευκρίνισε, ενώ ο Μπλίνκεν δήλωσε πως εργάζεται μαζί με συμμάχους για μια «επιτροπή» η οποία θα αναλάβει να διαπραγματευθεί μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών στο Σουδάν. Οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για μια «σαουδοαμερικανική» μεσολάβηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει απόψε με θέμα τη σύγκρουση στο Σουδάν.

Παρά την αναχώρηση πολυάριθμων διπλωματών και ξένων πολιτών, ο Φόλκερ Πέρτες, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθεί να πετύχει από τους στρατιωτικούς μια μετάβαση προς τη δημοκρατία, έχει παραμείνει στη χώρα.

Περισσότεροι από 1.000 υπήκοοι της ΕΕ έχουν απομακρυνθεί. Το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα πως απομάκρυνε «όλους τους Ιάπωνες που βρίσκονταν στο Χαρτούμ» και επιθυμούσαν να φύγουν.

Περίπου 700 διεθνείς εργαζόμενοι του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων και πρεσβειών «απομακρύνθηκαν προς το Πορτ-Σουδάν», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και, σύμφωνα με το συνδικάτο των γιατρών, σχεδόν τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων έχουν πάψει να λειτουργούν.

Πηγή: ΑΠΕ, ertnews.gr (φωτογραφίες Eurokinissi)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

afrikaniki-skoni-ispania
Υπουργείο Υγείας για αφρικανική σκόνη: Αποφύγετε παραμονή σε εξωτερικούς χώρους
Οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων δίνει το υπουργείο – Τι αναφέρει για την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
Υπουργείο Υγείας για αφρικανική σκόνη: Αποφύγετε παραμονή σε εξωτερικούς χώρους
ΤΖΟΚΕΡ: Άλλαξε η ζωή του, κέρδισε 7 εκατ. ευρώ - Πού παίχτηκε το «χρυσό» δελτίο
Το τυχερό δελτίο κέρδισε 5,4 + 1,58 εκατ. ευρώ καθώς είχε και 19 επιτυχίες στη δεύτερη κατηγορία – Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
ΤΖΟΚΕΡ: Άλλαξε η ζωή του, κέρδισε 7 εκατ. ευρώ - Πού παίχτηκε το «χρυσό» δελτίο
Θεσσαλονίκη: Τεράστια ταλαιπωρία στον Περιφερειακό - Ουρές από ΙΧ για χιλιόμετρα
Πολύ αυξημένη κίνηση και ταλαιπωρία για άλλη μια μέρα – Πού έχει μεγάλη κίνηση και στο εσωτερικό της πόλης
Θεσσαλονίκη: Τεράστια ταλαιπωρία στον Περιφερειακό - Ουρές από ΙΧ για χιλιόμετρα