Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλλάζει η αγορά εργασίας: Τέλος ταμίες κι άλλες δουλειές γραφείου - Ποιοι «επιβιώνουν»

Ανακατατάξεις προβλέπει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας πρόκειται να αλλάξει μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των εργοδοτών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), τον οργανισμό που είναι γνωστός για το ετήσιο φόρουμ που διεξάγει στο Νταβός της Ελβετίας.

Περίπου 69 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και 83 εκατομμύρια θα καταργηθούν μέχρι το 2027, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με αποτέλεσμα μια καθαρή μείωση κατά 2% της τρέχουσας απασχόλησης, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο Future of Jobs (Το μέλλον των θέσεων εργασίας).

Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 800 εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 11 εκατομμύρια εργαζομένους και χρησιμοποιεί δεδομένα για 673 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης.

Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας

Οι παγκόσμιες αγορές εργασίας είναι έτοιμες για μια νέα εποχή αναταράξεων, καθώς τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνουν την συρρίκνωση των εργασιών που χρειάζονται υπαλλήλους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τη ζήτηση για ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας.

Περίπου το 75% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αναμένουν να υιοθετήσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κατά την επόμενη πενταετία, οι οποίες προβλέπουν ότι θα καταργήσουν έως και 26 εκατομμύρια θέσεις, όπως ταμίες, υπάλληλοι έκδοσης εισιτηρίων.

Η εμφάνιση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, το οποίο χρησιμοποιεί μηχανές για να προσομοιώνει την ανθρώπινη λογική και την επίλυση προβλημάτων, θα έχει ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο. Προς το παρόν, πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει μικρότερη απειλή για τις προοπτικές της εργασίας από άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες, όπως η μειωμένη οικονομική ανάπτυξη, οι ελλείψεις στην προσφορά και ο πληθωρισμός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ