Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτά είναι τα νέα λεωφορεία μήκους 12 μέτρων που θα έρθουν Θεσσαλονίκη

Προχωρά ο μεγάλος διαγωνισμός

Ιταλική θα είναι η εταιρεία που θα προμηθεύσει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με 200 νέας τεχνολογίας λεωφορεία φυσικού αερίου.

Βήμα-βήμα προχωρά ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια 650 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα βελτιώσουν την ποιότητα των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

Με απόφαση που αναρτήθηκε στα τέλη Απριλίου στη Διαύγεια και υπογράφεται από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη, Παπαδόπουλο, έγινε δεκτή η προσφορά της ιταλικής εταιρείας Industria Italiana Autobus για την προμήθεια 200 λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) Euro IV., μήκους 12 μέτρων.

industria_italiana_autobus1_1.jpg

Ειδικότερα, το Υπουργείο ενέκρινε ότι ο φάκελος «Δικαιολογητικά Συμμετοχής – Τεχνική Προσφορά» της προσφοράς της εταιρείας Industria Italiana Autobus S.P.A είναι πλήρης και πως η τεχνική προσφορά είναι αποδεκτή, λαμβάνοντας βαθμολογία 130,50 μονάδες.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά τμήμα του μεγάλου διαγωνισμού (σ.σ. προκηρύχθηκε το 2021) που έχει πλέον ανάδοχο. Προσωρινοί ανάδοχοι για τα τμήματα του μεγάλου διαγωνισμού που αφορούν στην προμήθεια 100 αρθρωτών CNG λεωφορείων και 250 απλών ηλεκτρικών λεωφορείων είναι η Iveco (διαβάστε περισσότερα εδώ) και η Yutong αντίστοιχα.

Πλέον το μόνο που απομένει είναι να πάρουν οι συμβάσεις το «πράσινο φως» από τη Βουλή και να «πέσουν» οι υπογραφές. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων 12 μέτρων και ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. 

industria_italiana_autobus_1.jpg

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός περιελάμβανε και την προμήθεια 100 υβριδικών λεωφορείων, αλλά δεν κατατέθηκε κάποια προσφορά με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος.

Όσον αφορά στα ηλεκτρικά λεωφορεία, για τις ανάγκες «ανεφοδιασμού» τους θα εγκατασταθούν και φορτιστές τόσο εντός των αμαξοστασίων όσο και σε άλλα σημεία όπως είναι οι τερματικοί σταθμοί λεωφορειακών γραμμών. Θα υπάρχουν δε και κινητές μονάδες φόρτισης για τη φορητή εξυπηρέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων σε περίπτωση ανάγκης φόρτισης επιτόπου.

Τέλος, τον διαγωνισμό για την προμήθεια 650 φιλικών προς το περιβάλλον λεωφορείων θα διαδεχθούν κάποιοι επιπλέον στο πλαίσιο της προσπάθειας παραλαβής συνολικά 1.300 λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

industria_italiana_autobus_2_1.jpg

Πηγή: carandmotor.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ