Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λέκκας: Ο σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα δούμε την εξέλιξη του φαινόμενου, σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Με το ρήγμα της Λοκρίδας νότια της Αταλάντης συνδέεται ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 15.33 στην περιοχή της Αταλάντης, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

«Ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει μεγάλο σεισμό τον 19ο αιώνα, αλλά προέρχεται από ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης. Το παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα δούμε την εξέλιξη του φαινόμενου», σημειώνει ο κ. Λέκκας και τονίζει ότι δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές. Όπως επισήμανε, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Αττική.

Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

«Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό ρήγμα το οποίο δεν είχε ξαναδώσει στο παρελθόν σεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου ενώ συνεχίζουμε την μελέτη του ρήγματος για περισσότερα στοιχεία που θα μας δείξουν τα χαρακτηριστικά του» λέει στο protothema.gr ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς.

Ο κ. Γκανάς ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός των 4,8 ρίχτερ δεν έχει σχέση με το γνωστό σε όλους μας ρήγμα της Αταλάντης το οποίο είχε δώσει τον Απρίλιο του 1894 τους διπλούς φονικούς σεισμούς των 6,7 και 7 ρίχτερ αντίστοιχα με αποτέλεσμα τον θάνατο 255 ανθρώπων.

Και ο γνωστός σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε στο protothema.gr ότι «ο μηχανισμός του ρήγματος δείχνει ότι δεν έχει σχέση με το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης. Είχαμε τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ και ακολούθησαν πέντε μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 2,6 ρίχτερ. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του σεισμού», ανέφερε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ