Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υποβρύχιο Titan: Έτοιμο για κατάδυση το γαλλικό «Atalante» στο σημείο ερευνών

Το Atalante χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ηχητικό σύστημα για την χαρτογράφηση του βυθού, ώστε η έρευνα του ρομπότ να είναι περισσότερο στοχευμένη

Το γαλλικό πλοίο που μεταφέρει το ρομπότ που έχει την δυνατότητα κατάδυσης στα 6.000 μέτρα έφθασε στην περιοχή των ερευνών για το χαμένο βαθυσκάφος που εξερευνούσε το ναυάγιο του Τιτανικού, ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ifremer.

victor

Το ερευνητικό σκάφος Atalante χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ηχητικό σύστημα για την χαρτογράφηση του βυθού, ώστε η έρευνα του ρομπότ να είναι περισσότερο στοχευμένη, διευκρίνισε το Ifremer.

Λίγο οξυγόνο ακόμη...

Αν και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το οξυγόνο στο Titan τελειώνει άμεσα -γύρω στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας έλεγαν οι υπολογισμοί με βάση την ώρα που καταδύθηκε το απόγευμα της Κυριακής- τώρα ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτή η εκτίμηση ίσως είναι ανακριβής και πως υπάρχει πιθανότητα οι πέντε εγκλωβισμένοι να έχουν κάνει σωστή διαχείριση του αναπνεύσιμου αέρα και να έχουν αποθέματα για κάποιες ώρες ακόμη.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει κάποιος επιζών από το απόγευμα της Κυριακής, όταν το Titan αποκολλήθηκε από Polar Prince για να καταδυθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό. 

Ο Frank Owen, εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων, ανέφερε στο Associated Press ότι οι αρχικές εκτιμήσεις αφορούν μια «υποθετική κατανάλωση» οξυγόνου από τους πέντε επιβάτες του Titan.

Ο ίδιος συνέχισε εξηγώντας ότι η συμβουλή στους επιβάτες του υποβρυχίου θα ήταν να κάνουν τα πάντα για να μειώσουν τις λειτουργίες τους, ώστε να μπορέσουν να παρατείνουν το οξυγόνο.

Οι δυνάμεις διάσωσης αυξήθηκαν σημαντικά σήμερα, με την ελπίδα ότι οι υποβρύχιοι ήχοι που ακούγονται από χθες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια: από τον εντοπισμό της θέσης του σκάφους, μέχρι την προσέγγισή του με εξοπλισμό διάσωσης, έως την άντλησή του στην επιφάνεια -με την υπόθεση ότι είναι ακόμα άθικτο.

Και όλα αυτά πρέπει να συμβούν πριν τελειώσει η παροχή οξυγόνου των επιβατών...

Το τελευταίο βίντεο

Εν τω μεταξύ, συγκινούν οι τελευταίες εικόνες του Titan Υπάλληλος της OceanGate Expeditions, η 22χρονη Άμπι Τζάκσον, που επέβαινε στο πλοίο Polar Prince το οποίο μετέφερε το βαθυσκάφος στην περιοχή του ναυαγίου, κατέγραψε σε βίντεο την στιγμή που το υποβρύχιο ετοιμάζεται να καταδυθεί με τους 5 επιβάτες του για μια αποστολή εξερεύνησης του Τιτανικού. 

Η τραγωδία εξελίσσεται στα παγωμένα νερά στα ανοικτά των ανατολικών ακτών του Καναδά, όπου βυθίστηκε ο Τιτανικός το 1912. Το ναυάγιό του βρίσκεται σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων, ανατολικά του Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο.

Εν τω μεταξύ - μετά την αναπτέρωση των ελπίδων από τον εντοπισμό ήχων χθες από τον βυθό της θάλασσα - οι ελπίδες για τον εντοπισμό και την διάσωση των 5 άτυχων επιβατών του «Τιτάνα» στερεύουν καθώς το οξυγόνο στην καμπίνα τελειώνει στις 2 το μεσημέρι.

Πολυεθνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ψάχνει για πέμπτη ημέρα σήμερα κάθε εκατοστό της θάλασσας στο σημείο όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, σε μία ούρσα ενάντια στον χρόνο για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους.

Στο βαθυσκάφος Titan επιβαίνουν πέντε άνθρωποι: ο 58χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο πακιστανικής καταγωγής 48χρονος επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ με τον 19χρονο γιο του, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος και ειδικός σε θέματα Τιτανικού Πολ- Ενρί Ναρζολέ και ο Στόκτον Ρας, ιδρυτής και επικεφαλής της OceanGate.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τις οικογένειες των μελών του πληρώματος που εξαφανίστηκε με το Titan», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού λιμενικού Τζέιμι Φρέντερικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βοστόνη. «Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, πάντα ελπίζεις», πρόσθεσε.

Τραγωδία στον βυθό...

Στο μεταξύ προς το σημείο που πιστεύεται ότι βρίσκεται το βαθυσκάφος, σπεύδει ένα γαλλικό ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων.

Πρόκειται για το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του. Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου.

Αλλά... 

Ακόμη κι αν εντοπιστεί το Titan η ανάσυρσή του στην επιφάνεια θα είναι ένα δύσκολο έργο, λόγω της μεγάλης πίεσης και του πλήρους σκοταδιού που επικρατεί σε εκείνα τα βάθη.

Αν έχει ήδη καταφέρει να επιστρέψει στην επιφάνεια, ο εντοπισμός του στην τεράστια θάλασσα θα είναι δύσκολος, ενώ είναι κλειδωμένο από έξω, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβαίνοντες δεν μπορούν να βγουν από το βαθυσκάφος χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Ερωτήματα για την ασφάλεια του βαθυσκάφους δημιουργήθηκαν το 2018 στη διάρκεια συμποσίου ειδικών της βιομηχανίας, ενώ αργότερα το ίδιο έτος ο πρώην επικεφαλής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, ο Ντέιβιντ Λόχριτζ, προσέφυγε δικαστικά εναντίον της εταιρείας, αφού εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του Titan και απολύθηκε.

Σύμφωνα με αυτόν, το φινιστρίνι στο εμπρός μέρος του βαθυσκάφους έχει κατασκευαστεί για να αντέχει την πίεση σε 1.300 μέτρα βάθους και όχι στα 4.000 μέτρα.

 Πηγή: skai.gr 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Over με αξία στο Ουντινέζε - Νάπολι
Δευτέρα του Πάσχα (06/05) με τη δράση να παραμένει αμείωτη στο κουπόνι στοιχήματος, καθώς στο πρόγραμμα υπάρχουν δυνατά παιχνίδια σε Premier League &...
Πάμε Στοίχημα: Over με αξία στο Ουντινέζε - Νάπολι