Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι πρέπει να κάνουμε αν μας δαγκώσει φίδι - Οδηγίες για πρώτες βοήθειες

Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 200 περιστατικά δαγκώματος από φίδια σε όλη την επικράτεια

Αρκετά είναι τα περιστατικά με δαγκώματα φιδιών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι κίνδυνοι που κρύβουν είναι σοβαροί και γι’ αυτό συνίσταται να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί.

Ο ερπετολόγος Ηλίας Στραχίνης και ο Στέλιος Γερονυμάκης, εθελοντής και δημιουργός ομάδας διάσωσης και υπεράσπισης ζώων, μιλούν για το δάγκωμα των φιδιών και για το τι πρέπει να κάνουμε αν μας συμβεί κάτι τέτοιο.

Όπως τονίζουν, κάθε χρόνο έχουμε περίπου 200 περιστατικά δαγκώματος από φίδια σε όλη την επικράτεια. Από το 2000 έως και το 2014 είχαμε 6 θανάτους. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 70 είδη ερπετών ωστόσο μόνο τα 7 φέρουν δηλητήριο. Τα κρούσματα σημειώνονται κυρίως το καλοκαίρι, με τις περισσότερες επιθέσεις να καταγράφονται από δάγκωμα οχιάς.

Οι ειδικοί αρχικά συνιστούν ψυχραιμία και όχι πανικό, καθώς υπάρχει χρόνος. Ο βιολόγος – ερπετολόγος, Ηλίας Στραχίνης, εξηγεί πως εάν μας δαγκώσει φίδι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κάτσουμε κάτω, να ακουμπήσουμε την πλάτη μας σε μια επιφάνεια και να αφαιρέσουμε οτιδήποτε κόβει την κυκλοφορία του αίματος.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν σκίζουμε το δέρμα, δεν ρουφάμε το δηλητήριο και δεν κάνουμε περίδεση.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα ερπετό σε περίπτωση που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση;

Ο εθελοντής και δημιουργός ομάδας διάσωσης και υπεράσπισης ζώων, Στέλιος Γερονυμάκης, αναφέρει πως δεν χρειάζεται πανικός, ούτε να τρέχουμε, ούτε να φωνάζουμε.

«Κανένα ζώο δεν θέλει επαφή, δεν επιτίθεται στον άνθρωπο. Δεν θα κάνει ποτέ ένα άσκοπο δάγκωμα», υπογραμμίζει.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, παρά την αρνητική εικόνα που επικρατεί για τα συγκεκριμένα ερπετά είναι πολύτιμα για την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες τους στο παρακάτω video:

Το ΕΚΑΒ συνιστά τα εξής

Όχι περπάτημα.

Καθησυχασμός του θύματος.

Αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων (π.χ. κάλτσα), πριν αρχίσει το οίδημα.

Ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς.

Καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι.

Όχι πάγος στο τραύμα.

Όχι ίσχαιμος περίδεση. Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το μέλος πιο ψηλά από το σημείο της πληγής, για να εμποδίσουμε τη διάχυση του δηλητηρίου, είναι λανθασμένη.

Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.

Όχι σύλληψη του φιδιού. Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, για να το περιγράψετε στους γιατρούς.

Διακομιδή στο νοσοκομείο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Στο 1.98 combo με γκολ στο “MAPEI”
Μεγάλο Σάββατο σήμερα (04/05) και η δράση στην Ελλάδα είναι σε παύση, ωστόσο συνεχίζεται κανονικά σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη!
Πάμε Στοίχημα: Στο 1.98 combo με γκολ στο “MAPEI”