Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τον καύσωνα - Πότε σταματά η δουλειά

Απόφαση προβλέπει τηλεργασία και παύση εργασιών και στον ιδιωτικό τομέα

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κατά τη διάρκεια του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων» περιλαμβάνει η απόφαση που εξέδωσε την Τετάρτη 12 Ιουλίου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, υποχρεωτική παύση εργασιών ανά περιοχές και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, εφαρμογή τηλεργασίας, αλλαγές στους χρόνους προσέλευσης και αποχώρησης, καθώς και ειδικές προβλέψεις για τις υπαίθριες εργασίες.

Ειδικότερα, η υποχρεωτική παύση εργασιών θα εφαρμοστεί σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός, κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00.

Η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία) αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, η απόφαση ορίζει μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και τη διευκόλυνση των εργαζομένων με τυχόν αλλαγές στους χρόνους προσέλευσης και αποχώρησης.

Τέλος, περιλαμβάνονται τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης αλλά και ειδικές προβλέψεις για τις υπαίθριες εργασίες, όπως η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Τι θα ισχύσει στο Δημόσιο

Εν τω μεταξύ, σε ρυθμίσεις για την εργασία στο Δημόσιο κατά τις επόμενες ημέρες, με αφορμή τον επικείμενο καύσωνα, προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, περιγράφονται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της τηλεργασίας αλλά και η ενεργοποίηση ευέλικτου ωραρίου εργασίας, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δίκη για το Μάτι: Αυτεπάγγελτη έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Σχετικά με τις αθωώσεις, την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες αλλά και για τις ποινές που επιβλήθηκαν
Δίκη για το Μάτι: Αυτεπάγγελτη έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Πάμε Στοίχημα: Μπορεί με κάλυψη στο 2.08 η Ρεάλ
Ο πρώτος ημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης ξεχωρίζει από το ποδοσφαιρικό πρόγραμμα της Τρίτης (30/04).
Πάμε Στοίχημα: Μπορεί με κάλυψη στο 2.08 η Ρεάλ