Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αττική: «Η φωτιά έχει ξεφύγει» - Ποιοι οικισμοί εκκενώνονται

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Έχουν σταλεί μηνύματα 112 στους κατοίκους για εκκένωση

Η φωτιά στον Κουβαρά έχει ξεφύγει υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, δίνοντας το στίγμα για το μέγεθος του κινδύνου και της κατάστασης που εξελίσσεται εκεί.

Πηγές της πυροσβεστικής περιγράφουν τη φωτιά ως ιδιαίτερα δύσκολη. Βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, με ισχυρούς άνεμους 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8, που δυσκολεύουν τις ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά στον Κουβαρά ξέσπασε λίγα λεπτά πριν την μία το μεσημέρι και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ συνδράμουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Συγκεκριμένα στη φωτιά στον Κουβαρά επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Θα βοηθήσουν, ακόμη, στην κατάσβεση και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Η φωτιά στον Κουβαρά καίει χαμηλή βλάστηση (κυρίως πουρνάρια) που κάνει εύκολη τη μετάδοση. Τώρα κατευθύνεται νότια, έχει περάσει προς το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό, προς Μελισσουργό – Τραμπουροά (για αυτό βγήκε και το 112) και υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο δίωρο να κατέβει προς την παραλία (Καλυβίων – Αναβύσσου).

Εχουν σταλεί ήδη 112 στους κατοίκους της περιοχής, το πρώτο για να ακολουθούν τις εντολές των αρχών και λίγο αργότερα στους κατοίκους του οικισμού Πέτα για να εκκενώσουν. Μήνυμα112 στις 14:20 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Μελισσουργός-Τραμπουριά να εκκενώσουν προς Ανάβυσσο μέσω της λεωφόρου Αναβύσσου. Εχει επίσης εκκενωθεί το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης. Μήνυμα από το 112 πριν από λίγα λεπτά για προληπτική εκκένωση από Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο.

Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με δήμαρχο έχουν στήσει συντονιστικό στο σημείο και έχει ζητηθεί προληπτική απομάκρυνση από Μελισσουργό προς Ανάβυσσο μέσω Λεωφ. Ανάβυσσου.

Στους πολίτες έχει δοθεί σύσταση να ακολουθούν τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην περιοχή του νέου Κουβαρά στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Εντωμεταξύ, εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του Meteo καθώς κάνει λόγο για εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στην περιοχή μέχρι τις 8 το βράδυ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, βρίσκονται στον Κουβαρά, όπου πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 13:00 της Δευτέρας.

Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει δύο κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό. Ήδη το ΕΚΑΒ επιχειρεί για να διακομισθούν τα περιστατικά.

Σημειώνεται ότι το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

 

Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής: Η φωτιά έχει ξεφύγει

Ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Θανάσης Μακροδημήτρης μιλώντας στο Open ανέφερε πως «δυστυχώς, η φωτιά έχει ξεφύγει», ενώ τόνισε πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο είναι ισχυρές.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ