Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Πάμε, θα καούμε»: Μάχη με τις φλόγες - Ανεξέλεγκτη η φωτιά (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Σοκάρουν video και φωτογραφίες από το πύρινο μέτωπο

«Πάμε, πάμε θα καούμε». Μήνυμα για γρήγορη εκκένωση στέλνει η ΕΛ.ΑΣ που καταβάλει γιαγαντιαία προσπάθεια ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια κάτοικοι από οικισμούς της Μάνδρας.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, το πύρινο μέτωπο έγινε ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα να φτάσει στη Μάνδρα καίγοντας σπίτια σε περιοχές όπως η Νέα Ζωή, Μικρό Κατερίνη και Άγιος Χαράλαμπος.

Μήνυμα 112 έχει σταλεί σε Νέα Ζωή και Νέο Πόντο, ενώ νωρίτερα συγκλονισαν οι εικόνες με τους αστυνομικούς να μεταφέρουν μικρά παιδιά από τον Άγιο Χαράλαμπο.

fwtia_2.jpg
fwtia_1.jpg


Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και οι αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας επιστρατεύθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που καίει αυτή την ώρα στον οικισμό Νέος Πόντος της Μάνδρας.

Όπως μετέδωσε το Open TV στο πύρινο μέτωπο έχουν σπεύσει δύο «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ με εντολή του Γαδάρχη. Σημειώνεται ότι τα δύο βαριά οχήματα αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και κρίθηκε αναγκαίο να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς στη Μάνδρα συνδράμουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες οι οποίοι καταβάλουν δραματικές προσπάθειες.
Συγκεκριμένα, οι πυροσβέστες επιχειρούν στην περιοχή Άγιος Σωτήρας Μάνδρας.

Σημειώνεται ότι έχουν καεί σπίτια σε περιοχές όπως ο Μικρό Κατερίνη, Άγιος Χαράλαμπος και Νέα Ζωή.

fwtia_5.jpg
fwtia_6.jpg


Υπενθυμίζεται, δε, ότι αστυνομικοί μετέφεραν παιδιά από τον Άγιο Χαράλαμπο ενώ εντολής εκκένωσης δόθηκε για τη Νέα Ζωή και τον Νέο Πόντο.

Το στοίχημα είναι να μην λάβει νέες δραματικές διαστάσεις η φωτιά στη διάρκεια της νύχτας. Λόγων των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε σημαντικά στη διάρκεια της ημέρα με ένα τεράστιο σύννεφο καπνου να «πνίγει» τη Μάνδρα.

fwtia_4.jpg
fwtia_5.jpg


Η βοήθεια από Γαλλία και Ιταλία

Τέσσερα canadair από την Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Ειδικότερα, ο κ. Λέναρσιτς σημείωσε: «Μετά από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, κινητοποιούμε δύο Canadair από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο Canadair από τον στόλο μας του rescEU στην Ιταλία, που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και σήμερα. Οι Ευρωπαίοι προτοποθετημένοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βοηθούν ήδη».

Εκτός από τα Canadair, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει και ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο αλλά και δεκαοχτώ πυροσβέστες στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο υπουργός σε ηλεκτρονικό του μήνυμα, «μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνδρομής η γαλλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας αποφάσισε την αποστολή μίας δύναμης υποστήριξης στην Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από μεγάλες πυρκαγιές».

Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε στις 18.45 ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Aνέφερε ότι η φωτιά στα Δερβενοχώρια είναι σε εξέλιξη και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, προκάλεσε ζημιές, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας να πραγματοποιούν δεκάδες απεγκλωβισμούς πολιτών.

Για τη φωτιά στο Λουτράκι είπε ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται δεν έχει ελγχθεί ακόμη.

Ο κ. Βαθρακογιάννης αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια στο οποίο ανταποκρίθηκαν Γαλλία και Ιταλία οι οποίες στέλνουν τέσσερα αεροσκάφη τα οποία αναμένονται τις επόμενες ώρες στη χώρα μας.

Σημείωσε ακόμα ότι και η αυριανή ημέρα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς καθώς οι άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας δίνουν τη μάχη. Οι επόμενες ημέρες είναι επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερα, Τρίτη (18/7) και για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την φωτιά.

Την κήρυξη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα της δημοτικής αρχής, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 17.07.2023 στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 19.00 έκλεισε η παλαιά και η νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου από τα διόδια της Ελευσίνας έως τα διόδια της Κορίνθου.

«Κατευθύνεται στα διυλιστήρια η φωτιά»

Εν τω μεταξύ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χαρίλαος Βυτινιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι η φωτιά πλησιάζει στα διυλιστήρια της περιοχής. Όπως ανέφερε, η φωτια «έφυγε από τους οικισμούς Γαλήνης και Παράδεισου και κατευθύνεται προς τις ακτές του Σαρωνικού», επισήμανε πάντως ότι «μεσολαβούν οι παράδρομοι, η Εθνική Οδός, ο Προαστιακός, η παλιά Εθνική Οδός και μετά είναι οι οικισμοί, που αν κατέβει εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα».

Για την πυρόσβεση είπε ότι «τα ελικόπτερα κάνουν άθλο. Ευτυχώς, είναι κοντά ο Σαρωνικός και διευκολύνεται κάπως το έργο τους. Οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Τη λύση θα δώσουν τα εναέρια. Είναι 4 ελικόπτερα, υπάρχει πυκνή κυκλοφορία εναέριων μέσων, δεν υπάρχει χώρος για περισσότερα, γιατί η απόσταση είναι μικρή, περίπου 500-600 μέτρα».

Το πρωί είχαμε μια ισχυρή αναζωπύρωση σε περιοχή κοντά στον Άγιο Χαράλαμπο, ωστόσο οι φλόγες παρέμεναν μακριά από σπίτια.

Καταγγελίες κατοίκων για απουσία πυροσβεστικών δυνάμεων

Κάτοικοι της Μάνδρας έχουν καταγγείλει στα κανάλια πως δεν είδαν εναέρια και πυροσβέστες να επιχειρούν, με αποτέλεσμα να μπουν στην περιοχή οι φλόγες. 

Ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΙ είπε on air ότι όση ώρα βρισκόταν σε συγκεκριμένο σημείο στη Νέα Ζωή Μάνδρας δεν είδε ούτε έναν πυροσβέστη. «Έχουν απομακρυνθεί οι υδροφόρες, μείναμε τα τηλεοπτικά συνεργεία και κάποιοι κάτοικοι που βλέπουν τα όσα εξελίσσονται» είπε ο Μιχάλης Τεζάρης. 

«Βλέπετε πυροσβεστικά; Εμείς εδώ στο Θριάσιο Πεδίο έχουμε σχολή που εκπαιδεύουν. Βλέπετε κάποιο όχημα; Δεν έχει! Ρωτάω τους πυροσβέστες "που είναι τα παιδιά που εκπαιδεύσατε;". Ήρθαν εθελοντές να περάσουν και η αστυνομία δεν τους άφηνε. Οι άνθρωποι λένε είμαστε εθελοντές και λένε όχι. Ζήτησαν επίσημο χαρτί. Αυτή είναι η αλήθεια! Εμένα το σπίτι μου καίγεται! Δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα! Μίλησα με τον γείτονα που δεν φεύγει και μου είπε πως έχει πάρει ήδη φωτιά το μισό σπίτι» είπε κάτοικος της περιοχής. 

Πηγή: protothema, reader

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν