Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καύσωνας «από το μέλλον» με αφόρητη ζέστη – Έρχεται και 3ο κύμα

Στα ύψη θα παραμείνει και το επόμενο διάστημα η θερμοκρασία – Για «καύσωνα από το μέλλον» προειδοποιούν μετεωρολόγοι

Για ένα νέο, τρίτο, κύμα καύσωνα έκανε λόγο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας για τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν εδώ και μέρες τη χώρα.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημείωσε πως σήμερα Παρασκευή (21.7.2023) η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο υδράργυρος θα βρίσκεται στους 40 βαθμούς. Υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών θα καταγράψει και ο Ρόδος, γεγονός που κάνει δυσκολότερη την κατάσβεση της φωτιάς.

Τόνισε πως οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τη νύχτα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική πτώση.

Η θερμοκρασία θα ανέβει περισσότερο το Σάββατο, ενώ η κορύφωση του καύσωνα θα έρθει την Κυριακή όπου η θερμοκρασία θα αγγίξει μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους θα δημιουργήσουν ένα καυτό λίβα που θα σαρώνει τη χώρα.

 

Τρίτο κύμα από την Τετάρτη

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως έρχεται ένα τρίτο κύμα καύσωνα το οποίο αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα την επόμενη εβδομάδα από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή. Ωστόσο, τόνισε πως τα δεδομένα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα, καθώς δεν υπάρχει ακόμα καθαρή εικόνα από τα προγνωστικά στοιχεία.

Σημείωσε, δε, πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν σενάρια που κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 40 βαθμούς και ίσως φτάσουν μέχρι και τους 45 βαθμούς κελσίου. Ωστόσο, εξήγησε ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια το νέο κύμα. Κατέληξε λέγοντας πως το αρνητικό είναι ότι η αποκλιμάκωση του κύματος ζέστης θα γίνει αργά.

 

Γιαννόπουλος: Καύσωνας που «έρχεται από το μέλλον»

«Καύσωνας νέας εποχής» είναι αυτός που βιώνουμε λέει μετεωρολόγος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, αφού τονίζει στο newsit.gr πως «αυτόν τον Ιούλιο δεν τον έχουν δει οι παππούδες μας, δεν τον έχουν δει οι γονείς μας, το βλέπουμε εμείς για πρώτη φορά και θα το δουν και τα παιδιά μας στο μέλλον».

O καύσωνα  ξεκίνησε από τις 12 Ιουλίου και από τότε, κάθε μέρα στην χώρα μας έχουμε κάπου 40 βαθμούς. Ο μετεωρολόγος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr, υπογραμμίζει ότι «τις προηγούμενες τρεις μέρες που ναι μεν στα ανατολικά με τους βοριάδες έπεσε λίγο η θερμοκρασία, κάτω από τους 40, στην δυτική Ελλάδα είχαμε πάλι 40 βαθμούς.

Επομένως, ο καύσωνας που έχει ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου συνεχίζεται, αλλά κορυφώνεται το τετραήμερο από σήμερα Πέμπτη, μέχρι την Κυριακή. Σήμερα, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ έφτασε και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Κάπως έτσι θα είναι η θερμοκρασία και αύριο, Παρασκευή».

 

 

«Η πιο ζεστή μέρα των τελευταίων χρόνων η Κυριακή»

Το Σαββατοκύριακο και κυρίως η Κυριακή, όπως μας μεταφέρει ο μετεωρολόγος, θα είναι η πιο ζεστή ημέρα. «Εκτιμώ ότι η Κυριακή θα είναι η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού, όχι μόνο του φετινού καλοκαιριού, ίσως και των τελευταίων 5 ή ακόμη και των τελευταίων 20 ετών. Θα έχουμε δυτικούς, βορειοδυτικούς ανέμους που θα ανεβάσουν ιδιαίτερα την θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά, δηλαδή, στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο, εκεί η θερμοκρασία θα ξεπεράσει και τους 44 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα, την Κυριακή, εκτιμώ ότι η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου», τονίζει ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Την Δευτέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε βοριάδες στο Αιγαίο, ένα μελτέμι πολύ ισχυρό που θα φτάνει και τα 7 μποφόρ κάτι που δημιουργεί πολύ επικίνδυνες συνθήκες για πυρκαγιές. Ταυτόχρονα η θερμοκρασία θα πέσει 2-5 βαθμούς, κυρίως στα ανατολικά, δηλαδή στην Αθήνα από τους 44 βαθμούς θα πάμε στους 39, στην Λάρισα θα αγγίζει τους 40, ενώ στην δυτική Ελλάδα θα φτάσει μέχρι και 41 βαθμούς.

Τώρα, από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή, «θα έχουμε ξανά ένα κύμα με πολύ ζέστη, που θα ξεπεράσουμε για ακόμα μια φορά τους 40 βαθμούς. Άρα θα έχουμε φτάσει στην επόμενη Παρασκευή και θα έχουμε κλείσει 16 μέρες καύσωνα που είναι κατά την γνώμη μου, με μία πρώτη εκτίμηση ο μακροβιότερος καύσωνας που είχε ποτέ η χώρα. Από σήμερα μέχρι και το τέλος του μήνα θα έχουμε άλλες 7 ημέρες με πάνω από 40 βαθμούς, στην Αττική», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, «εάν υπολογίσουμε τις μέγιστες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες θα βγει η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Ιουλίου για την περιοχή του Ελληνικού, συγκεκριμένα, φαίνεται ότι θα είναι ο πιο ζεστός Ιούλιος από το 1950 και πολύ πιθανόν και για το Θησείο θα είναι ο πιο ζεστός Ιούλιος από το 1890».

Πηγή: newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας μετά τις ταυτόχρονες φωτιές
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας μετά τις ταυτόχρονες φωτιές
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους