Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται θερμοκρασίες ρεκόρ: Προειδοποίηση Bloomberg - Το σχόλιο Αρναούτογλου

Προς νέο κύμα καύσωνα στη Μεσόγειο – Προειδοποιήσεις για θερμοκρασίες ρεκόρ

Η Μεσόγειος αναμένεται να πληγεί από θερμοκρασίες-ρεκόρ στη διάρκεια του Αυγούστου, μετά από ένα σύντομo «διάλειμμα» που διανύουμε έπειτα από τους συνεχείς καύσωνες και τις πυρκαγιές του Ιουλίου, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη «Γηραιά Ήπειρο» αυτό το καλοκαίρι. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Αύγουστο αναμένονται θερμοκρασίες κάτω από το συνηθισμένο σε σημαντικό τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ωστόσο, κατά το δεύτερο μισό του μήνα οι θερμοκρασίες σε Ισπανία, νότια Ιταλία και Ελλάδα, αναμένεται να ξεπεράσουν τους μέσους όρους της εποχής, προκαλώντας πιθανώς και τα υψηλότερα νούμερα όλων των εποχών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. 

Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν ήδη θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία έφτασε στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ιούλιο στους 48 βαθμούς Κελσίου, με τον αριθμό αυτό να μην λογίζεται ως μη καταρρίψιμος. 

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο στην ξηρά, όσο και στους ωκεανούς του βόρειου ημισφαιρίου, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus.

Οπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τα κύματα καύσωνα που έπληξαν το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι, οδήγησαν σε θερμοκρασίες ρεκόρ τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Ιούνιο. Το δημοσίευμα, μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά στις πλημμύρες που καταγράφηκαν στην Ινδία και τις ΗΠΑ, αλλά στις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά, ως ακραία παραδείγματα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. 

Για την ώρα πάντως, βόρειες χώρες , συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, πολλών περιοχών της Γαλλίας αλλά και των σκανδιναβικών χωρών αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις συνηθισμένες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το γεγονός αυτό αναμένεται να προσφέρει ανακούφιση στους αγρότες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η ζημιά που προκλήθηκε από τη ζέστη και την ξηρασία που έπληξαν πολλές περιοχές νωρίτερα το καλοκαίρι, με τη μονάδα παρακολούθησης καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά δε, τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη Μεσόγειο, μπορεί να έχουν τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, αλλά κατέκαψαν σε μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες στρέμματα γης. Οπως αναφέρει δε, το Bloomberg, ξηρότερες από τις συνηθισμένες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε περιοχές της Ελλάδας και της Ισπανίας, με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να παραμένει υψηλός.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης τροπικών καταιγίδων με τον «αεροχείμαρρο» του Βόρειο Ατλαντικού (jet-stream) πιθανώς να εντείνει τον κίνδυνο αυξημένων θερμοκρασιών μέσα στον μήνα.

Το άρθρο του Bloomberg, σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέροντας:

«Σύμφωνα με το Bloomberg ερχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφικη περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας?

Φίλες και φίλοι καλημέρα και καλό μήνα!

Πολλά τα μηνύματα-ερωτήματά σας όσον αφορά στο σημερινό αρθρο του Bloomberg στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσογειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και το οποίο όπως είναι φυσικό αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες,! Κατά την ταπεινή μου ομως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση

- έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!

- το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανα περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!

Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ' επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικές: Υποχρεωτική η καταχώρηση ΙΒΑΝ – Εκκρεμεί η επιστροφή 85 εκατ. ευρώ
Σε 190.000 φορολογούμενους – Πότε θα υποβληθούν αυτόματα οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις 1,3 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων
Φορολογικές: Υποχρεωτική η καταχώρηση ΙΒΑΝ – Εκκρεμεί η επιστροφή 85 εκατ. ευρώ
Δίκη για το Μάτι: Αυτεπάγγελτη έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Σχετικά με τις αθωώσεις, την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες αλλά και για τις ποινές που επιβλήθηκαν
Δίκη για το Μάτι: Αυτεπάγγελτη έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου