Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πόρισμα για Αγχίαλο: Αν δεν λειτουργούσαν τα αναχώματα, θα υπήρχαν τραγικές συνέπειες

Φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την αποθήκευση και προστασία των πυρομαχικών

Αποτελεσματικά φέρεται να λειτούργησαν τα αναχώματα που βρίσκονται στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, όπου σημειώθηκε έκρηξη εξαιτίας της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στη Μαγνησία και οδήγησε σε δραματική εκκένωση της περιοχής.

Πληροφορίες του MEGA αναφέρουν πως τα πρώτα στοιχεία του πορίσματος, το οποίο θα δημοσιευθεί αύριο, Τετάρτη, αναφέρουν πως οι πυροτεχνουργοί που πήγαν στο σημείο και έκαναν τις έρευνες φέρονται να καταγράφουν ότι τα αναχώματα που υπάρχουν λειτουργήσαν αποτελεσματικά.

Αν αυτά δε λειτουργούσαν, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, τότε ενδεχομένως θα υπήρχαν τραγικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

Στο πόρισμα υπάρχει και μία αναφορά, σύμφωνα με την οποία η Πυροσβεστική θα μπορούσε να είχε δράσει με διαφορετικό τρόπο κατά τον οποίο, υπό άλλες συνθήκες, η πυρκαγιά δε θα είχε φτάσει στην αποθήκη πυρομαχικών.

Για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο MEGA: «Για τη σοβαρή υπόθεση της πυρκαγιάς στην αποθήκη πυρομαχικών στη Ν. Αγχίαλο, η οποία ερευνάται, είναι καλό να μη διακινούνται πρόωρα συμπεράσματα που ενδέχεται να αποδειχθούν αβάσιμα».

Δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την αποθήκευση και προστασία των πυρομαχικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», τα πρώτα ανεπίσημα συμπεράσματα από τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων δείχνουν ότι η εν λόγω αποθήκη που εξερράγη δεν ήταν καν αποθήκη.

Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα πυρομαχικά φυλασσόταν όχι σε κτίριο αλλά σε υπαίθριο χώρο αποθήκευσης με ανάχωμα γύρω γύρω. Εκεί σύμφωνα με τις πληροφορίες φυλάσσονταν βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών (δηλαδή βόμβες γενικής χρήσεως).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα νατοϊκά πρωτόκολλα για τη φύλαξη των πυρομαχικών προβλέπουν ότι εάν η αποθήκη δεν είναι υπόγεια, να γίνεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού προκειμένου εφόσον δεν εκκενωθεί ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση της Αγχιάλου και μένει να απαντηθεί εάν αυτό έχει να κάνει με την μη ύπαρξη και λειτουργία κατάλληλων συστημάτων ή με παράλειψη.

Πέρα όμως από τα ερωτήματα για το κατά πόσο τα συστήματα ασφαλείας στο εν λόγω στρατόπεδο και στα υπόλοιπα είναι επαρκή και λειτουργικά – κάτι στο οποίο λογοδοτεί και η περιοδεία του Νίκου Χαρδαλιά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις – υπάρχει και το ζήτημα της έγκαιρης διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ικανότητας να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Πηγή: In.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους