Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΑΠΘ: Μη αναστρέψιμες βλάβες από τις φωτιές - «Φέρνουν» ακραία καιρικά φαινόμενα

Τι δείχνει η σχετική έρευνα του ΑΠΘ

Οι δασικές πυρκαγιές που γίνονται ολοένα και συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης, προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες, ενώ λειτουργούν επιβαρυντικά στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως « είναι μεγάλη επιβάρυνση από κάπνα, αιθάλη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει επιβάρυνση και από την καύση τεχνικών υλικών, εκεί που έγινε αυτό για παράδειγμα στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έκλυση αερίων ρύπων όσο και αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι γενικότερα είναι καρκινογόνοι. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ποιότητα του αέρα μετά, είναι η επιβάρυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων γιατί αυτά, που εκλύονται είναι βαριά αέρια και σωματίδια, τα οποία καταπίπτουν στο έδαφος».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι δασικές πυρκαγιές επηρεάζουν το κλίμα αλλά και το μικροκλίμα των περιοχών που εκδηλώνονται, ενώ εκεί καταγράφονται και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι καύσωνες, οι χαλαζοπτώσεις και οι καταιγίδες.

Στο ΑΠΘ, μετρούν τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών και παρατηρούν με ακρίβεια τις καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στον αέρα αλλά στο έδαφος και κατ’ επέκταση στα υπόγεια ύδατα των περιοχών αυτών.

Οι δασικές πυρκαγιές και η καταστροφή των δασών έχει σημαντική επίπτωση στην κλιματική αλλαγή, καθώς λειτουργεί ως επιταχυντής την με την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα.

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν