Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πύρινο θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη: Κόβουν λουκέτα σπιτιών για να σώσουν ζωές

Δραματικές στιγμές στην Αλεξανδρούπολη όπου μαίνεται η μάχη με τις φλόγες

Μάχη με τον χρόνο και τα πύρινα μέτωπα που απειλούν χωριά στον Έβρο δίνουν εθελοντές και πυροσβέστες. Στόχος τους είναι να διασωθούν όχι μόνο ζωές, αλλά και οι περιουσίες ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

Όπως φαίνεται στο βίντεο από το Δωρικό, πήγαιναν ακόμα και με μεγάλους κόφτες για ν' ανοίξουν τα λουκέτα των σπιτιών και να μπουν να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

Την ίδια στιγμή, σε μικρή απόσταση η φωτιά έκαιγε το πυκνό δάσος, με τις φλόγες να φτάνουν σε μεγάλο ύψος.

Η κατάσταση σε μεγάλο τμήμα του Έβρου παραμένει άκρως επικίνδυνη εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη μεταξύ των οικισμών της Αγνάντιας και της Άνθειας, καθώς εκδόθηκαν μέχρι στιγμής μηνύματα του «112» για εκκενώσεις συνολικά οκτώ οικισμών στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, ήχησαν σειρήνες για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές που πλησίαζαν οι φλόγες.

Στο Αετοχώρι και τα Πεύκα κάηκαν σπίτια και οχήματα. Το «112» εξέδωσε προειδοποίηση και για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα, για λόγους αυτοπροστασίας από τους πυκνούς καπνούς που είχαν κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

 

Ολονύχτιο θρίλερ

Ολονύχτια θα είναι η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να συγκρατηθούν οι φλόγες και να περιοριστεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (19/8) στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολη και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς λίγο πριν τις 23.00 είναι ανάμεσα στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια και κινείται νοτιοδυτικά.

 

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει επίσης εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, από αέρος επιχείρησαν 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Κάηκαν σπίτια και ΙΧ, ζημιές σε επιχειρήσεις

Η φωτιά στο Αετοχώρι και στο χωριό Πεύκα έφτασε στα πρώτα σπίτια όπου έχουν προκληθεί υλικές ζημιές τόσο σε οικίες όσο και σε αυτοκίνητα. Παράλληλα, κοντά σε σπίτια έχει φτάσει η φωτιά και στο χωριό Αγνάντια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη, ζημιές έχουν υποστεί και επιχειρήσεις από τη μεγάλη φωτιά.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο μεγάλο μέτωπο»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός… είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ.Μέτιος.

«Καιγόμαστε περιμετρικά, η φωτιά γλείφει αυλές» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. «Έχουμε εκκενώσει σε πρώτη φάση Πεύκα, Αετοχώρι, Νίψα και σε δεύτερη φάση Λουτρά, Άνθεια, Αρίστινο, Δωρικό και Αγνάντια. Εμείς ως πολιτική προστασία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργανωμένη εκκένωση και την ασφάλεια των κατοίκων και ό,τι άλλο σημαίνει αυτό, την φιλοξενία τους, τη διανυκτέρευσή τους κτλ» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαμπούκης.

Πηγές: Πρώτο Θέμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ