Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται η φωτιά για 2η μέρα – Μεγάλος εχθρός ο άνεμος (VIDEO)

Δυσκολο το έργο των πυροσβεστών λογω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Μελία Αλεξανδρούπολης. Τις δυνάμεις τους επικεντρώνουν ανάμεσα στον οικισμό Λουτρό και τον οικισμό Λουτρά Τραϊανούπολης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, η κατάσταση στη δυτική άκρη του μετώπου προς Αγνάντια αλλά και νότια προς Νίψα είναι «λίγο πιο ελεγχόμενη». Ωστόσο, όπως τόνισε, «η πυρκαγιά δεν θα είναι εύκολη, είναι τροφοδοτούμενη από τον αέρα. Ο αέρας είναι ο μεγάλος εχθρός των πυροσβεστών».

Συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας, κινητοποιήθηκαν επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων ένα έχει ρόλο συντονιστικό.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων: 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 1 PZL, 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, υδροφόρα οχήματα, βυτιοφόρα οχήματα και οχήματα γενικής χρήσεως.

Έχουν καεί σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, καθώς και η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Αετοχώρι.

Άνοιξε η Εγνατία

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε ότι στην Εγνατία Οδό Κήπων - Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η μάχη δίνεται σε δύο βασικά μέτωπα, στο νοτιοδυτικό που απασχολεί και πιο πολύ τις δυνάμεις, και το νοτιοανατολικό. Το έργο δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι.  

Τρεις ηλικιωμένοι επίσης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Στο μεταξύ, λόγω αδιαθεσίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Σπύρος Κούτρας.

Φωτιά

Φωτιά

Χθες εστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112 και έχουν εκκενωθεί οκτώ οικισμοί.

Το τελευταίο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Ταυτόχρονα παραπέμπει τους πολίτες σε ιστότοπο στο διαδίκτυο για οδηγίες αυτοπροστασίας.

Φωτιά

 

Έχουν εκκενωθεί οχτώ οικισμοί. Πρόκειται για τους οικισμούς ΆνθειαΛουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα.

Όλοι οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν εκκενωθεί μεταφέρθηκαν στο πολυκοινωνικό της Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου και επειδή είχε κατεύθυνση νότια προς την Εγνατία οδό, τέθηκαν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)
Η ερώτηση για την κίνηση της Αθήνας, το κοινό και η απόφαση του παίκτη που άφησε τον Αρναούτογλου με το στόμα ανοιχτό
Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)