Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΕ: Στέλνει νέες πυροσβεστικές δυνάμεις για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Συνολικά 56 πυροσβέστες και 10 οχήματα αναμένεται να φθάσουν σήμερα στη χώρα

Δεδομένου ότι ξέσπασαν νέες πυρκαγιές στην περιοχή των Φερών στην Αλεξανδρούπολη, η ΕΕ αποστέλλει μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη του στόλου rescEU που βρίσκονται στην Κύπρο και μια ομάδα Ρουμάνων πυροσβεστών.

Συνολικά 56 πυροσβέστες και 10 οχήματα αναμένεται να φθάσουν σήμερα στη χώρα. Επιπλέον, μια επίγεια ομάδα πυρόσβεσης που έχει αποσταλεί εκ των προτέρων από τη Γαλλία βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου ετοιμότητας της ΕΕ για την περίοδο των δασικών πυρκαγιών.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Ο περασμένος Ιούλιος ήταν μακράν ο χειρότερος που βίωσε η Ελλάδα από το 2008 όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Οι καμένες περιοχές είναι περισσότερες και οι πυρκαγιές είναι πιο έντονες και βίαιες, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται μεγαλύτερη έκταση απ' ό,τι στο παρελθόν. Η πυρκαγιά στις Φέρες της Αλεξανδρούπολης έχει ήδη πλήξει σπίτια και έχει οδηγήσει στην εκκένωση οκτώ χωριών. Η άμεση ανταπόκριση της ΕΕ είναι και πάλι απαραίτητη και ευχαριστώ την Κύπρο και τη Ρουμανία για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες πυροσβέστες που ήδη συμμετέχουν επιτόπου στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.»

Η βοήθεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανταπόκρισης της ΕΕ στο προηγούμενο αίτημα ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα τον περασμένο μήνα, όταν κινητοποιήθηκαν 9 αεροσκάφη, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα. Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα εκτίμησης των ζημιών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Η Επιτροπή παραμένει σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια εάν χρειαστεί.

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ