Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μεγάλη φωτιά στη Φυλή: Καίγονται σπίτια – Εκκενώνεται περιοχή (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Πυρκαγιά ξέσπασε στους πρόποδες της Πάρνηθας - Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα

Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά που ξέσπασε στις 11:56 π.μ. της Τρίτης (22.8.) στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στη Μονή Κλειστών.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ήδη, στη Φυλή καίγονται σπίτια, ενώ οι αρχές εκκενώνουν τις οικίες κοντά στη Μονή. Η κατάσταση είναι αποπνικτική, ενώ οι πυκνοί στην περιοχή είναι τεράστιοι και φτάνουν μέχρι την Αττική οδό.

Την ίδια ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην περάσει η φωτιά προς την Πάρνηθα, ενώ οι κάτοικοι της Φυλής προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους. Η Τροχαία έχει θέσει σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα μέσω του «112» για την εκκένωση της Φυλής, με κατεύθυνση προς Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με πολίτες που βρίσκονται στο σημείο, η φωτιά καίει τη δυτική Πάρνηθα και έχει μπει στην Χασιά.

Οι 50 μοναχές που είχαν εγκλωβιστεί στη μονή είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που έφτασαν στο μοναστήρι, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες.

 

 

«Καίγονται σπίτια»

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι καίγονται σπίτια. Μάλιστα, ανέφερε ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή.

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Ο δήμος έχει οργανώσει ομάδα για την παροχή βοήθειας στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ ζήτησε περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά δεν είναι προσβάσιμη από το έδαφος.

 

Δυσμενείς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες έως το βράδυ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στην Πεντέλη, στην περιοχή που εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 - 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h.

Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν δυσμενείς έως τις 21:00 το βράδυ, σύμφωνα με την ανάλυση της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ. Μικρή βελτίωση αναμένεται μέσα στη νύχτα και εκ νέου επιδείνωση αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που θα δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Μέχρι τις 13:30 μ.μ. τεράστια ήταν η ανησυχία για τις μοναχές της Μονής Κλειστών, καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα οι φλόγες να περικυκλώσουν το μοναστήρι. Η πυροσβεστική σε συνεργασία με την αστυνομία επιχείρησαν να ανοίξουν δρόμο για να απεγκλωβίσουν τα περίπου 50 άτομα που βρίσκονταν στη μονή. Στο σημείο βρέθηκε και ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ, που συνδράμει στην προσπάθεια απεγκλωβισμού.

Η κατάσταση είχε θεωρηθεί ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ οι πυκνοί καπνοί που βρίσκονται πάνω από το μοναστήρι καθιστούν τις προσπάθειες των αρχών ιδιαίτερα δυσχερείς.

pyrkagia_parnitha_xasia_3.jpg

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε στον Alpha ότι δεν κινδυνεύει η Πάρνηθα. Όπως είπε, η φωτιά ξέσπασε σε σημείο μεταξύ της Μονής Κλειστών και της Φυλής και έχει κατεύθυνση προς την Φυλή.

 

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αυξήθηκαν, καθώς στο σημείο επιχειρούν 23 οχήματα με 56 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρούν 5 ελικόπτερα.

Επίσης, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Φυλή προς τη Μονή Κλειστών προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 11:56 σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών». Η φωτιά βρίσκεται σε χαμηλή βλάστηση αλλά σε δύσβατο σημείο, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους