Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ατιμωρησία τέλος» για τις φωτιές - Στη φυλακή και για εμπρησμό από αμέλεια

Οι ρυθμίσεις Φλωρίδη έρχονται στη Βουλή τον Σεπτέμβριο

Το μήνυμα «ατιμωρησία τέλος» στέλνει η κυβέρνηση και στους εμπρηστές, ακόμη και αυτούς που έβαλαν μια φωτιά από αμέλεια και όχι από δόλο που είναι κακούργημα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση οι ρυθμίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Στη συνέχεια οι ρυθμίσεις θα έρθουν στη Βουλή και θα ψηφιστούν έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020-2021  παρά τους περίπου 20.000 που κατηγορήθηκαν για εμπρησμό, καταδικάστηκαν γύρω στους 600 και κανείς δεν πήγε φυλακή.

Οι αλλαγές που προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα θα αφορούν κυρίως δύο άρθρα:

-Άρθρο 99 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Αναστολή εκτέλεσης της ποινής υπό όρο.
-Άρθρο 100 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Αναστολή εκτέλεσης μέρους της ποινής.

Η αντίφαση του ελληνικού ποινικού κώδικα είναι ότι ενώ είναι από τους πιο αυστηρούς στην ΕΕ, ταυτόχρονα διακρίνεται για την ευρηματικότητα του σε ότι αφορά σε παράθυρα που αφορούν την τελική αθώωση των κατηγορούμενων και κυρίως το πως δεν θα εκτελέσουν την ποινή φυλάκισης στην οποία  καταδικάστηκαν πρωτόδικα, όπως εξηγούσε στο NEWPOST αρμόδια πηγή.

Κλείνουν παράθυρα

Με τις αλλαγές Φλωρίδη θα μπαίνουν στη φυλακή και οι εμπρηστές από αμέλεια, όπως και οι καταδικασμένοι και για άλλα αδικήματα (βιασμούς, οπαδική βία κλπ). «Το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε μία διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, βάσει της οποίας θα επιδιώξουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει» έχει δηλώσει ο Γιώργος Φλωρίδης. «Οι ποινές που επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται» τόνισε. «Όποιος σκέφτεται μετά την αλλαγή του Κώδικα να παρανομήσει πρέπει να το σκεφτεί και δύο και τρεις φορές γιατί το ενδεχόμενο να βρεθεί στη φυλακή θα είναι πάρα πολύ μεγάλο.»

Ταυτόχρονα θα αυστηροποιηθούν και τα διοικητικά πρόστιμα για εμπρησμούς. Θα είναι ανάλογα με αυτά που ισχύουν για την κακοποίηση των ζώων και μπορεί να φθάνουν έως και τις 30.000 ευρώ.

«Αλητήριοι»

Μόνο χθες, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή του Αυλώνα, έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας οργισμένος δήλωσε ότι την ώρα που οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές  και όλη η Πολιτική Προστασία δίνουν τεράστιες μάχες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια και κάποιες από αυτές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων, «κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές».

«Αυτό που συμβαίνει είναι όχι απλώς ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό» τόνισε. «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Πηγή: newpost

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφεση για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου θα ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας
Θα αναφέρει ότι δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση, καθώς δεν έχει επίδειξη μεταμέλεια και ηθική βελτίωση
Έφεση για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου θα ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας
Θετικά βλέπει η Χαμάς την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ
Προβλέπει απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές
Θετικά βλέπει η Χαμάς την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ