Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΔΥΠΑ: Συμπράξεις με εταιρείες και πανεπιστήμια για κατάρτιση ανέργων

Σε συνεργασία με κορυφαίες επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνολογίας, όπως Google, Amazon, Cisco, Microsoft κ.ά. η ΔΥΠΑ υλοποίησε προγράμματα κατάρτισης ανέργων με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες

Mια νέα περίοδο εξωστρέφειας διανύει το τελευταίο διάστημα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, καθώς παράλληλα με τα προγράμματα κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση, υλοποιούνται στο πλαίσιο των υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και νέες συνεργασίες για σύγχρονες ειδικότητες και προγράμματα σπουδών, με διεθνείς ή και εγχώριες εταιρείες και οργανισμούς.

Ολοι δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης ή τομείς με σημαντική ζήτηση στην ελληνική αγορά εργασίας, όπως είναι η Google, η Amazon, αλλά και η Νικ. Ι. Θεοχαράκης, η ΟΝΕΧ και η ΕΑΒ.

Ο στόχος είναι δύσκολος, καθώς η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση στην κατάταξη ως προς τους δείκτες δεξιοτήτων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., παρά τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί στο παρελθόν.

Πλέον, η ΔΥΠΑ επιδιώκει την εξωστρέφεια και τις συμπράξεις με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ορθή διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας και την ποιοτική κατάρτιση και επανακατάρτιση σε ψηφιακές ή άλλες δεξιότητες υψηλής ζήτησης. Αλλωστε, οι συνεργασίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, απέδειξαν ότι η εξωστρέφεια και η δημιουργία συμπράξεων με εταιρείες ή φορείς με μεγάλη εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς, δίνουν τη δυνατότητα για προσφορά κατάρτισης υψηλής ποιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται δράσεις συνεργασίας και εξωστρέφειας με σημαντικά αποτελέσματα με πανεπιστήμια όπως το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, ινστιτούτα ερευνών, αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται και εξειδικεύονται σε κλάδους με σημαντικές ανάγκες εκπαιδευμένου προσωπικού, όπως η ΟΝΕΧ και η Νικ. Ι. Θεοχαράκης.

Παράλληλα, συνεχίζει τη συνεργασία της με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αλλά και με εταιρείες που έχουν διεθνή παρουσία στον τομέα της πληροφορικής, όπως Google, CISCO, Amazon, Microsoft, Coursera κ.ά., που προσφέρουν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε ανέργους, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.

Και βέβαια, συνεχίζεται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του μεγάλου επιδοτούμενου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους και εργαζομένους, η συνεργασία με Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, μεταξύ των οποίων και δημοσίων ΑΕΙ. Ηδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ» συνολικά, έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση 205.750 εργαζόμενοι και άνεργοι και έχουν πιστοποιηθεί 185.226. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων, ο αριθμός των ωφελούμενων που το επέλεξαν είναι 120.994. Από αυτούς, οι 109.796 έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση και 102.297 έχουν λάβει και την προβλεπόμενη πιστοποίηση. Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες ειδικότητες, το οποίο έχει παραταθεί έως τις 14 Οκτωβρίου, έχουν ήδη εγκριθεί 193.568 αιτήσεις. Εχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση 95.954 ωφελούμενοι και έχουν πιστοποιηθεί 82.929 άτομα.

Μεταξύ των σημαντικών συνεργειών που έχει πετύχει η διοίκηση της ΔΥΠΑ είναι αυτή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με το οποίο συνεργάζεται για την επικαιροποίηση ή και τη σύνταξη συνολικά 39 οδηγών κατάρτισης, για τις αντίστοιχες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2023-2024 στις επαγγελματικές σχολές μαθητείας. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, συνεργάζεται για την ίδρυση και λειτουργία 7 πειραματικών σχολών, στις ειδικότητες του μάγειρα, του τεχνίτη επισιτισμού και του receptionist. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και εκτιμάται πως θα έχει αξιόλογα αποτελέσματα σε όσους νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία θέλουν να κάνουν καριέρα στον τομέα του τουρισμού.

Η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με την εταιρεία Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα υπηρεσιών συντήρησης κι επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, για την υποστήριξη της ειδικότητας «τεχνίτη μηχανών και συστημάτων συμβατικού και ηλεκτρικού αυτοκινήτου», καθώς και συναφών ειδικοτήτων στον τομέα της συντήρησης και επισκευής οχημάτων. Μάλιστα, η εταιρεία έχει συμφωνήσει να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των αντίστοιχων οδηγών κατάρτισης, στην εξεύρεση ποιοτικών θέσεων μαθητείας στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Με την ΟΝΕΧ Α.Ε. που δραστηριοποιείται και κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας, η συνεργασία αφορά τον εκσυγχρονισμό των ειδικοτήτων «τεχνίτη ναυπηγικής βιομηχανίας», «τεχνίτη υποστήριξης ηλεκτρολογικών συστημάτων» και σε συναφείς ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στην ΕΠΑΣ Ελευσίνας, στην εξασφάλιση θέσεων μαθητείας στα ναυπηγεία και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Εκτός από τις παραπάνω συνεργασίες, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τη συνεργασία της με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για την ειδικότητα «τεχνίτη μηχανοσυνθέτη αεροσκαφών», με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για τη διερεύνηση των δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις.

Σε συνεργασία με κορυφαίες επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνολογίας, όπως Google, Amazon, Cisco, Microsoft κ.ά., στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η ΔΥΠΑ υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους με έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, δίνοντας ευκαιρία για ποιοτική κατάρτιση με πιστοποίηση, σε περισσότερους από 50.000 ανέργους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχαν τα συγκεκριμένα προγράμματα, πρόσφατα, ανακοινώθηκε η συνέχιση της συνεργασίας με τις εταιρείες Amazon, Cisco και Microsoft στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας νέας σχολής κατάρτισης της ΔΥΠΑ για άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

Επίσης, η ΔΥΠΑ συνεργάστηκε με τη UNICEF στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Εγγύηση για το παιδί» για τη διεύρυνση των ευκαιριών κοινωνικής και οικονομικής ένταξης 100 εφήβων και νέων από ευάλωτες ομάδες, όπως με αναπηρίες, με μεταναστευτικό/προσφυγικό ή μειονοτικό υπόβαθρο κ.λπ.

Τέλος, συνεχίζεται η συνεργασία με ΚΕΔΙΒΙΜ των πανεπιστημίων, όπως με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης «Ηλεκτροκίνηση στην πράξη», μια ειδικότητα με μεγάλη ζήτηση στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Πηγή: kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτομαγιά: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ με στάση εργασίας η Θεσσαλονίκη – Για ποιες ώρες
Ποιες ώρες δεν θα κυκλοφορούν λεωφορεία – Συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία για την Πρωτομαγιά
Πρωτομαγιά: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ με στάση εργασίας η Θεσσαλονίκη – Για ποιες ώρες