Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λιμενικό: Αυξημένες ροές μεταναστών - Διασώθηκαν 374 άτομα σε 48 ώρες (VIDEO)

Σε Σύμη, Σάμο, Μύκονο, Κύθνο, Ζάκυνθο, Κύμη και Ρόδο οι επιχειρήσεις του Λιμενικού

Σε συνεχείς επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών προχωρούν οι άνδρες του Λιμενικού τις τελευταίες ώρες την ώρα που έχει παρατηρηθεί αύξηση στις ροές προς τη χώρα μας.

Ενδεικτικά, χθες και σήμερα έχουν βρεθεί και διασωθεί 374 μετανάστες:

  • 50 μετανάστες στη Σύμη, σήμερα
  • 58 μετανάστες στη Σάμο (σε δύο επιχειρήσεις του Λιμενικού), σήμερα
  • 80 μετανάστες στην Κύθνο, σήμερα
  • 76 μετανάστες στη Ζάκυνθο, χθες
  • 51 μετανάστες στη Μύκονο, χθες
  • 30 μετανάστες στην Κύμη, χθες
  • 12 μετανάστες στη Ρόδο, χθες
  • 17 μετανάστες στη Σάμο, χθες


188 μετανάστες περισυνελέγησαν σήμερα σε Σύμη, Σάμο, Μύκονο, Κύθνο

50 μετανάστες στη Σύμη


Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντόπισε στην θαλάσσια περιοχή δυτικά νήσου Σύμης, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή σκάφους της δύναμης Frontex, ακινητοποίησαν την ανωτέρω λέμβο και περισυνέλεξαν με ασφάλεια πενήντα (50) αλλοδαπούς, (23 άνδρες, 4 γυναίκες, 5 αγόρια, 5 κορίτσια), όλους καλά στην υγεία τους, ενώ στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στον λιμένα Σύμης.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σύμης.

58 μετανάστες στη Σάμο (σε δύο επιχειρήσεις του Λιμενικού)

Πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Σάμου, πλησίον του οικισμού «Κοκκάρι», ακινητοποιημένη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το ανωτέρω Περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή τριάντα (30) αλλοδαπών (17 άνδρες, 2 γυναίκες, 10 αγόρια, 1 κορίτσι), όλους καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

metanastes1

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, πλησίον του Ακρωτηρίου Πράσσου, ακινητοποιημένη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το ανωτέρω Περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή είκοσι οκτώ (28) αλλοδαπών (16 άνδρες, 4 γυναίκες, 5 αγόρια, 3 κορίτσια), όλους καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

metanastes

80 μετανάστες στην Κύθνο

Ενημερώθηκαν πρωινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Κύθνου, Τήνου, Μήλου και Κέας, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), για ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση (α.λ.σ.), με ικανό αριθμό αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή του όρμου ¨ΜΥΡΣΙΝΙΑ¨ βορειοδυτικά ν. Κύθνου.

Στην ανωτέρω περιοχή έσπευσαν τρία (03) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) ιδιωτικά σκάφη καθώς και ένα (01) Περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ από ξηράς, προς παροχή συνδρομής.

Οι συνολικά ογδόντα (80) αλλοδαποί (66 άνδρες, 06 γυναίκες και 06 παιδιά), μετεπιβιβάστηκαν από το ιστιοφόρο σκάφος σε δύο Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μέριχα ν. Κύθνου, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «ΜΑΚΕΔΩΝ» Ν.Π. 9142 στον λιμένα Λαυρίου.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, συνελήφθησαν εκ των ανωτέρω ένας 45χρονος υπήκοος Μολδαβίας, ένας 44χρονος υπήκοος Ουκρανίας και ένας 32χρονος υπήκοος Ιράκ, ως διακινητές των υπολοίπων. Ανωτέρω Ι/Φ σκάφος ρυμουλκήθηκε από ιδιωτικό σκάφος στον λιμένα Μέριχα ν. Κύθνου και κατασχέθηκε.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Λαυρίου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

186 μετανάστες περισυνελέγησαν χθες σε Ζάκυνθο, Κύμη, Ρόδο, Σάμο

76 μετανάστες στη Ζάκυνθο


Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν 76 μετανάστες που διασώθηκαν 64 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Οι 76 άνθρωποι επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος το οποίο βρισκόταν σε κίνδυνο και περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο με σημαία Αιγύπτου. Αργά χθες το απόγευμα επιβιβάστηκαν σε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού σώματος και με αυτό μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα, για να γίνει η καταγραφή τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ ανάμεσα στους βρίσκονται και γυναίκες καθώς και ασυνόδευτοι ανήλικοι ενώ στην πλειονότητα τους δηλώνουν υπήκοοι Αφγανιστάν. Παραμένει άγνωστο ακόμα από πού ξεκίνησαν το ταξίδι τους που φαίνεται ότι είχε προορισμό κάποιο λιμάνι της Ιταλίας ενώ παράλληλα το Λιμενικό Σώμα, διερευνά την πιθανή εμπλοκή κάποιων εκ των διασωθέντων με την παράνομη διακίνηση των υπόλοιπων ανθρώπων.

Από την πρώτη στιγμή στο λιμάνι της Καλαμάτας, βρέθηκαν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και πρόνοιας του δήμου Καλαμάτας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η ΟΑΚ 4χ4 Μεσσηνίας ενώ συνδρομή στα κλινοσκεπάσματα είχε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

51 μετανάστες στη Μύκονο

Το Λιμενικό εντόπισε 51 μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί σε παραλία της Μυκόνου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι και αφορά σε μετανάστες που αποβιβάστηκαν από θαλαμηγό σκάφος στην παραλία της Αγίας Άννας Καλαφάτη Μυκόνου. Πρόκειται για 42 άνδρες, 8 γυναίκες και 1 ανήλικο παιδί.

Συγκεκριμένα, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στην οποία συμμετείχαν τέσσερα περιπολικά σκάφη και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, η θαλαμηγός με το όνομα «Aurora» που φέρεται να είχε αποβιβάσει τους μετανάστες στη Μύκονο, εντοπίστηκε με τρεις επιβαίνοντες και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Πάτμου.

Οι τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν από το λιμεναρχείο του νησιού, καθώς αναγνωρίστηκαν από τους μετανάστες ως διακινητές τους.

30 μετανάστες στην Κύμη

Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Κύμης, για ύπαρξη ικανού αριθμού αλλοδαπών, στην περιοχή πλησίον της παραλίας «Μουρτερή» Κοσκίνων ν. Ευβοίας.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν συνολικά 30 αλλοδαπούς (18 άνδρες, 06 γυναίκες, 06 ανήλικα) στο σύνολό τους στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ κατά δήλωσή τους, προήλθαν από ακτές της Τουρκίας με ταχύπλοο σκάφος, το οποίο μετά την αποβίβασή τους, αναχώρησε με πορεία την ανοικτή θάλασσα.

Στη συνέχεια, μετά από έρευνα που ακολούθησε από τα ανωτέρω στελέχη, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή ένας 19χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη για παράβαση διατάξεων του άρθρου 30 του Ν.4251/2014 (Υποχρεώσεις μεταφορέων).

Οι ανωτέρω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στον λιμένα Κύμης και παραδόθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κύμης, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο της Κύμης.

12 μετανάστες στη Ρόδο

Ενημερώθηκαν πρώτες πρωινές ώρες οι Λιμενικές Αρχές Ρόδου και Σύμης, για ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών, στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Σύμης.

Στην περιοχή έσπευσε ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ένα Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία εντόπισαν ένα ακυβέρνητο ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Άμεσα το Περιπολικό πλοίο ξεκίνησε την περισυλλογή και διάσωση συνολικά 12 ατόμων (όλοι άνδρες), καλά στην υγεία τους.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα ν. Ρόδου, ενώ η λέμβος καταστράφηκε.

Διενεργείται προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

17 μετανάστες στη Σάμο

Πρώτες πρωινές ώρες, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, πλησίον του Ακρωτηρίου Πράσσου, ακινητοποιημένη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το ανωτέρω Περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή δεκαεπτά (17) αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου και είναι καλά στην υγεία τους. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο – Ζητωκραυγές από επιβάτες
Φώναζαν και μάλωναν με άλλους επιβάτες και το πλήρωμα – Συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο – Ζητωκραυγές από επιβάτες
Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 5χρονος
Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο αδέλφια του, η μητέρα τους και η γιαγιά τους – Πήγαν να περάσουν το δρόμο από σημείο χωρίς διάβαση
Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 5χρονος
exodos-pasha
Κορυφώνεται η έξοδος του Πάσχα: Γεμάτα τα πλοία, αυξημένη κίνηση στους δρόμους
Αυξημένη η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο, με τα υπεραστικά λεωφορεία να έχουν προγραμματίσει δεκάδες έκτακτα δρομολόγια
Κορυφώνεται η έξοδος του Πάσχα: Γεμάτα τα πλοία, αυξημένη κίνηση στους δρόμους